Müsilajla mücadeleye takviye
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama faaliyetlerinin müsilaj gibi kirlilik sorunlarını önlemede büyük bir rol oynadığını belirtti. Bakan Uraloğlu, DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcı'nın tarama faaliyetlerine yeni bir soluk getireceğini söyledi. Uraloğlu ayrıca ilk blok kaynağı gerçekleştirilen emici tip tarama gemisi tamamlandığında ise büyük tonajlı gemilerin güvenliğini sağlayacağını bildirdi.
Kahramanmaraş, 11 Nisan 2025-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcı’nın Hizmete Alınması ve Emici Tip Tarama Gemisi İlk Blok Kaynak Töreni’nde konuştu. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada, “Artık şunu çok iyi biliyoruz ki denizcilik, küresel ticaretin en stratejik limanıdır ve Türkiye ise bu limanda rotasını liderliğe çevirmiş bir kaptandır.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu hedef doğrultusunda, liman altyapısını güçlendirmek için de büyük ölçekli yatırımları hayata geçirdiklerini belirten Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2002’de 190 milyon ton olan elleçleme miktarı, 2024’te 532 milyon tona; konteyner elleçleme hacmimiz ise yaklaşık 7,8 kat artarak 13 milyon TEU’ya yükselmiştir. Ayrıca, kruvaziyer turizmindeki ivmemiz de dikkat çekicidir. 2024’te limanlarımıza uğrayan kruvaziyer gemi sayısı bin 115’e ulaşmış, yüzde 22’lik artışla 1,9 milyona yakın yolcu ağırlanmıştır.”
2023 yılında ABD sahil güvenlik raporunda da Türk bayrağı hedef bayrak listesinden çıktı
Türkiye’nin denizcilik sektöründeki başarılarının uluslararası sularda da yankılandığını belirten Uraloğlu, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün denetiminden geçtiklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Paris ve Tokyo Memorandumlarında adeta yüksek standartların bayraktarıyız. Söz konusu Örgütün üye devlet denetimini başarıyla tamamlayarak denizcilik faaliyetlerimizin küresel normlara uygun olduğunu bir kez daha kanıtladık. 2023 yılında ABD Sahil Güvenlik Raporunda da Türk Bayrağı hedef bayrak listesinden çıktı. Bu önemli gelişme, gemilerimizin daha az denetime tabi tutulmasını sağlayarak uluslararası tercih edilirliklerini artırdı. Artık gemilerimiz denetim zincirlerinden kurtulmuş bir şekilde güven bayrağıyla küresel sularda özgürce seyrediyor…”
2024 yılında 728 bin metreküplük tarama faaliyeti gerçekleşti
Kıyılardaki tarama faaliyetlerinin de deniz yollarının nefesi olduğunu belirten Uraloğlu, “Tarama faaliyetlerimiz, denizyolu taşımacılığının sürekliliği için kritik öneme sahiptir. 2003 yılında 1,73 milyon metreküp olan tarama miktarımız, 2021 yılında yüzde 103 artarak 3,54 milyon metreküplük rekor seviyeye ulaşmıştır. Sadece 2024 yılında ise 728 bin metreküplük tarama faaliyeti gerçekleştirerek bu alandaki kararlılığımızı sürdürmüş bulunuyoruz.” açıklamasında bulundu.
DÖKER-1 tarama faaliyetlerine yeni soluk getirecek
Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğümüz koordinesinde İstanbul, İzmir ve Samsun Denizdibi Tarama Başmühendisliklerince 38 deniz vasıtası ve 210 personelle denizlerin aldığı nefesi güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Uraloğlu, “Şu anda hizmete aldığımız Döker-1 adlı çamur taşıma barcımız da 750 metreküplük kapasitesi, yüklü halde 7,5 knot’luk hızı ve ortadan açılır yük boşaltma özelliğiyle tarama faaliyetlerimize yeni bir soluk getirecektir. Yerli tersanelerimizde inşa edilen bu gemimiz, çevreci tasarımı ve etkin performansıyla da filomuzun yeni bir gurur kaynağı olmuştur.” dedi.
Uraloğlu ayrıca bugün ilk blok kaynağı yapılan emici tip tarama gemisinin ise dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği bir teknolojiye sahip olduğunu belirterek “Türk mühendislerin aklı ve işçilerinin emeğiyle inşa edilen gemimiz, tamamlandığında limanlarımızın derinliğini koruyarak büyük tonajlı gemilerin güvenliğini sağlayacak, ticaret gemilerimizin yolunu açacak ve deniz ticaret hacmimizi arttıracaktır. Bu gemimiz de modern teknolojiye uyumu ve fark oluşturan tasarımıyla Türkiye’nin denizcilik vizyonunu bir adım öteye taşıyacaktır.” açıklamasında bulundu.
Bakmadan Geçme





