Nail Olpak: 'Programı bozmayacak destekler bekliyoruz'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Olpak değerlendirmesinde şunları ifade etti: "2024 yılının ikinci çeyreğindeki %2,5 büyüme, enflasyonla mücadele ve ekonomide sıkılaşma adımları kapsamında bir nebze beklentilerin altında kalarak piyasalarda gözlemlenen yavaşlamayı teyit etti. Nispeten daha ılımlı bir büyüme gördüğümüz bu tablo doğrultusunda, öngörülen büyüme hedefinin biraz gerisinde kalınabilir.

Büyümenin sektörel detaylarına baktığımızda; sanayi sektörü hariç her sektörün belli oranda büyümeye katkı verdiğini görüyoruz. Ancak, hem sanayi sektörünün daralması, hem de diğer sektörlerin verdiği katkının önceki dönemler ile kıyaslandığında azalması iyi analiz edilmeli. Özellikle küçük işletmelerin desteklenmesi dahil olmak üzere, sanayi üretimini ve yatırımları artıracak yeni adımların atılması önemli.

Geçtiğimiz dönemlere kıyasla azalsa da büyümeye en yüksek katkıyı yüzde 1,3'er puanlık katkı ile hane halkı tüketiminin yanı sıra ihracatın vermesini önemli görüyoruz.

Yeni OVP'nin yayımlanmasını beklediğimiz bu haftada, programın seyrini bozmayacak şekilde sanayi sektörünün üzerindeki maliyetleri azaltıcı ve piyasaya güven ve moral verici önerilerin değerlendirilmesi gerektiği dönemdeyiz.  

İş dünyası olarak temennimiz ekonomik programın başarılı biçimde sürdürülmesi ve ülkemizin refahını artıracak makro hedeflere ulaşılmasıdır. DEİK olarak bu bağlamda atılacak adımların destekçisi olmaya ve küresel ticarette ülkemize değer katacak ticari diplomasi faaliyetlerimize tüm hızımızla devam edeceğiz."

Bakmadan Geçme