• Haberler
  • Ekonomi
  • Kapıdan satışlarda tüketici hakları güçlendirildi!

Kapıdan satışlarda tüketici hakları güçlendirildi!

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını korumak amacıyla kapıdan satış olarak bilinen işyeri dışında yapılan sözleşmelere yönelik daha sıkı kurallar getirdi. 23 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeler, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlandı ve 'İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler içeriyor.

Yapılan bu değişiklikler, tüketicilerin güncel ihtiyaçları ve karşılaşılan sorunlar doğrultusunda hazırlandı. Tüketici haklarını daha güçlü bir şekilde korumak amacıyla ön bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, şekil şartı, cayma hakkı ve yetki belgesi gibi konulara yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasını hedefliyor.

Cayma hakkı kolaylaştı

Kapıdan satışlarda tüketicilerin cayma hakkını kullanmalarını kolaylaştırmak amacıyla, sözleşmenin zorunlu içeriğinde yapılan değişikliklerle, satıcı ve sağlayıcının tüketiciye hızlıca ulaşabilmesi için ilave iletişim bilgileri zorunlu hale getirildi. 

Tüketici, satıcı veya sağlayıcıyla iletişim kurmada sorun yaşamadan, cayma hakkını kullanabilecek. Bu süreç, kısa mesaj veya e-posta gibi yöntemlerle gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, tüketiciye cayma hakkı ile ilgili detaylı bilgilerin el yazısı ile yazdırılması zorunluluğu getirilerek, tüketicilerin yanıltılması önlenmeye çalışılıyor.

Cayma hakkının kapsamı genişletildi

Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik, cayma hakkının kapsamını genişletmek oldu. Önceki düzenlemelerde "Cayma Hakkının İstisnaları" başlığı altında yer alan hükümlerin, tüketicinin haklarını suistimal edecek şekilde uygulanmasının önüne geçildi. Aktivasyon kodu veya kart kazıma gibi yöntemlerle satılan ürünler için de cayma hakkı tanınması sağlandı.

Yetki belgesi başvuru şartları sıkılaştırıldı

Yetki belgesi alım süreçlerinde daha nitelikli satıcı ve sağlayıcıların seçilmesi amacıyla, "Yetki Belgesi" bölümünde yer alan başvuru koşulları, geçerlilik süresi ve belge iptali gibi konulara yönelik sıkı kurallar getirildi. Yetki belgesi başvuru şartları ağırlaştırıldı ve belgesiz satış yapılmasını önlemek amacıyla ek süre tanımlandı. Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, yetki belgesinin iptal edilmesi süreci kolaylaştırıldı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!