Kahramanmaraş'ta 1. Rahvan At Yarışları yapıldı!

Kahramanmaraş Atlı Binicilik Spor Kulübü tarafından organize edilen Kahramanmaraş 1. Rahvan At Yarışları bugün gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş’ta bu yıl ilki gerçekleştirilen Rahvan At Yarışları Onikişubat İlçesinde düzenlendi. Organizasyona 12 ilden 50 yarışçı katıldı. Sabah saatlerinde başlayan yarışmalar öncesinde Kahramanmaraş Atlı Binicilik Spor Kulübü üyeleri cirit atma, Gökbörü ve dörtnal yarışı gösterisi yaptı.

 

Programa, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Germanicia Otel Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Büyükderli, sporcular ve davetliler katıldı.

 

Dörtnal yarışlarında birinciliği Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’un sponsorluğunda yarışan sporcu kazanırken ikinciliği Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in sporcusu ve Üçüncülüğü Germanicia Otel Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Büyükderli’nin sporcusu kazandı.

 

Kahramanmaraş 1. Rahvan At Yarışları programında katılan ve imkânlarının ölçüsünde bu tip organizasyonları destekleyeceklerini söyleyen Onikişubat Belediye Başkanı Mahçiçek: “Atlı Binicilik Spor Kulübümüz tarafından 1.’sini bu yıl düzenlemiş olduğu Rahvan ve Dörtnal yarışları programına katıldık. Bu toplumda hemen her kesimin kendine göre bir ilgi alanı var. Bizim zaten geçmişten gelen atlara karşı, biniciliğe karşı özel bir ilgimiz var. O ilginin devam ettirilmesi lazım. Bu anlamda kulüp başkanımıza teşekkür ediyorum. Aslında rahmetli dedem derdi ki –ata bindiğiniz zaman sıkıntılarınız, kasvetiniz gider- derdi.  Baktığınız zaman rehabilite edilmesi gereken çocuklarımız atlarla tedavi ediliyor. Demek ki, atçılık, binicilik önemli bir olay. Bugünkü bu organizede emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Kahramanmaraş Atlı Binicilik Spor Kulübü ortaklığında düzenlene yarışlar hakkında bilgi veren kulüp Başkanı Muhsin Kılıçsallayan: “At bize ecdadımızdan kalan bir miras. Ata sporlarımızdan biride binicilik. 12 komşu illerimizden katılımcı var. Yaklaşık 50 yarışmacımız var. Yarışmada dereceye giren sporcularımızın ödülleri federasyonumuz tarafından verilecek. Ben bugün buraya katılarak bizleri mutlu eden tüm halkımıza ve büyüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Peki, rahvan binicilik ne demek?

 

Rahvan atçılığı Anadolu’da oldukça popülerdir ve hemen her bölgemizde rahvan atı meraklıları vardır. Rahvan atının en büyük özelliği, koşarken bir yandaki iki bacağını ileri doğru aynı anda atmasıdır. Atın doğal yürüyüşünden farklı olan rahvan yürüyüşü sayesinde at, binicisini sarsmadan ve hızını koruyarak uzun mesafeleri aşabilir. Rahvan atı, farklı bir ırk değil bir yürüyüş biçimidir. Tayken verilen idmanlarla ya da rahvan yürüyen annelerinden görerek atlar, rahvan yürüyüşü öğrenirler.

 

Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır. Bunda, rahvan at yarışlarının Anadolu’da yaygın olarak gerçekleştirilen mahalli panayır eğlenceleri kapsamında sıklıkla yer almasının payı büyük olmuştur. Bütün Türkiye’de yaygın olmasına rağmen, tanıtımı fazla yapılamadığından fazla tanınmayan Rahvan At Yarışlarına sadece yerli ırk atlar katılabiliyor. Ege Bölgesine has bir yarış olarak tanınır.

Bakmadan Geçme