• Haberler
  • Asayiş
  • MSÜ Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulundaki Mezuniyet Töreni

MSÜ Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulundaki Mezuniyet Töreni

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, MSÜ Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulundaki Mezuniyet Törenine katıldı.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Yalova Valisi Hülya Kaya, Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız ve Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile katıldığı MSÜ Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulundaki Mezuniyet Töreni'nde bir konuşma yaptı. Bakan Yaşar Güler mezun olan Astsubaylarımıza şunları söyledi:

Proaktif politikalar geliştiriyoruz

“Türk Silahlı Kuvvetlerimize Astsubaylar yetiştiren, bu güzide ilim ve irfan yuvasında, sizlerle birlikte bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sözlerimin başında, burada aldıkları eğitimleri başarıyla tamamlayarak mezun olan genç Astsubaylarımızı yürekten kutluyor; mezuniyetlerinin kendilerine, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Sizlerin de yakından takip ettiğiniz üzere, mevcut güvenlik ortamı; politik, askerî, sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler ile yeniden şekillenmektedir. Yaşanan değişim süreci, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrarı ciddi boyutta tehdit ederken, uluslararası ilişkilerde de gerginlik ve kırılmalara neden olmaktadır. Bu kaotik ortamda, ülkemizin ve asil milletimizin güvenliği için bir yandan yurdumuza yönelik tehditleri sınırlarımıza dayanmadan, kaynağında bertaraf ederken; diğer yandan da jeopolitik gelişmeler karşısında, proaktif politikalar geliştiriyoruz.

Deniz kuvvetlerimiz hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla korumakta

Uluslararası ilişkilerde, Türkiye’nin etkisini her açıdan artırdığı bu süreçte, doğal olarak faaliyet sahaları genişleyen Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de son bir asrın en yoğun, en etkili faaliyetlerini icra etmektedir.
Bu yoğun dönemde kahraman ordumuzun ayrılmaz bir parçası olan, Deniz Kuvvetlerimiz de;

- Mavi Vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla korumakta,
- Atlantik’ten Hint Okyanusu’na kadar şanlı bayrağımızı dalgalandırmakta,
- Üstlendiği uluslararası görevler ile bölge ve dünya barışına önemli katkılar sağlamakta,
- Katıldığı ulusal ve uluslararası deniz tatbikatlarıyla da her geçen gün gücünü pekiştirmektedir.

Donanmamız, deniz harekât görevlerinin dışında insani yardım faaliyetleri ve kültürel misyonlarda da görev almaktadır. Nitekim, TCG KINALIADA Korvetimiz; Türkiye - Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü, ERTUĞRUL fırkateyninin Japonya seyrinin 134’üncü yıl dönümü kapsamında, yaklaşık beş aylık seyrini başarıyla icra ederek yurda geri dönmüştür.

Bu vesileyle TCG KINALIADA’nın seçkin personelini canı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Aynı şekilde, Katar’dan Somali’ye, Libya’dan Hint Okyanusu’na kadar deniz aşırı birbirinden farklı görevleri başarıyla yerine getiren Deniz Kuvvetlerimizin tüm seçkin mensuplarını da en içten dileklerimle kutluyorum.

Önemli görevler üstlenmek üzere adım atıyorsunuz

Türkiye; köklü tarihi, stratejik konumu, büyük ve güçlü ordusu, her alanda sahip olduğu imkân ve yeteneklerle, dünyada söz sahibi ülkelerden biridir. Dolayısıyla ülkemizin huzur ve güvenliği için, kahraman ordumuzun da daima güçlü ve etkin olması hayati önemdedir. Keza, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin güçlü bir donanmaya sahip olması bir tercih değil, zorunluluktur. Bu anlayışla, Deniz Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetlerini, yerli ve millî teknolojilerle geliştirmek için artan bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nitekim, geçen hafta Aksaz’da gerçekleştirdiğimiz törende; Aksaz Tersanemiz ile Gölcük’teki denizaltı havuzumuzun açılışını yaparken, yeni tip denizaltımız ve akaryakıt gemilerimizi de hizmete aldık.

Yerli ve millî savunma sanayimiz ile ordumuzu donatırken, nitelikli bir personele sahip olmak için eğitim faaliyetlerimizi de çok yönlü bir şekilde sürdürüyor, sizler gibi birçok kişi arasından seçilmiş yeni mezunlarımızın katılımıyla ordumuzu güçlendiriyoruz. Unutmayın ki sizler, Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa, Oruç ve Piri Reis, Kılıç Ali Paşa gibi nice büyük komutanların yönettiği Deniz Kuvvetlerimizin saflarına katılmak için bu ilim ve irfan ocağını tercih ettiniz. Ne mutlu ki bugün, bu büyük ordunun seçkin bir üyesi olarak etkin ve önemli görevler üstlenmek üzere adım atıyorsunuz.

TSK, bu coğrafyanın en güçlü ordusudur

Türk Silahlı Kuvvetleri; tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her çağın hâkim güçlerinin ilgi ve etki odağındaki bu coğrafyanın en güçlü ordusudur. Türk donanması, asırlarca Akdeniz’den Karadeniz’e, Atlas Okyanusu’ndan Hint Okyanusu’na kadar pek çok bölgede varlık göstererek tarihe nam salmıştır. Şanlı donanmamız bugün de, sahip olduğu nitelikli personeli, yüksek teknolojiye dayalı imkân ve kabiliyetleri ile dünyanın önde gelen deniz kuvvetlerinden biridir.

