• Haberler
  • Dünya
  • Lübnan'da hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırı

Lübnan'da hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırı

İsrail ile Lübnan arasındaki düşmanlıkların 17 Eylül 2024'te tırmanmasından bu yana, DSÖ Lübnan'da sağlık çalışanlarında ve hastalarda 72 ölüme ve 43 yaralanmaya yol açan 23 sağlık hizmeti saldırısını doğruladı. On beş olay sağlık tesislerini etkilerken, 13 olay sağlık ulaşımını etkiledi. Lübnan'daki hastaneler, yaralıların benzeri görülmemiş akınıyla uğraşırken temel sağlık hizmetlerini sürdürmeye çalışırken zaten büyük bir baskı altında. Personel ve kaynak yetersizliği olan sağlık sistemi, malzemelerin tükenmesi ve sağlık çalışanlarının tükenmesiyle ihtiyaç sahiplerine kesintisiz hizmet sunmak için mücadele ediyor.

DSÖ’nün sitesinden alınan bilgilere göre: “Artan çatışma, yoğun bombardıman ve güvensizlik, özellikle güneyde giderek artan sayıda sağlık tesisinin kapanmasına neden oluyor. Çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki 207 birincil sağlık merkezi ve dispanserden 100'ü artık kapalı. Hastaneler, yapısal hasar veya yoğun bombardıman alanlarına yakınlıkları nedeniyle kapatılmak veya boşaltılmak zorunda kaldı. Bugün itibarıyla 5 hastane boşaltıldı ve 5 hastane daha kısmen boşaltıldı. Kritik kanser ve diyaliz hastaları da artan sağlık ihtiyaçları nedeniyle diğer hastanelere sevk edildi. Diyaliz merkezleri, temel kan testi malzemeleri ve personeli için yetersiz kaynaklara sahipken, sevk edilen hastalara yer açmak için üç vardiya daha çalıştırmak zorunda kalıyor.

Lübnan'daki durum endişe verici

DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy: “Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar sağlık sistemlerini zayıflatıyor ve performanslarını sürdürme yeteneklerini engelliyor. Ayrıca, tüm toplulukların en çok ihtiyaç duydukları anda sağlık hizmetlerine erişmesini engelliyor.

DSÖ, kritik boşlukları gidermek ve temel sağlık hizmetlerinin devamlılığını desteklemek için Lübnan'daki Halk Sağlığı Bakanlığı ile yorulmadan çalışıyor, ancak Lübnan halkının en çok ihtiyaç duyduğu şey acil bir ateşkes.”

Lübnan'da hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar sağlık hizmetini tehlikeye atıyor. Artan ihtiyaçlara yanıt olarak, WHO temel malzemelerin teslimatıyla destek sağlıyor. 4 ve 5 Ekim'de, travma bakımı, kolera önleme ve ruh sağlığı tedavisi için tıbbi malzemeler içeren dört uçuş, WHO'nun Dubai'deki lojistik merkezinden Beyrut'a ulaştı. Şu anda Halk Sağlığı Bakanlığı ile koordinasyon halinde öncelikli hastanelere dağıtılan malzemeler, yaklaşık 100.000 hastayı tedavi etmeye yetecek kadar. WHO ek malzemeler getirmek için çalışıyor.

DSÖ, kan bankalarını güvenli kan bağışını desteklemek için test malzemeleri de dahil olmak üzere yeterli malzemelerle donatmak için Lübnan Kızılhaçı ve hastanelerle koordinasyon sağlamaya devam ediyor. Yaşam uzuv kurtarma becerileri de dahil olmak üzere cerrahi travma kapasiteleri, çeşitli disiplinlerden cerrahlar için savaş travması cerrahisi eğitimleri yoluyla güçlendiriliyor. DSÖ ayrıca mevcut sevk hastaneleri içinde travma merkezleri kurmak ve Acil Tıbbi Ekiplerin konuşlandırılmasını planlamak için Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı ile birlikte çalışıyor.

DSÖ, yerinden edilmiş kişilerin barındığı barınaklardaki öncelikli hastalıklar, özellikle akut sulu ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer bulaşıcı hastalıklar konusunda toplum tabanlı gözetimi genişletmek için bakanlığın Epidemiyolojik Gözetim Birimine destek vermeye devam ediyor. DSÖ ayrıca barınakların sağlık hizmetlerinin devamını ve temel ilaçların dağıtımını desteklemek için birincil sağlık merkezleriyle bağlantılı olmasını sağlamak için çalışıyor.

DSÖ sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulundu. Sağlık hizmetleri her zaman korunmalıdır. Barış tek çözümdür.”

Bakmadan Geçme