• Haberler
  • Sağlık
  • Kahramanmaraş'ta hastanın böbreğinden bir avuç taş çıkartıldı!

Kahramanmaraş'ta hastanın böbreğinden bir avuç taş çıkartıldı!

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Üroloji Uzmanı Mustafa Eren, yapmış olduğu başarılı operasyon ile hastanın böbreğinden bir avuç taş çıkarttı.

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Üroloji Uzmanı Mustafa Eren, yapmış olduğu başarılı operasyon ile hastanın böbreğinden bir avuç taş çıkarttı.

 

“Riskli bir operasyon oldu”

 

Yapılan operasyon hakkında bilgiler veren Eren şunları söyledi: “Hasta sol böbreğinde ağrıyla bize müracaat etti. Hasta daha öncesinde gittiği merkezlerde sol böbreğine stent takılmış stent’te bir iki ay sonra tekrar taşlaştığı için çıkarılamamış hasta sol böbreğinde hem stent hem de ağrı nedeniyle bize müracaat etti. Müracaat ettiğinde yaklaşık 5 cm büyüğü olmak üzere multipi taşı vardı. Böbrek içerisinde diğer böbrekte fonksiyon olarak görmediği için tek böbrekli kabul edilip ameliyatında ona göre yapılması gerekiyordu, böbreğin kaybedilmesi riskli bir hasta grubundaydı. Hastanın sistin taşı var daha öncesinde de tanı konulmuş metabolik sıkıntısı var. Yakın zamanda da taştan dolayı operasyon olmuş sağ böbreği fonksiyon görmemesi de tamamen bu metabolik sıkıntısından kaynaklı. Hastayı başarılı bir operasyonun ardından taşlarını tamamen temizleyip stentlerini çıkartıp taştan kurtardık.”

 

“Kahramanmaraş’ta taş görülme oranı yüksek”

 

Kahramanmaraş’ın bölgesel olarak endemik bir bölgede olduğunu ve taşın Türkiye geneline göre çok daha sık görüldüğü bir bölge olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Mustafa Eren, “Şimdi tabi taşın bu hastadaki sistin taşı taşın metabolik olarak değerlendirilmesi gerekir sıralayacak olursak kalsiyum taşı olabilir, amonyum fosfat taşı olabilir, sistin taşı olabilir, ürik asit taşı olabilir çeşitleri var her bünyede her şekilde farklı boyutlarda ve farklı şekillerde oluşmakta en sık sebep genetiktir. Yani ailesel yatkınlık varsa taş daha sonraki nesillerde de görülme oranı artmakta onun dışında bu hasta gibi metabolik sendromlu bazı özel durumlarda da yine taş oluşmakta aynı zamanda kişinin kendi beslenme alışkanlıkları da bunu etkilemekte veya çevresel faktörler etkilemekte yani günlük su tüketiminin azaltılması veya sıcak iklimde bulunup ona bağlı su kaybının fazla olması taş oluşum riskini arttırmaktadır. Kahramanmaraş bölgesel olarak endemik bir bölgedir, taşın Türkiye geneline göre çok daha sık görüldüğü bir bölge yani 21 civarında görülmektedir. O yüzden Maraş’ta taşın oluşmasında ki en sık sebep olarak söyleyecek olursak genetiktir. Yani genetik yapısından kaynaklanmaktadır. Ama onun dışında tabi ki böbreğin yapısı kişinin beslenme alışkanlığı gibi faktörler de etkilemektedir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!