Mücbir sebep süresi uzatıldı mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen bölgelerde uygulanan mücbir sebep halinin süresini uzattı. Bu kapsamda, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın duyurduğu yeni düzenlemeye göre, depremden etkilenen bölgelerdeki mükellefler için beyanname ve bildirimlerin verilme süreleri ve ödeme süreleri şu şekilde uzatıldı:

Gelir Stopaj Vergisi Beyannameleri ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Gereğince Beyannameler: Bu beyannameler ve ilgili bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri, 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı. Bu tarihten itibaren tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi ise 28 Şubat 2025 tarihine kadar geçerli olacak.

Katma Değer Vergisi (KDV) Beyannameleri ve Ba-Bs Bildirimleri: Verilme ve ödeme süreleri yukarıdaki takvime uygun olarak uzatıldı.

Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri: Süreler yine aynı şekilde uzatıldı ve bu beyanname ve bildirimlerin verilmesi gereken tarihler 31 Ocak 2025'e kadar uzatıldı.

Motorlu Taşıtlar Vergisi: 2023 yılı ikinci taksiti ile 2024 yılı birinci ve ikinci taksitlerinin ödeme süresi, 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Ödeme süreleri ve taksitlendirme

Mücbir sebep hali süresince, vergi borçları ve diğer amme borçları faizsiz olarak 24 aya kadar taksitlendirilebilecek. Ayrıca, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine borçlu olan mükellefler, 7440 sayılı Kanun kapsamında başvurularını 28 Şubat 2025 tarihine kadar yapabilecekler. İlk taksit ödemeleri 2 Nisan 2025 tarihine kadar yapılacak.

Dışarıda bırakılan konular

Geçici Vergi Beyannameleri: 2024 yılı üçüncü geçici vergi dönemlerine ilişkin beyannameler verilmeyecek.

Özel Tüketim Vergisi ve Harçlar: Bu beyanname ve ödemeler mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyecek.

Ekstra önlemler ve değerlendirmeler

Depremden etkilenen bölgelerdeki mükellefler, mücbir sebep halinin sona ermesinin ardından vergi ödevlerini yerine getiremeyeceklerini belirterek başvuruda bulunabilecekler. Bu başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından özel olarak değerlendirilecek.
 

Bakmadan Geçme