• Haberler
  • Ekonomi
  • Nail Olpak, 'İş Konseylerimiz arasında ortak komite kurma kararı aldık'

Nail Olpak, 'İş Konseylerimiz arasında ortak komite kurma kararı aldık'

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla İstanbul'da gerçekleşen 'Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu', 1000'den fazla iki ülke iş dünyasının zirvesindeki isimleri daha fazla yatırım ve turizm ile daha yüksek ticaret hacmi hedeflerine ulaşmak için İstanbul'da bir araya getirdi.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü ve iki ülkeden bine yakın iş insanının katılımıyla düzenlenen Forum kapsamında; Suudi Kalkınma Fonu ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yapılan resmi iş anlaşması (G2G) ile birlikte 6 iş birliği anlaşması (G2B) ve 21 iş anlaşması (MoU) imzalandı.

Yakın süreçte yeniden ivme kazanan Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin daha odaklanmış bir şekilde nasıl sürdürülebileceğini değerlendirdiklerine dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, "Bugün forumumuz başlamadan önce her iki bakanımızın başkanlığında, her iki ülkenin iş konseyi üyeleriyle bir toplantı yaptık. O toplantının çıktılarından birisi ortak komitelerin kurulmasıydı. Bence bu karar, somut ve odaklanarak atılacak yeni adımlar açısından önemli bir dönüm noktası olacak. Bugün özellikle karşılıklı yatırımların artması ve turizmin ivme kazanmasını konuşma için bir aradayız. İkili ticaret hacmimizi artırmak için neler yapılabilir diye görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve gösterdiğimiz gelişimden yana mutluyuz. Özellikle müteahhitlik anlamında Suudi Arabistan'da çok önemli fırsatların olduğunu biliyoruz. Tabii yatırım deyince her iki ülke kendisine yatırım çekmek isteyecek. Bunu nasıl yapabiliriz diye artık daha ciddi bir şekilde muhataplarımızla konuşmak istiyoruz. Turizm tarafında ise bu alanı sadece o ülkeyi ziyaret eden kişilerin oraya bıraktıkları döviz olarak değerlendirmediğimi söylemek istiyorum. Çünkü turizm kanalıyla birbirimizi daha iyi tanıyoruz ve o ölçüde de daha fazla iş birliğini geliştirebildiğimiz kanaati içerisindeyim." diye konuştu.

Suudi Arabistan'daki potansiyel sadece 2030 Vizyonu ile sınırlı değil

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonuna değinen Olpak, "Bu vizyonu Suudi Bakanlar ve devlet yetkilileri fazlaca konuştuk ve bize her platformda ifade edilen önemli bir husus söz konusu.  O da şu; Suudi Arabistan'da gerçekten muazzam bir potansiyel var ve bu vizyon sadece 2030 ile de sınırlı değil. Bu potansiyelden daha fazlası ve hatta bu işin sonrası var. Bütün dünyanın gözü orada. Ama onlar Türk firmalarının hızından, kalitesinden ve rekabetçiliğinden bugüne kadar şikayet almadıkları için bizim daha fazla iş yapabilmemiz adına kapılarını sonuna kadar açtıklarını ifade ediyorlar. Ayrıca üçüncü ülkelerde ortak iş yapmayı da çok konuşuyoruz ancak yeterli düzeyde hayata geçiremedik. Bundan sonraki toplantılarda özellikle bir gündem maddesi olarak üçüncü ülkelerde iş birliğini görüşmeliyiz." dedi.

DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Haşim Süngü ise iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu Forum ile bir kez daha gördüklerini söyleyerek, "Bugünkü yatırım ve iş forumumuza katılımın yoğunluğu hepimizi mutlu etti. Bugün aramızda Suudi Arabistan'dan 80 iş insanı, Türkiye'den de 800 iş insanı bulunuyor. Son dönemde özellikle turizmdeki artış da birbirimize olan yakınlığımızı ve bağlılığımızı gösteriyor. Ülkelerimiz arasında gelecekte çok daha büyük iş ortaklıklarına imza atmak için bugün yeni adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde karşılıklı yatırım fırsatlarını değerlendirerek ikili ticaretteki hedeflerimizi ulaşmak için birlikte çalışacağız. Bizlere her zaman destek veren devlet liderlerimiz ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'a yönelik yatırım fırsatlarını içeren sunumların gerçekleştirildiği "Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda turizm ve otelcilik, inşaat ve yapı, kamu-özel sektör iş birliği ve gıda güvenliğine yönelik paneller ile birlikte sektör bazlı çalıştaylar düzenlendi.

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu, Astaş Holding, FTG Development, Kuzu Grup, Tekfen Holding ve Hashim Group'un sponsorluğunda gerçekleşti.
 

Bakmadan Geçme