MEB'den okul sağlığı hemşireleri yönergesi

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda görevli okul sağlığı hemşirelerince sunulan sağlık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönerge hazırladı. Buna göre, çoğu okul pansiyonlarında bulunan 500 okul sağlığı hemşiresi acil durumda öğrencilere müdahale edebilecek, yılda en az bir kez tüm öğrencilerin fiziki muayenesini yaparak okullarda içme sularını, tuvalet alanlarını değerlendirerek sağlık eğitimi verebilecek.

Hazırlanan yönerge ile okul sağlığı hemşiresi ve okul yönetimlerinin bu alandaki görev, sorumluluk ve hizmet sunum esasları belirlendi. Yönerge hükümlerine göre okul sağlığı hemşiresi; okuldaki tüm öğrencilerin yılda en az bir kez, özel sağlık gereksinimi olan öğrencilerin ise ihtiyacına uygun sıklıkta hemşirelik kapsamında fiziki muayenesini "Çocuk ve Ergen İzlemleri Özet Tablosu"na uygun olarak yapacak ve kaydedecek. Okuldaki tüm öğrenciler için "Öğrenci Sağlık Tanıma Formu" dolduracak; diyabet, çölyak, astım gibi kronik hastalığı olan öğrenciler için okulda yapılması gereken hemşirelik ve bakım hizmetlerini planlayıp uygulayacak, değerlendirmesini yapacak, öğrencinin ailesi ve öğretmenine sağlık danışmanlığı hizmeti sunmakla birlikte aile eğitimleri de düzenleyecek. Yönergeye göre okul sağlığı hemşiresi; okul ve pansiyonda hastalanan veya acil müdahale gereken öğrenci ve okul çalışanının ilk müdahalesini yapacak, gerekli durumda acil sağlık merkezine haber vererek sağlık kuruluşuna sevki gereken öğrenci ve okul çalışanı için gerekli önlemleri alacak, sağlık kuruluşundan dönen öğrenci ile ilgili olarak hekim istemi doğrultusunda hemşirelik hizmetlerini planlayıp uygulayacak.
 
Öğrencilerin sağlık taramaları yapılacak


Okul hemşirelerinin düzenli olarak yapılacak sağlık taramalarında görev alacağı ve salgın hastalık dönemlerinde Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kılavuzlara uygun gerekli çalışmaları yürüteceği belirtildi. Hemşirelerin okullardaki içme suyu, kullanım alanları, tuvaletler, atıkların yönetimi gibi konuları değerlendirerek öğrencilere sağlıklı yaşam biçimlerine ilişkin eğitimler gerçekleştireceği de kaydedildi. Ayrıca okul sağlığı hemşireleri, okul gıda işletmelerinde görev yapan temizlik personelinin hizmet sunumu hakkında eğitim, gözetim ve rehberlik hizmeti sunabilecek.
 
Okul yönetiminin sorumluluğu


Okul yönetimleri ise okulda sağlığın korunması ve geliştirilmesi hakkında gerekli tedbirleri almak, gerekli altyapı donanımları ve diğer ihtiyaçlar ile acil durumları yönetmekle yükümlü olacak. Yönergeye göre okul yönetimleri, ayrıca okul sağlığı hemşiresinin görev alanı ile ilgili çalışmaları yerine getirirken ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimlerle ilgili tedbirleri alacak ve okulda en az 10 metrekare kapalı alanı bulunan ve sıhhi şartları uygun, ulaşılabilirliği yüksek olan fiziki ortamlarda okul revirinin oluşum ve donatımını sağlayacak.
 
Ankara'daki Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde okul sağlığı hemşiresi Dilek Arı da yönerge doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Arı, "Okul sağlığının olmazsa olmazı, eğitimler oluyor. Öğrencilerimize bireysel temizlik ve hijyenle ilgili eğitimler veriyoruz. Covid-19 salgınında bireysel temizliğin ne kadar önemli olduğunu gördük. Öğrencilerimizin şikâyetleri doğrultusunda onların fiziksel bulgularını takip ediyoruz. Sağlık taramaları yaparak her yıl mutlaka öğrencilerimizin sağlık bilgilerini formlarda tutuyoruz. Fiziki bulgularını takip ediyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!