• Haberler
  • Sağlık
  • Maraj Zeytinyağı, çevre dostu bir inovasyonla dikkat çekiyor

Maraj Zeytinyağı, çevre dostu bir inovasyonla dikkat çekiyor

Kahramanmaraş'ın ödüllü zeytinyağı üreticisi Maraj Zeytinyağı, çevre dostu bir inovasyonla dikkat çekiyor. İşletme, zeytinyağı üretiminde oluşan atıkları geri dönüştürerek doğal zeytinyağı sabunları üretiyor. Marajoliveoil Zeytinyağı İşletmecisi Mustafa Sayan, Ekonomi-X Gazetemize atıkların geri dönüşümü ve sabun üretimi konusundaki çalışmalarını anlattı.

İşletme, zeytinyağlarını dinlendirme, hızlı çökertme ve filtreleme aşamalarından geçirerek depoluyor. Bu süreçte oluşan zeytinyağı tortusu ve tortulu yağlar, çevreye zarar vermemek adına bertaraf edilmek üzere biriktiriliyordu. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda, bu atıkların geri dönüştürülerek insanların kullanımına sunulabileceği keşfedildi. Böylece, doğal sabun üretimi başladı.

Mustafa Sayan yaptığı açıklamasında, “İşletmemiz Maraj Zeytinyağı, ham zeytinyağlarını silolarımızda depoluyor. İşletmemize gelen ham zeytinyağlarını depoladıktan sonra ilk yaptığımız işlem, dinlendirme, hızlı çökertme ve filtreleme yoluyla yağları muhafaza etmektir. Bu işlemler sonrasında tanklarımızda ve filtreleme aşamasında bir gıda atığı oluşuyor. Bu atıklar, zeytinyağı tortusu ve tortulu yağlar, yüzde iki ila yüzde beş oranında fire vermemize neden oluyordu. Bu atıkları kullanamıyorduk ve bertaraf edilmesi gereken atık olarak sınıflandırarak bertaraf işletmelerine devrediyorduk.

Doğal ve kimyasaldan arınmış

Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu atıkları geri dönüştürerek insanların kullanımına kazandırabileceğimizi öğrendik. Bu atık yağlarla sabun yapmayı öğrendik. Bu sabunların birçok faydası vardır. Öncelikle bu atıklar doğaya salınmadan, çevre kirliliği oluşturmadan kullanılmış oluyor ve doğa dostu bir üretime dönüşüyor. Ayrıca, insanlara doğal bir sabun kullanma imkânı sağlıyor. Parafin, silikon gibi kimyasal maddeler içermeyen, tamamen doğal bir sabun üretiyoruz. Bu sabunların cilt üzerinde herhangi bir yan etkisi yoktur çünkü içeriği tamamen yüzde yüz zeytinyağıdır.

Bilimsel destekle üretim

Balıkesir Edremit Meslek Yüksekokulu'nda Doktor Mücahit Kıvrak ile irtibat halindeyiz ve doğal sabun yapımı konusunda sürekli bilgi alışverişi yapıyoruz. Sabun yapım kurslarına katılarak bilgi sahibi olduk ve hocamızın teknik formülasyonunu kullanıyoruz. Sabunlarımızın üretiminde herhangi bir kimyasal madde katmadan, tamamen zeytinyağı ile üretim yapıyoruz. Amacımız ticaret değil, atıklarımızı geri kazanarak çevreci ürünler üretmektir.

Çevre ve insan sağlığına katkı

Bu sabunları insanların doğal zeytinyağlı sabun arayışı nedeniyle kullanıma sunuyoruz. Tavsiye üzerine işletmemize gelen müşteriler, sabunlarımızı deneyip memnun kaldıklarında tekrar talep ediyorlar. Sabunlarımız kimyasal içermediği için cilt üzerinde yan etkiye neden olmuyor ve hem banyo hem de vücut temizliğinde kullanılabiliyor. Şu an sabunlarımızı Kahramanmaraş'taki Boğaziçi Mahallesi'ndeki işletmemizin satış mağazasında bulabilirsiniz. Stoklarımız sınırlı olduğu için deneme amaçlı sabun hediye ediyoruz. Kantaron yağlısı, kakaolu, vanilyalı ve sade olmak üzere dört çeşit zeytinyağı sabunumuz var. Çayımızı kahvemizi içmeye ve sabunlarımızı denemeye bekleriz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme