MÜSİAD yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), her yılın başında geleneksel olarak düzenlediği Ekonomik Değerlendirme ve Yeni Yıl Beklentileri Toplantısı'nı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in katılımıyla MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirdi. T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı'nın konuşmalarıyla gerçekleşen programda yeni yıl ekonomik beklentileri konuşuldu.
Kahramanmaraş 10 Ocak-
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı toplantıda 2024 yılına dair analizlerini ve 2025 yılına yönelik öngörülerini paylaştı. Mahmut Asmalı, küresel ve yerel ekonomik zorlukların damga vurduğu 2024 yılını değerlendirerek, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesine ve ekonomideki yapısal reform ihtiyacına vurgu yaptı. Asmalı, “2024, reel sektör için zorlu bir yıl oldu; ancak ihracattaki ılımlı artış ve istihdamın korunması, Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını bir kez daha gösterdi” dedi.
Enflasyonla mücadelenin 2025 yılında da öncelikli konu olacağını belirten Asmalı, bu süreçte reel sektörün rekabet gücünü artıracak yapısal reformlara ve inovasyona dayalı çözümlere duyulan ihtiyacı dile getirdi. Ayrıca, yeni devreye alınan Küresel Rekabetçilik ve Kapasite Geliştirme destek programlarının ve HIT-30 Destek Programı’nın, KOBİ’lerin yenilikçi ürün geliştirmelerine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.
2025 reform yılı olmalı
Genel Başkan Asmalı, enflasyon ve gelecek beklentileri ile ilgili ise şunları söyledi: “Yeni yılda da ekonominin bir numaralı gündemi enflasyonu düşürmek olacak. MÜSİAD üyelerimize yaptığımız anket de bu tercihin önemini teyit ediyor. Ancak bu zorlu mücadelenin bir yandan da reel sektörün yatırımlarını, istihdam olanaklarını ve büyüme hedeflerini olumsuz etkilediğini vurgulamak gerekiyor.
Enflasyonla mücadelenin bedeli, vatandaşlarımız ve şirketlerimiz tarafından yüklenmeye çalışılırken, bu bedellerin boşuna ödenmediğini teminat altına almalıyız.
Rekabet gücünü artırıcı, âtıl kapasitelerin daha etkin kullanımını sağlayıcı, yenilikçilik ekosistemini güçlendirici ve gelir dağılımını düzeltici nitelikte yapısal reformları devreye alarak bu zorlu dönemi fırsata çevirmeliyiz. Böylece son 1,5 yılda verilen mücadele ve özveriler, Türkiye ekonomisini daha katma değerli, bereketli ve kapsayıcı kılarak çok daha anlamlı hale gelebilir. Biz MÜSİAD ailesi olarak 2025'i gerçek bir reform yılı haline getirebilmek için her türlü desteği vermeye hazırız.
Ekonomi yönetimimizin son dönemde reel sektörün rekabet gücünü korumak adına, attığı reeskont kredi limit artışları ve İstihdamı Koruma Programı gibi adımlar oldukça değerlidir. Merkez Bankası'nın enflasyondaki gelişmelere uyumlu biçimde yılın son toplantısında politika faizinde indirime gitmiş olması da 2025 için reel sektöre umut veren bir başka gelişme olmuştur.”
MÜSİAD, 2025 yılını “reform yılı” olarak nitelendirirken, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme, istihdam ve yatırım odaklı bir yapı kazanması için çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.