Bahriyemize katılan siz Astsubaylarımız da, komutanlarınızın izinden giderek ülkemizin denizlerdeki engin vizyonunu sürdürecek olan varislersiniz. Çünkü sizler, ordumuzun bel kemiğini oluşturan Astsubaylar olarak, komuta kademesi ile Mehmetçik arasında kritik roller üstleneceksiniz. Bu kapsamda, siz genç Astsubaylarıma bazı tavsiyelerde bulunmak isterim;

Aldığınız eğitimler sizlere daima rehberlik edecek

Hangi görevi üstlenirseniz üstlenin, elinizden gelenin en iyisini yapma azim ve çabası içerisinde olun. Tüm vazifelerinizi; kural ve kaideler ile akıl ve sağduyu çerçevesinde yerine getirin. Üstlendiğiniz sorumluluklar; hem fedakârlık ve cesareti hem de yüksek disiplin, bilgi ve beceriyi gerekli kılmaktadır. Bu anlamda eğitim ve bilgi sahibi olmak, görevlerinizi daima en iyi şekilde yapmanızı sağlayacak ve istediğiniz hedeflere sizi ulaştıracak en önemli unsurdur. Elbette ki burada aldığınız eğitimler, meslek yaşantınızda sizlere daima rehberlik edecektir.

Ancak bu eğitimlerle asla yetinmeyin. Mekteb-i Asli olan kıtalarınızda kazanacağınız tecrübelerin yanı sıra içinde bulunduğumuz bilgi çağının gerektirdiği ölçüde kendinizi çok yönlü geliştirmeye gayret edin. Öğrenmeye açık olun ve yeni yetenekler edinin. İnsanın sevip isteyince başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Ünlü Filozof Nietzsche’nin de belirtiği gibi “Denizi seviyorsan dalgaları da seveceksin. Çünkü korkarak yaşadığın sürece yalnızca hayatı seyredersin.” Dolayısıyla kendinize anlamlı amaçlar oluşturun ve gelişim hedeflerinizi belirleyin.

Şüphesiz ki; “limanın nerede olduğunu bilmeyen denizci için rüzgârın nereden estiği fark etmez.” Bu yüzden iyi bir planlama ve hedef odaklı olmak, olmazsa olmazdır. Bunun için de çalışmak, hayatınızın ana felsefesi; sabır ve disiplin ise bu yolda asla vazgeçmeyeceğiniz iki meziyet olmalıdır. Unutmayın ki taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir. Diğer yandan yapacağınız işlerde, takım çalışmasına önem verin, iş birliği ve dayanışmayı geliştirin, farklı bakış açılarından faydalanın. Emin olunuz ki birlikte çalışarak daha büyük başarılara imza atabilirsiniz.

Önemli olan dalgalı denizde ne yaptığınızdır

Yeri ve zamanı geldiğinde, aziz vatanımız için büyük fedakârlıklar yapmanız isteneceğinin bilincinde olun. Hiçbir engel veya imkânsızlık, vazifenizi yapmaktan sizleri alıkoyamamalıdır. Yine bir denizcilik terimiyle ifade etmek gerekirse; “deniz sakin olduğunda herkes gemisini limana yanaştırır. Önemli olan dalgalı denizde ne yaptığınızdır.”

Bu bağlamda inancınız, yüksek azminiz ve gayretiniz ile en çetin zorlukların üstesinden gelebilir; yolunuza en güçlü şekilde devam edebilirsiniz. Bu esaslar doğrultusunda sizlerin, vazifelerinizi büyük bir şevk ve heyecanla yerine getirerek donanmamıza ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize önemli katkılar sağlayacağınıza yürekten inanıyorum.

Okulumuzun Değerli Komutanları, Seçkin Öğretim Üyeleri ve Kıymetli Personeli; sizlerin tecrübesi, engin bilgi ve birikimiyle icra edilen eğitim-öğretim faaliyetleri; Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaç duyduğu yüksek donanımlı personelin yetişmesi açısından kritik öneme sahiptir. Özveriniz, heyecan ve motivasyonunuz; burada eğitim alan her bir Astsubayımıza, ordumuza en iyi katkıları vermesi ve kendi başarı hikâyesini yazabilmesi bakımından örnek teşkil etmektedir. Bu sorumluluğun bilincinde olarak sizlerin, bundan sonra da genç Astsubaylarımızı, en iyi şekilde yetiştireceğinizden şüphem yoktur.

Değerli Evlatlarımızın Kıymetli Aileleri; ne mutlu sizlere ki; desteğinizi hiçbir zaman esirgemediğiniz evlatlarınızın, bu güzide yuvadan mezun olmasının haklı gururunu yaşıyorsunuz. Onlarla ne kadar övünseniz azdır. Başarılarında siz kıymetli ailelerimizin de değerli katkıları bizler için vazgeçilmezdir. Destekleriniz sebebiyle sizlere teşekkür ediyor, hepinize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca, dost ve kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Libya ve Senegal’den gelerek burada eğitim gören ve bugün mezun olan genç kardeşlerimizin de mezuniyetlerini kutluyorum.

Millî Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak; Cumhuriyetimizin ikinci asrına başladığımız bu tarihî dönemde, “Türkiye Yüzyılı” hedeflerimiz doğrultusunda daha büyük, daha güçlü bir Türkiye için azim ve kararlılıkla çalışmaktayız.

Bu vesileyle;

Mete Han’dan Sultan Alparslan’a, Çaka Bey’den Barbaros Hayrettin Paşa’ya, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve bugüne kadarki tüm devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı saygıyla anıyorum. Aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, Gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, mezun olan kıymetli Astsubaylarımızı başarılarından dolayı bir kez daha kutluyor, her birinizi gözlerinizden öpüyor; sizleri ve değerli misafirlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Kahraman Denizciler; denizleriniz sakin, pruvanız neta, yolunuz ve bahtınız açık olsun.”

Bakmadan Geçme