Madenden depreme uzanan bir kahramanlık hikayesi
Tarihler, 6 Şubat 2023'ü gösterirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi Sözleşmeli Sahalar Başmühendisi olan Yasin Sever'in telefonu sabah 6 sularında çaldı. Tahlisiye merkezinden gelen 'Büyük bir deprem oldu' haberinin ardından Yasin Sever, hazırlanarak Zonguldak'tan deprem bölgesine hareket etti. Akşam 22'de Hatay Kırıkhan'a ulaşan Yasin Sever ve 6 madenci arkadaşı, öğretmenevinde arama kurtarma çalışmalarına başladı.
Bu sırada, bir fabrikada çalışan ve gece vardiyasında görevli Veli Gövtaş, oturdukları lojmanda enkaz altında kalan eşi ve çocuklarına ulaşmaya çalışıyordu. Bir arama kurtarma ekibinin yakınlarda olduğunu duyunca yürüme mesafesindeki öğretmenevine gelerek Yasin Sever’e ailesinin enkazda kaldığını, ses aldıklarını ancak ulaşamadıklarını söyledi. Yasin Sever, Veli Gövtaş’ın yardım talebine kayıtsız kalmadı, kritik bir karar alarak 3 madenci arkadaşını lojmana sevk etti.
Otomobilin üzerine evin resmini çizdi
O madencilerden biri de Ertan Akar’dı. Akar, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesinde 16 senedir madenci olarak çalışıyordu. Maden ocağında çalıştığı kazmasını Kırıkhan’a getirmişti. Tuğçe Gövtaş ve iki kızının bulunduğu ve enkaz haline gelen lojmana gitti. Eşine ve kızlarına ulaşmaya çalışan Veli Gövtaş’a “Oğlum, bana evin resmini çizmen lazım.” dedi. Veli Gövtaş, önce anlamadı, Ertan Akar’ın omzunu sıkmasıyla kendine geldi ve üzerinde su damlacıkları olan bir otomobilin üzerine evinin krokisini çizdi.
“Baban Bekliyor” deyince ikna oldu
Ertan Akar, iki madenci arkadaşıyla birlikte Tuğçe ve iki kızını kurtarmak için enkaza girdi. 3’üncü katın artık giriş kat haline geldiğini fark etti. Bir kat altta yani 2’nci katta bulunan Tuğçe ile önce sesle iletişim kurdu. “Sesimi duyan var mı?” sorusuna gelen olumlu yanıt, umutları yeşertmişti. Ertan Akar ve arkadaşları, açtıkları küçük bir delikten Tuğçe ve kızlarına ulaştı. Annesi, “Baban kapıda bekliyor” deyince önce minik Ecem çıkmaya ikna oldu. Sonra da Eylül. Tuğçe Gövtaş, Ertan Akar’ın yönlendirmesiyle ikinci denemede ve iki kişinin yukarı çekmesiyle enkazdan çıkabildi.
Mucizelerle dolu kahramanlık destanı
Filmleri aratmayan bu mucizelerle dolu hikayenin kahramanları, tam bir yıl sonra Ankara’da buluştu. Başmühendis Tahlisiyeci Yasin Sever, Maden Nezaretçisi Tahlisiyeci Ertan Akar ile Maden Nezaretçisi İlyas Açıkgöz, Gövtaş ailesini yeni yuvalarında ziyaret etti. Baba Veli, anne Tuğçe ve kızları Eylül ve Ecem’in, kahramanlarıyla buluşmasında duygusal anlar yaşandı.
Bakan Bayraktar, buluşma anlarını paylaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da mutluluk ve hüznün bir arada olduğu buluşma anlarını sosyal medya hesabından paylaştı.
Gövtaş ailesini ziyaret eden isimlerden olan Yasin Sever, “O günün şartlarıyla öğretmenevinde 6 kişi çalışıyorduk. Mecburen Veli’ye de yardım etmemiz gerektiğini düşündük ve 3 kişiyi oraya sevk ettik. Ben de öğretmenevinde çalışmaya devam ettim. Allah nasip etti, oradan 2 çocuğumuzu, anneyi saat sabah 5:40 gibi, 2 buçuk saatlik çalışmayla sağ salim kurtarmış olduk. O da bizim için çok büyük bir sevinç oldu.” sözleriyle duygularını anlattı.
Elindeki ocak kazmasıyla Tuğçe ve kızlarına ulaşan Ertan Akar, “Ben onların kahramanıyım ama onlar da benim kahramanım.” diyerek bir yıl sonra gerçekleşen buluşmanın mutluluğunu paylaştı.
“Önce can gelmiyor, canan geliyor.” sözleriyle duygularını paylaşan Tuğçe Gövtaş, “Benimle konuşan adam kimdi? Hiç tanımayan bir insan böyle güzel seslenebilir mi? ‘Tuğçem, kızım, benim de iki tane kızım var. Dayan kızım’ Bir yabancı insan bunu yapamaz bence. ‘Bunları bulmam lazım.’ dedim. En sonunda buldum, iyi ki de buldum bir vefa borcuydu. Onlar benim abilerim oldular.” diyerek madencilere olan sevgisini ve saygısını dile getirdi.
Baba Veli Gövtaş da ailesini kurtaran madencilere can borçlarının olduğunu söyleyerek “Benim 3 tane abim var, artık daha fazla oldu. Karadenizli abilerim oldu, madenci abilerim oldu. Aileme, aile kattım.” ifadelerini kullandı.
Madenciler 324 kişiyi canlı olarak kurtardı
Yeraltında alın teri dökerek ekmeğinin peşinde olan madenciler, 6 Şubat depremlerinde bir kahramanlık destanı yazdı. Bir can kurtarmak için canlarını feda eden 9 bin 798 madenci, enkazdan 324 vatandaşı canlı olarak çıkardı.