• Haberler
  • Teknoloji
  • Model fabrikalarla sanayinin dijitalleşmesinin önü açılıyor

Model fabrikalarla sanayinin dijitalleşmesinin önü açılıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, model fabrikalarla sanayicileri ve emekçileri, yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturduklarını belirterek, 'İlkini 2018 yılında Ankara'da faaliyete aldığımız Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerimizin, yani model fabrikalarımızın sayısını kısa dönem içinde 10'a çıkardık. dedi.

Bakan Kacır, Samsun’da Model Fabrika Açılışına katıldı. Kacır, son 22 yılda hayata geçirdikleri; yatırım, üretim, istihdam ve kalkınma hamleleriyle daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti. Bağımsızlığın, büyümenin, kalkınmanın yapı taşlarından sanayi ve teknolojide her geçen gün yükselen bir ivmeyle yollarına devam ettiklerini belirten Kacır konuşmasında şunları söyledi:

Dijital Avrupa programı

Dijital Dönüşüm Destek programıyla işletmelerimizin maliyet etkin, rekabetçi bir üretim altyapıları oluşturmaları adına ihtiyaç duydukları projeleri teşviklerimizle hızlandırıyoruz. Program doğrultusunda işletmelerin dijital dönüşümde, kısa, orta uzun vadede ihtiyaçlarını adresleyecek yol haritaları sunmalarını bekliyoruz. Sunulan yol haritaları ile uyumlu yatırımları öncelikli yatırımlar uygulamasıyla destekliyoruz. Sadece millî destek mekanizmalarıyla değil, uluslararası programlardan da azami düzeyde istifade etmek için planlı ve kararlı bir şekilde girişimlerimizi sürdürüyoruz. 8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Program kapsamında süper bilgisayarlardan yapay zekâ test merkezlerine ve deney tesislerine KOBİ’lerimizin, sanayicilerimizin dijital dönüşüm yolculuklarında ihtiyaç duydukları kritik önemi haiz altyapılara erişimlerini sağladık. Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından, ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden biri olacak 5 konsorsiyum “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri” (ADİM/EDIH) ağına dâhil ediyoruz.

Model fabrikalarımızla sanayicimizi ve emekçilerimizi yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturuyoruz.  İlkini 2018 yılında Ankara’da faaliyete aldığımız Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerimizin, yani model fabrikalarımızın sayısını kısa dönem içinde 10’a çıkardık. Bugüne kadar model fabrikalarımızda 508 öğren-dönüş programı düzenledik.  170 yalın proje uygulama çalışması gerçekleştirdik ve 3 bine yakın firmamıza eğitim verdik.

 Dijitalleşme yolculuğu

Verdiğimiz bu desteklerle, eğitimlerle firmalarımızı sanayinin dijitalleşme yolculuğuna hazırladık. Böylece sanayicilerimizin verimliliklerinde yüzde 76’ya varan artış, üretim sürelerinde ortalama yüzde 34 düşüş ve üretimlerinde yüzde 140’ı bulan artış elde ettiklerini memnuniyetle gözlemledik. Kurulum çalışmaları devam eden 5 yeni model fabrikayla bu örnek tesislerin sayısını 15’e çıkaracağız ve sanayimizin dijital çağa adaptasyonunu güçlü bir şekilde gerçekleştireceğiz.

Orta vadeli program

Açıkladığımız OVP ile önümüzdeki 3 yıllık rotamızı ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurumlarımızla eş güdüm içinde, yüksek katma değerli üretimi önceleyen bir sanayi politikası ile yapısal dönüşümü hızlandıracağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin uzun vadeli hedefleriyle teşvik mekanizmalarımızı daha güçlü hizalayan yeni teşvik modelimizle yatırımcılara selektif ve program bazlı olarak cazip destekler sunacağız. 

OSB yönetmeliği

Yeni teşvik modelimizin önemli bir sütunu konumundaki ve yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerelde Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında 81 ilimizin potansiyelini ve yetkinliklerini harekete geçirecek yatırım başlıklarını tespit ettik. Yine dün yürürlüğe aldığımız OSB Yönetmeliği’yle de OSB sistemimizde reform niteliğinde adımlar attık. OSB’lerimizde kamulaştırma, altyapı ve tahsis süreçlerine hız kazandıracak düzenlemeleri gerçekleştirdik. Sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yakın iş birliği içerisinde hareket etmeye devam ederek bu toprakları yeni yatırımlarla bereketlendirmeye devam edeceğiz.

Bakmadan Geçme