• Haberler
  • Dünya
  • Kızamık vakalarında büyük artış! Ölüm sayıları her geçen gün artıyor

Kızamık vakalarında büyük artış! Ölüm sayıları her geçen gün artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yeni tahminlerine göre, dünya çapında 2023'te tahmini 10,3 milyon kızamık vakası vardı ve bu 2022'ye göre yüzde 20'lik bir artış anlamına geliyor. Küresel olarak yetersiz aşılama kapsamı vakalardaki artışı yönlendiriyor.

Kahramanmaraş 21 Kasım-

Kızamık, iki doz kızamık aşısıyla önlenebilir; ancak 2023'te 22 milyondan fazla çocuk ilk doz kızamık aşısını kaçırdı. Dünya çapında, çocukların tahmini yüzde 83'ü geçen yıl ilk doz kızamık aşısını olurken, yalnızca yüzde 74'ü önerilen ikinci dozu aldı.

Dünyanın en bulaşıcı insan virüslerinden biri olan kızamık salgınını önlemek ve toplumları bu virüsten korumak için her ülke ve toplumda iki doz kızamık aşısının yüzde 95 veya daha fazlasının uygulanması gerekiyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kızamık aşısı son 50 yılda diğer tüm aşılardan daha fazla hayat kurtardı," dedi. "Daha fazla hayat kurtarmak ve bu ölümcül virüsün en savunmasızlara zarar vermesini engellemek için, nerede yaşarlarsa yaşasınlar, her insan için aşılamaya yatırım yapmalıyız."

CDC Direktörü Mandy Cohen, "Kızamık enfeksiyonlarının sayısı dünya genelinde artıyor, hayatları ve sağlığı tehlikeye atıyor," dedi. "Kızamık aşısı virüse karşı en iyi korumamızdır ve erişimi artırma çabalarına yatırım yapmaya devam etmeliyiz."

Aşılama kapsamındaki küresel boşluklar sonucunda, 57 ülke 2023'te büyük veya yıkıcı kızamık salgınları yaşadı, Amerika kıtası hariç tüm bölgeleri etkiledi ve bir önceki yıldaki 36 ülkeye göre yaklaşık yüzde 60'lık bir artışı temsil etti. DSÖ Afrika, Doğu Akdeniz, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik bölgeleri vakalarda önemli bir artış yaşadı. Tüm büyük veya yıkıcı salgınların neredeyse yarısı Afrika bölgesinde meydana geldi.

Kızamık vakalarındaki artış nedeniyle kabul edilemez ölüm oranı

Yeni veriler, çoğunluğu 5 yaşından küçük çocuklardan oluşan tahmini 107.500 kişinin 2023'te kızamıktan öldüğünü gösteriyor. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 8'lik bir düşüş olsa da, hala çok fazla çocuk bu önlenebilir hastalıktan ölüyor. Ölümlerdeki bu hafif düşüş, esas olarak vakalardaki artışın, daha iyi beslenme durumu ve sağlık hizmetlerine erişim nedeniyle kızamıklı çocukların ölme olasılığının daha düşük olduğu ülkelerde ve bölgelerde meydana gelmesinden kaynaklanıyordu.

İnsanlar kızamıktan kurtulsa bile, bazıları ömür boyu süren ciddi sağlık etkileri ortaya çıkabilir. Bebekler ve küçük çocuklar, körlük, zatürre ve ensefalit (beyin şişmesine ve potansiyel olarak beyin hasarına neden olan bir enfeksiyon) gibi hastalığın ciddi komplikasyonları açısından en büyük risk altındadır.

Kızamık vakaları artarken ve salgınlar artarken, Bağışıklama Gündemi 2030'da belirtilen dünya çapındaki ortadan kaldırma hedefi tehdit altındadır. Dünya çapında, 82 ülke 2023'ün sonunda kızamık ortadan kaldırmayı başarmış veya sürdürmüştür. Daha bu hafta, Brezilya'nın kızamığı ortadan kaldırdığı doğrulandı ve WHO Amerika Bölgesi bir kez daha endemik kızamıktan kurtuldu. Afrika Bölgesi hariç, tüm WHO bölgelerinde en az 1 ülke hastalığı ortadan kaldırdı.

Özellikle Afrika ve Doğu Akdeniz bölgelerinde ve kırılgan, çatışmadan etkilenen ve savunmasız ortamlarda, ülkelerin ve ortakların tüm çocukları iki doz kızamık aşısıyla tam olarak aşılamak için acil ve hedefli çabalara ihtiyacı vardır. Bu, yüksek performanslı rutin aşılama programlarına ulaşmayı ve bu programları sürdürmeyi ve bu programlar henüz her çocuğu korumak için yeterli olmadığında yüksek kaliteli, yüksek kapsamlı kampanyalar sunmayı gerektirir. 

Ülkeler ve küresel bağışıklama ortakları, Küresel Kızamık Kızamıkçık Laboratuvar Ağı (GMRLN) dahil olmak üzere hastalık gözetimini de güçlendirmelidir. Güçlü hastalık gözetimi, bağışıklama programlarını optimize etmek ve kızamık salgınlarını tespit edip bunlara hızla yanıt vererek boyutlarını ve etkilerini azaltmak için kritik öneme sahiptir.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!