Küresel enerji aktörleri İstanbul'da buluştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum'da Konuştu: Enerjide Tam Bağımsız Türkiye Hedefiyle Yolumuza Devam Ediyoruz
Kahramanmaraş 23 Kasım-
Küresel enerji piyasasının önemli aktörleri İstanbul’da bir araya geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen İstanbul Energy Forum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışı konuşmasıyla başladı. Konuşmasında önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, madenden petrol ve doğal gaza, rüzgârdan güneş enerjisine kadar her başlıkta Türkiye’nin potansiyelinden en üst düzeyde istifade etme çabasında olduklarını belirterek “Enerjide tam bağımsız Türkiye hedefiyle hiçbir alanı ihmal etmeden, çevreci görünümlü marjinal yapılardan gelen baskılara ve eleştirilere aldırmadan yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.” dedi.
İstanbul Energy Forum, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlendi. “Ortak Gelecek Ortak Hedefler” mottosuyla gerçekleştirilen foruma Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz katıldı.
Yurt dışından çok sayıda bakan da forumda yer aldı. Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, Bulgaristan Enerji Bakanı Vladimir Malinov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Moldova Enerji Bakanı Victor Parlicov, Libya Petrol ve Gaz Bakanı Khalifa Abdulsadek, Sırbistan Enerji ve Maden Bakanı Dubravka Djedovic Handanovic, Özbekistan Enerji Bakanı Curabek Mirzamahmudov, Türkmenistan Devlet Bakanı ve Türkmengaz Başkanı Maksat Babayev ile Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin forumun katılımcıları arasındaydı.
Uluslararası enerji şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, iş dünyası ve medya yöneticileri de bu önemli etkinlikte hazır bulundu.
Forumun ana oturumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Enerjinin, ulaştırma ve haberleşme ile birlikte kalkınmanın lokomotifi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanayileşme ve gelişmenin de temel şartı yine enerjidir. Yeterli miktarda kaliteli ve temiz enerjinin uygun fiyatlarla ve kesintisiz olarak temini yani enerji arz güvenliği, gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkeler için kritik önemdedir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın tarihte bölgede patlak veren krizlerin enerji arz güvenliğinin ülke ekonomileri için ne kadar hayati olduğunu bir kez daha hatırlattığını söyleyerek “Her ne kadar günümüzde enerji arzında bir kriz yaşanmıyorsa da enerji arz güvenliğinin temini noktasında her zaman hazırlıklı olmak gereklidir. Biz de bu anlayışla enerji politikamızı çocuklarımızın emaneti olan tabiata zarar vermeden enerji arz güvenliğimizin sağlanması üzerine bina ettik.” diye konuştu
2023’te Türkiye’nin enerji faturasının 70 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, “Dış ticaret açığımızın en büyük nedeni sadece bizim için değil her ülke için ciddi bir tutar olan işte bu enerji faturasındır. Böyle ağır bir ithalat kalemiyle sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı ve gelişmeyi sağlamak açık söylüyorum her baba yiğidin harcı değildir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisi büyüdükçe, nüfusu çoğaldıkça, milletin refah düzeyi ve sanayileş arttıkça enerji ihtiyacının da arttığına işaret ederek “Ekonomik büyümeden, milletimizin refahından, ülkemizin sanayileşme ve kalkınmasından taviz vermeyeceğimize göre elimizin altındaki bütün kaynakları harekete geçirmekten başka bir çıkış yolumuz görünmüyor.” diye konuştu.
Bu gerçekler temelinde, madenden petrol ve doğal gaza, rüzgârdan güneş enerjisine kadar her başlıkta Türkiye’nin potansiyelinden en üst düzeyde istifade etmenin çabasında olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Enerjide de tam bağımsız Türkiye hedefiyle hiçbir alanı ihmal etmeden, çevreci görünümlü marjinal yapılardan gelen baskılara ve eleştirilere aldırmadan yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz. Kim ne derse desin, enerji dahil hiçbir alanda ülkemizi muhannete muhtaç etmemekte kararlıyız.” dedi.
Ana Oturumda ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji görünümü ve geleceğe yönelik hedefleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bayraktar, enerji politikasını, bir taraftan arz güvenliğini sağlarken dışa bağımlılığı düşürmeye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak çerçevesinde şekillendirdiklerini söyledi.
2016 yılında Milli Enerji ve Maden Politikası’nı hayata geçirdiklerini anımsatan Bakan Bayraktar, “Bugün itibariyle hane halkımızın yüzde 20’sinin gaz ihtiyacını yerli üretimle karşılıyoruz, Son 7 yılda özellikle Gabar’daki keşifle birlikte petrol üretimimizi de 3 katına çıkardık.” dedi.
Bayraktar, kazan-kazan anlayışıyla Türkiye’nin ve bölgenin enerji güvenliğine katkı sağlayacak projeleri geliştirmeye devam ettiklerini ifade ederek “Enerjiyi çatışmaların değil barışın tesisi için bir araç olarak gören, ülkemizin bu anlamda başta bölgesine ve az gelişmiş enerji fakiri ülkelere katkı yapması gerektiğini her daim her platformda ortaya koyan zatı devletlerine şükranlarımı arz ediyorum.” diye konuştu.