Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Kahramanmaraş'ta anıldı

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 88. yıl dönümünde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Dil ve Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Nuri Kahveci, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Poyraz, panelistler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program “Vefatının 88. Yılında Mehmet Akif Ersoy Paneli” ile devam etti.

Panelin oturum başkanlığını yapan Doç. Dr. Sadi Gedik Milli Şairimiz Mehmet Akif’in Bülbül Şiirinden bir bölüm okuyarak günün anlam ve önemine dair bilgiler verdi.

Panel oturumunda Prof. Dr. Kemal Timur “Millete Mâl Olmuş Bir Şairin Hazin Ölümü” konulu konuşmayı gerçekleştirdi. Timur “Mehmet Akif kaleminin gücünü samimi çalışmasından ve vatan sevgisinden almaktadır. Devletin buhranlı dönemlerinde Arabistan’da Suriye, Mısır ve Avrupa’da görevler üstlenerek maddi imkânsızlıklar içerisinde yılmadan devleti ve milleti için çalışmıştır. Ancak döneminde hak ettiği değeri görmemiştir. Engellemelere ve baskılara rağmen zamanla daha fazla bu milletin gönlünde yer edinmiştir.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fethi Yanardağ ise “Hatıralar Işığında Mehmet Akif Ersoy” konulu konuşmasında “Milli şairimiz Mehmet Akif’in resmi törenlerle anılmaya başlandığı tarih 1986’dır. Maalesef vefatından 50 yıl sonra resmi törenlerle anılmaya başlanan Milli Şairimiz Akif’in, bu millete bıraktığı mirasa uzun yıllar yabancı kaldık. Yaşamında üstün bir ahlâk örneği sergileyen Akif, yapmış olduklarına karşılık hiçbir zaman herhangi bir maddi karşılık ve makam beklentisi içerisine de girmemiştir. Şairliği o kadar faydalı bir uğraş olarak benimsemeyen Akif, şiiri lüks ve eğlence olarak görürdü. Mehmet Akif ömrünün sonlarına doğru Kur’an-ı Kerim’e yönelerek tercüme faaliyetleri yürütmüştür.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Sayın Bülent Sayak ise “Mehmet Akif’in Poetik Kodları ve Mirası: Öz Eleştiri, Toplumculuk, Düşünsel Özerklik” konulu konuşmasında Mehmet Akif’in milletimize ve İslam alemine bıraktığı mirası günümüz bakışı açısıyla ele aldı. Sayak Mehmet Akif’’in öğrenme aşkı ve idealleri hakkında bilgiler vererek “Mehmet Akif, mümtaz bir öğrenci zengin kültürel sermayeye sahip doğu batı dillerinden çeviriler yapan, öğretmen, filolog, sporcu, gülle atan, iyi bir yüzücü, güreşlere katılan yani eskilerin deyimiyle hezarfen; günümüzün politeknik adını verdiği entelektüel birikime sahip bir kişilik. Onun en büyük ideali ise görmeyi çok istediği İslam ideallerini donanmış, Kur’an ve sünneti özümseyen, iyi eğitimli, değerli ve şahsiyet sahibi kişilikli bir toplum inşasıydı. Bu açıdan bakıldığında hiç şüphesiz Akif’in bizlere miras bıraktığı zamanımıza bakan düsturları eserlerinden çıkarmamız üzerimize düşün en önemli vazifedir.” dedi.

Panel oturumlarının ardından program Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin okunmasıyla devam etti.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinden Ömer Berk Cücel, Mehmet Akif’in “Şark” şiirini seslendirirken 2. Sınıf öğrencisi Sude Aksu “Necid Çöllerinde” şiirini Füsun Altun ise “Umar mıydın?” şiirini seslendirdi.

Panel sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Nuri Kahveci panelin moderatörlüğü yapan Doç. Dr. Sadi Gedik ve panelist Prof. Dr. Kemal Timur’a belge takdiminde bulunurken; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Poyraz, Dr. Öğr. Üyesi Sayın Bülent Sayak’a belge takdim etti. Programda Mehmet Akif Ersoy’a ait şiirleri seslendiren Ömer Berk Cücel, Sude Aksu ve Füsun Altun’a ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Derya Karataş belge takdiminde bulundu.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!