Kardeş Yemeği Projesi Tadım Günü etkinliği düzenlendi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün iş birliğinde Dulkadiroğlu Tarihi Mutfak Müzesi'nde 'Kardeş Yemeği Projesi Tadım Günü' etkinliği düzenlendi.

Kültür kaynaşması ve yardımlaşmanın artırılması amacıyla düzenlenen proje kapsamında, Türkiye ve Suriye yemek kültürü birleştirilerek “Kardeş Yemeği” etkinliği oluşturuldu. 
 
Programa, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Şen, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Türkoğlu Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan, Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Göç İdaresi Müdürü Burak Yolcuoğlu, Kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Suriyeli ve Kahramanmaraşlı aşçılar katıldı.
 
Tadım Günü etkinliği açılışında konuşan İl Göç İdaresi Müdürü Burak Yolcuoğlu, Tarih boyunca göç yollarının kesiştiği zengin bir coğrafyada yer alan Türkiye’de 193 milletten yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yaptığını söyledi. 

Farklı etnik kökeni bulunan dil, din, ırk ve farklı kültürleri olan bu insanlar Anadolu topraklarında çok renkli, çok sesli yapısını zenginleştirdiğini hatırlatan Yolcuoğlu: “Bugün ki yapmış olduğumuz ‘Kardeş yemeği’ projesi Türk ve Suriyeli aşçılar her iki topluma ait yemeklerini bir araya getirerek yeni yemekler ortaya çıkarmıştır. Bu projedeki temel amaç yemeklerde olduğu gibi her iki toplum arasındaki sosyal uyumu üst seviyeye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu projemize destek veren MADO yemek okullarına aşçılarına Suriyeli aşçılarını bu projeye katan Rıdvan Hoca Vakfına ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Dedi.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Arif Şen, “Halep’te yetişen bir bitkinin Türkoğlu’nda, Afşin’de ve Göksun’da pişen bir yemeğe nasıl katık olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu kardeşlik bağının bir devamı olarak hazırlanan bu proje kapsamında Türkiye ve Suriye mutfaklarında yerel lezzetlerle harmanlayarak özgün yemeklere dönüştürüldü. Suriyeli kardeşlerimizle usta aşçılarımız 9 yeni yemeğin oluşmasını sağladılar. Kahramanmaraş’ımızın zengin mutfağındaki Maraş Kırmızı Biberi, Sumak ekşisi, Tarhana, ekşili çorba gibi ürünlerinin kullanıldığı aşina olduğumuz lezzetlerin Suriyelerin ürünlerle buluştuğu bu projede çıkan yemeklerden birisinin adına ‘Zeytin Dalı’ ismi de verildi. Bu proje birlik ve beraberliğimizi artıracaktır.” diye konuştu.

Kardeş Yemeği Etkinliği’nde değerlendirmelerde bulunan Vali Coşkun ise her iki kültürün lezzetlerinin izlerini taşıyan etkinliğin, kültürlerin kaynaşması açısından önemli bir çalışma olduğunu ifade ederek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.  

Yapılan yemeklerin tadılmasının ardından emeği geçen aşçılara ödüllerinin takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle program sona erdi.  
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!