Müftü Sürgeç, Esnaf Odası Başkanlarına seslendi!

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu ve esnaf odalarının başkanlarıyla bir araya gelerek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve Diyanet Vakfı’nın çalışmalarını aktif bir şekilde kentin bütün paydaşlarına anlatmayı hedefleyen Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, bu kapsamda toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Müftü Sürgeç bu kez ise Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu ve esnaf odalarının başkanlarıyla bir araya gelerek Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve Diyanet Vakfı’nın çalışmalarını anlattı. Kervanhan’da düzenlenen toplantıda İslam açısından ticaretin ve esnafların önemini dile getiren Müftü Sürgeç, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece camide faaliyet göstermediğine dikkat çekti.

 

Programda, Esnaf Odaları başkanlarına Kahramanmaraş İl Müftülüğünün Çalışmaları, Diyanet İşleri başkanlığının ve Diyanet vakfının çalışmalarını özetleyen sinevizyon gösteriminde bulunuldu. Programda Diyanet vakfı yetkilileri de hazır bulundu.

 

“Sadece camilerde faaliyet göstermiyoruz”

 

Doğumdan ölüme kadar insanların hayatlarında dinin olduğunu belirten Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, “Oda başkanlarımızla öncelikle bir tanışmak istedik. Belki yıllarca herhangi bir hoca, herhangi bir oluşum, herhangi bir cemaat sizi davet ettiği zaman, himmettir, yardımdır gibi şeyler aklınıza gelir. Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Hiç kimseden bir şey istemek için de buluşmak. Biz hem sizinle tanışmak, kaynaşmak hem de biz kendimizi sizlere tanıtalım istedik. Diyanet denildiği zaman, Diyanet İşleri Başkanlığı denildiği zaman sadece camide olan faaliyetlerimiz yok. Bugün ceza evlerinde, kadın sığınma evlerinde, hastanelerimizde manevi rehberlerimiz var, vaiz ve vaizelerimiz var. Hastanelerde ekiplerimiz gidiyor hastaların sorunlarını dinliyor, onlara manevi terapi de bulunuyor. Biz halkımızın olduğu her yerde varız, doğarken kulağa ezan okumadan, hanımının yanına giderken nikaha, oradan da ahirete gidene kadar cenazesini uğurlama, öldükten sonra da bırakmıyoruz. İnsanın bütün hayatında biz, yani din vardır. Öyleyse bu konuda insanlarımıza, şehirlerimize, memleketimize ve ülkemize sahip çıkacağız. Davetimize icabet ettikleri için başta Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Ahmet Kuybu ve esnaf odalarımızın başkanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline”

 

Esnaflığın ve ticaretin İslam’daki önemini anlatan Müftü Sürgeç, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kaynaşmak ve tanışmak dinimizin de emridir. ‘İnsanları bir erkek ve bir kadından yarattık ki siz tanışasınız, kaynaşasınız, birbirinizin farklılıklarını ötekileştirme yerine birbirinizin farklılıklarını zenginleştiresiniz’ diyor Allah’u Teâlâ. İsteseydi tek tip yaratırdı, tek tip insan olurdu ama farklı yaratmak, çok yaratmak onun şiarıdır, onun sünnetidir. Tek olan sadece kendisidir. Hz. Ömer efendimizin güzel bir sözü var, ‘İslam’ın temel ilke ve kurallarını bilmeyen bizim pazarlarımızda ticaret yapmasın’ diyor. Peygamber efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde yolda ticaretle ilgili, kazançla ilgili ayetler iniyor. Mutaffifin Suresi bu yolculukta iniyor ve ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline şeklinde sözüyle ekonomiyle, ticaretle ilgili ayetler iniyor. Bu şu demekti, artık siz bundan sonra hayatın içerisine gireceksiniz, ticaretle, malla, mülkle tanışacaksınız, ona göre dikkat edin diyor. Efendimiz Medine’ye geldiğinde üç şey yaptı, birincisi önce mescidi inşa etti, ikincisi hemen mescidin içine okul inşa etti hemen mescidin dışına da Medine Çarşısı’nı inşa etti. Hz. Peygamber’in sohbetinde bulunan insanlar dışarıda ticaretle, sanatla, zanaatla aldıkları nasihati uyguluyorlardı.”

 

“İslam hukukuna göre yıkım sebebidir”

 

Sözlerine ticaret ahlakı üzerine ayet ve hadisler okuyarak devam eden Müftü Sürgeç, “Bizim geleneğimizde insanın parayı kazanıp da bireysel zenginlik imparatorluğu kurma düşüncesi yoktur. Bizim geleneğimizde insanın düşüncesi bu dünya hayatına hiç ölmeyecekmiş gibi çalışmaktır. Ama bireysel zenginlik kurma yerine İslam’ın ticaret ahlakını, sanat ve zanaat ahlakını bütün insanlara göstermek için ticaret yapar. Onlara rehberlik yapmak için ticaret yapar. Ticarette kar vardır, para kazanma vardır ve yanı zamanda bir eğitim, öğretim ve rehberlik faaliyetidir. İslam’a göre üç şey yıkım sebebidir. Birincisi, helal-haram demeden, kaynağını araştırmadan para kazanmak, dünyalık elde etmektir. İkincisi kazandığı parayı, malı mülkü, gösteriş ve israfta harcamaktır. Üçüncüsü ise gayri meşru yerlerde harcamaktır. Bu İslam hukukuna göre yıkım sebebidir. Bir memleketi yıkan sebeplerden bir tanesidir. Bundan dolayıdır ki böyle bir yıkım olmasın ki ticaretin ahlakı gerçekten bütün yer yüzüne insin, insanlar kapitalizmin, her türlü sömürünün aracı olmaktan kurtulsun diye ticaretini yapar Müslüman” şeklinde konuştu.

 

“Esnaflık ve ahilik dinimizin esaslarına dayanıyor”

 

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu ise davetlerinden dolayı Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç’e teşekkür ederek, “Oda başkanlarım adına davetinizden dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. Uzun zamandır sizlerle bir araya gelmek bizim de arzumuzdu. Bizim esnaflığın, ahiliğin yüzyıllardır süre gelmesi ve devam etmesi dinimizin esaslarına dayanıyor. Bu nedenle bizim sizlerle çok yakın olmamız gerekiyor aslında. Müftülüğümüzle birlikte bunu geliştirerek, ara ara farklı programlar düzenleyerek bir araya geleceğiz İnşallah” ifadelerini kullandı.

 

Toplantı soru-cevap şeklinde devam ederken, oda başkanlarına Kahramanmaraş İl Mütfüsü Celal Sürgeç bizzat kendisinin yazdığı  “İslamda İş ve Ticaret Ahlakı” ile Diyanet İşleri başkanlığı yayınlarından İslam İlmihali, vs çeşitli kitaplar hediye etti.

 

Program İl Müftülüğü Din Uzmanı Veli Ay’ın Kur’an tilaveti ardından İl Müftüsü Celal Sürgeç’in güzel duasıyla son buldu.

Bakmadan Geçme