Marmara Denizi İHA'larla izlenecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum düzenlemeye gidilen 'Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliği Tespiti Hakkında Yetki Devri Genelgesi' ile ilgili resmi sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, 'Daha Temiz Bir Marmara' için yeni denetim modeli hayata geçiriyoruz, genelgemizi yayımladık' ifadelerini kullandı.
Deniz trafiğinin yoğun olduğu Marmara Denizi’nde; deniz kirliliği ile mücadele kapsamında yapılan düzenleme ile deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi, çevresel olumsuzlukların kontrolünün sağlanması, kirliliğin erken safhada tespit edilerek önlemlerin alınması, her türlü kirliliğin tespit ve takibinin bölgeye özgü bütünleşik bir yapı ile sağlanması hedeflendi. Bu kapsamda deniz trafiğinin yoğun olduğu İstanbul ve Kocaeli’ndeki deniz kirliliği denetiminde Türkiye Çevre Ajansı yetkilendirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yapılan çalışmalar sonucunda, Marmara Denizi’nde gerçekleştirilen deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve bölgeye özgü bütünleşik bir yapı kazandırılması amacıyla “Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliği Tespiti Hakkında Yetki Devri Genelgesi”nde düzenleme yapıldı.
Bakanlık tarafından yayımlanan genelge ile deniz trafiğinin yoğun olduğu İstanbul ve Kocaeli deniz yetki alanında, deniz araçlarının 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine uyup uyulmadığının etkin ve uzaktan algılama yöntemleri ile denetlenmesi için Çevre Kanunu’nun 12’inci maddesi uyarınca Türkiye Çevre Ajansı’na yetki verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2021 yılında Marmara Denizi’nde görülen müsilaj probleminin çözümüne yönelik, bilim adamları ile ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılan çalışmalarla Marmara Denizi’nde gerçekleştirilen deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve bölgeye özgü bütünleşik bir yapı ile sağlanması ihtiyacı dile getirildi. Çalışmalarda tüm paydaşlar ile birlikte hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında 12’inci eylem planı ile “Türkiye Çevre Ajansı eliyle, Marmara Denizi ile ilişkili tüm havzalardaki denetimler uzaktan algılama, uydu ve erken uyarı sistemleri, insansız hava araçları ve radar sistemleri kullanılarak artırılması” kararı alındı.
Türkiye Çevre Ajansı, İstanbul ve Kocaeli’ndeki deniz kirliliği denetimini yapmak üzere yetkilendirildi
Bu kapsamda yapılan düzenleme ile belediyenin sorumluluk alanında olan deniz kirliliğinin yoğun olduğu İstanbul ve Kocaeli’ndeki deniz kirliliği denetiminde Türkiye Çevre Ajansı yetkilendirilmiş oldu. Türkiye Çevre Ajansı’na verilen yetki ile deniz trafiğinin yoğun olduğu Marmara Denizi’nde deniz kirliliği ile mücadele kapsamında yapılan düzenleme ile deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi, çevresel olumsuzlukların kontrolünün sağlanması, kirliliğin erken safhada tespit edilerek önlemlerin alınması, her türlü kirliliğin tespit ve takibinin bölgeye özgü bütünleşik bir yapı ile sağlanması hedeflendi.
Marmara Denizi İHA’larla izlenecek
Türkiye Çevre Ajansı’nca yapılacak çalışmalar kapsamında; deniz sınırları dâhilinde çevrenin korunması ve iyileştirilmesi faaliyetleri için çevresel olumsuzlukların kontrolünün sağlanması, izlenmesi ve takip ile her türlü kirliliğin tespitine yönelik denetimler yapılacak. Havadan, karadan ve denizden 7/24 saat esaslı izleme ve denetimler İnsansız Hava Araçları (İHA) ve deniz tekneleriyle sağlanacak. Ayrıca deniz kirliliğinin erken safhada tespiti amacıyla uydu ve radar görüntülerinden yararlanılarak takip-uyarı sistemi devreye alınacak.
Düzenlemeyle Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında hazırlanan ve yürürlüğe konulan Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Eylem Planı ile Marmara Denizinde yoğun olarak görülen kirliliğin giderilmesi ve Marmara Denizi Havzasının iyi çevresel duruma ulaştırmak için politika ve stratejilerin belirlenmesi ve uygulanması amaçlanıyor.