Nadir toprak elementlerinde üretim zamanı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir Beylikova'da bulunan dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine ilişkin olarak, 'Türkiye bu rezerviyle dünyada ilk 5 ülke arasına girebilecek bir potansiyele sahip. Bu, Eskişehir'in önünde çok ciddi bir hedeftir. Sanayinin gelişmesine imkân verecek bir alan. Şu andaki yoğun mesaimiz de bunu artık madene dönüştürecek, yani üretime geçilecek çalışmaları yürütmek.' dedi.
Bakan Bayraktar, bir dizi programa katılmak üzere geldiği Eskişehir’de ilk olarak Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Eskişehir Sanayi Odası’na (ESO) geçen Bakan Bayraktar, Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş ve sanayicilerle bir araya geldi.
Katma değerli üretim
Bakan Bayraktar, ESO’da yaptığı konuşmada Eskişehir’in madencilik alanında potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye’de cari açık probleminin çözülmesi için ihracatın arttırılması gerektiğine işaret eden Bayraktar, “Bu yolda özellikle Eskişehir sanayisi önemli işler yapıyor. Daha da ileri gidebileceği noktasında ciddi bir potansiyeli olduğunu görüyoruz. Türkiye, artık ithal ettiği ürünün üzerine daha fazla katma değer koyacak bir üretim yapısına da sanayicimizin de bu rekabet gücüne mutlaka kavuşması lazım.” dedi.
Enerjide dışa bağımlılık düşecek
Türkiye’de enerji ithalatının ekonomide oluşturduğu kırılgan yapıyı ortadan kaldırmak için çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, “21 yılda AK Parti hükümetleri döneminde ve bundan sonraki süreçte Türkiye Yüzyılı hedefi kapsamında diyoruz ki; Türkiye enerjide dışa bağımlılığını düşürecek. İnşallah önümüzdeki 30 yıl içerisinde de enerjide dışa bağımlı olmayan, tam bağımsız bir enerji ve maden sektörüne sahip bir ülke olacak.” diye konuştu.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin muhtelif yerlerinde ve onun ötesinde Türkiye’ye yakın lokasyonlarda çok ciddi petrol ve doğal gaz kaynakları olduğuna dikkat çekti. Petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığı azaltmak için projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Bayraktar, “Irak'ta, Azerbaycan'da, Kafkasya'da, Libya'da daha etkin bir şekilde Türkiye'yi oyuncu yapacak planlamalar içerisindeyiz. Libya'da, özellikle Irak'ta çok önemli projelerimiz var. Petrol ve doğal gazdaki bu dışa bağımlılığımızı azaltıp mümkünse önümüzdeki dönemde daha da bunu sıfırlayıp Türkiye'yi bu alanda daha güçlü, Türkiye ekonomisini daha dinamik, dirençli hale getirmeye gayret ediyoruz.” dedi.
Borda katma değerli üretim
Bor üretiminde, Türkiye'nin dünya rezervlerinde lider olduğu bir ülke olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “4 milyon tonluk dünya pazarında, Türkiye şu anda 2,6 milyon tonla yüzde 60'ın üzerinde bir pazar payına sahip. Sanayiciliklerimizden, sanayimizden beklentimiz borda katma değerli üretim yapmaları, ihracat yapmaları. Benzer şekilde maden tarafında da katma değerli madencilikte de inşallah borun her şeyini kullanmak istiyoruz. Katma değerli madencilik noktasında bir hedef önümüze koyduk. Lityum önümüzdeki dönemde özellikle depolama teknolojileriyle ve yeni teknolojide çok kullanılan bir maden. Onunla alakalı bir projemiz var. Dolayısıyla katma değerli madencilik noktasında bir hedef önümüze koyduk.” Diye konuştu.
Sanayinin gelişmesine imkân sağlayacak
Bayraktar, Eskişehir Beylikova’daki dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervine ilişkin olarak da şunları söyledi: Şu andaki mesaimiz bunu artık madene dönüştürecek, yani üretime geçilecek çalışmaları yürütmek. Dünyada çok fazla üretimi yok. Her ülkede yok. Teknolojisi herkeste yok. Ama Türkiye bu rezerviyle dünyada ilk beş ülke arasına girebilecek bir potansiyele sahip. Dolayısıyla bu Eskişehir'in önünde çok ciddi bir hedeftir. Buraya istihdam getirecek. Beraberinde bununla alakalı sanayinin gelişmesine imkân verecek bir alan. Önümüzdeki dönemde de hedeflerimizden bir tanesi bu projeyi hayata geçirmek. Üretimle alakalı planlamalar içerisindeyiz.