• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • Mustafa Çiçek, 'Üretim kapasitesi düşüyor, işçi çıkarmalar kaçınılmaz olabilir'

Mustafa Çiçek, 'Üretim kapasitesi düşüyor, işçi çıkarmalar kaçınılmaz olabilir'

Tekstil sektörünün önde gelen isimlerinden Bir-Ven ve Maraş Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çiçek, Ekonomi-X gazetesine yaptığı özel değerlendirmede, sektörün karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklara dikkat çekti.

Son dönemde yükselen maliyetler, işçilik giderleri, alım gücünün düşmesi, kur dengesinin düşük kalması ve ihracat ağının zayıflaması gibi faktörlerin üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Kahramanmaraşlı iş insanı Çiçek, üretim kapasitesinde düşüş, iş duraklatma ve işçi çıkarma gibi olumsuz sonuçların kaçınılmaz hale gelebileceğini ifade etti.

Tekstil, ihracatın can damarlarından biri

Tekstil, Türkiye ekonomisinin en köklü ve en dinamik sektörlerinden biridir diyen Çiçek, “İhracatımızın önemli bir bölümünü oluşturan bu sektör, milyonlarca kişiye istihdam sağlayarak ülkemizin üretim gücünü temsil etmektedir. Ancak son dönemde karşılaştığımız ekonomik dalgalanmalar, artan maliyetler ve küresel ticaretin değişen dengeleri, sektörümüzü ciddi şekilde etkilemektedir.” Dedi.

Yükselen maliyetler iş dünyasını zorluyor

Yükselen maliyetler ve üretim zorluklarına da değinen Mustafa Çiçek, “Enerji, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artış, üreticilerin kârlılığını ve rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Kahramanmaraş depremlerinin ardından hepimiz büyük bir mücadele içindeyiz. Bölgedeki ekonomik dengeler altüst oldu, özellikle kira fiyatlarındaki olağanüstü artış iş dünyamız için büyük bir engel haline geldi. Özellikle döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle hammaddeye erişim zorlaşmakta, fiyat istikrarı sağlanamamakta ve bu durum üretim süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Sektörümüzün en önemli dayanaklarından biri olan ihracat, küresel ekonomik belirsizlikler ve iç piyasadaki kur dengesizlikleri nedeniyle zarar görmektedir. Kur düşük kaldığında ihracatçılar rekabet avantajını kaybederken, iç pazarda da alım gücünün azalması üreticiyi zora sokmaktadır.

İstihdam kaybı riski

Sektörümüzde yaşanan durgunluk, üretim kapasitesinin azalmasına ve iş gücü kaybına yol açabilir. Üretim tesislerimizin tam kapasite çalışamaması, işçi çıkarmalar ve istihdam kayıpları ile sonuçlanabilir. Bunu önlemek için sürdürülebilir politikalar geliştirmeli, işletmelerin ayakta kalabilmesi için gerekli teşvikleri sağlamalıyız.” İfadelerine yer verdi.

Ekonomik istikrarın temel taşlarından biri

Çözüm için önerileri hakkında da konuşan Çiçek, “Kur dengesinin sağlanması ve ihracatçının desteklenmesi, enerji ve hammadde maliyetlerinde düzenlemeler yapılması, iş gücü maliyetlerini dengeleyici politikaların geliştirilmesi ve tekstil sektörüne özel teşvik paketlerinin oluşturulması hem iç piyasada faaliyet gösteren küçük esnafımızın hem de ihracatçımızın faydasına olacaktır.

Bu sektör, Türkiye’nin üretim gücünün ve ekonomik istikrarının temel taşlarından biridir. Doğru adımlar atılmazsa, sektörümüzde ciddi kayıplar yaşanabilir. Ancak destekleyici politikalarla bu süreci hep birlikte aşabiliriz. Ben bu noktada, yetkililerimize, sanayicilerimize ve sektör temsilcilerimize çağrıda bulunuyorum: Gelin, tekstil sektörünü yeniden güçlendirecek adımları birlikte atalım!” dedi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!