• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • 'Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh' projesi Kahramanmaraş'ta başladı

'Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh' projesi Kahramanmaraş'ta başladı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KMTSO) iş dünyasını temsil eden ebeveynler ve çocuklarına yönelik geliştirdiği 'Nesilden Nesile Aktarılan Büyük Hazine: Müteşebbis Ruh' sosyal sorumluluk projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

‘X’ kuşağının bilgi, beceri ve tecrübelerini ‘Y’ ve ‘Z’ kuşaklarına aktarmayı, Kahramanmaraş’ın zenginliklerini ve girişimcilik potansiyelini gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen proje kapsamında, girişimcilik ruhunu yeni nesillere aktarmak ve toplumsal değerleri; iyi ahlak, adalet ve güven duygularının genç nesilde pekişmesini sağlayarak, toplumun çimentosunu oluşturan birlik ve beraberliği sosyal ve inovatif girişimcilikle destekleyerek sosyoekonomik ve kültürel kalkınmaya daha fazla katkı sağlanması amaçlanıyor. 

Projenin açılış toplantısı KMTSO toplantı salonunda gerçekleştirildi. 

KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, KASİAD Başkanı Mikail Utlu, MÜSİAD Şube Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, TÜMSİAD Şube Başkanı Adnan Toprak, KMTSO Meclis ve meslek komitesi üyeleri ile Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ve kurul üyeleri, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ve kurul üyeleri ile Genç KASİAD, Genç MÜSİAD ve Genç TÜMSİAD üyeleri katıldı. 

Tanıtım toplantısında konuşan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu: “Kahraman sanayici ve iş adamları, dün cephede verdiğiniz mücadele neyse bugünde benzeri bir mücadele veriyorsunuz. Ekonomi, faiz, hammadde, hammadde fiyatları, Dolar, Euro vb. bir dünya konu. Bunların en kötüsü ise geçen yıl yaşadığımız pandemi başlangıcıydı. Evlerimize kapandığımız bir dönem yaşadık. Şükürler olsun bu dönemde de biz yine yılmadan, ayakta kalmaya devam ettik. Bu döneme rağmen Kahramanmaraş’ta ihracatımız en yüksek aylık ihracatımız 85-90 milyon dolar olmuştu. 3 yıldan beri İhracat Destek Ofisimizi kurmakla başladığımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla can siperhane koşturduğumuz konuda her ay başka bir başarıya imza attık. Geçen ay 135.1 milyon dolar ihracat yaptık. Yüzde 72 artış oldu. Hedefimiz 2023’te 5 milyar dolar olarak belirledik. 5 milyar dolar koyduğumuz hedef uçuk kaçık bir hedef değil. 

Biz denizi olmayan balık ihracatçısı bir iliz. Ama rakamlarda bir tek balık ihracatımız yok. Çünkü Kılıç Balık burada üretiyor, burada işliyor ve uçak düşmesinde Rusya ile kriz yaşadığımızda bir tek domates bile Rusya’ya satamadığımız günde bizim Kahramanmaraş balığımız hiç aksamadı. Hiçbir şey almayan Rusya balığımızı aldı. Ayrıca İstanbul’dan sonra en çok altın işleyen kentiz. Dünyanın neredeyse birçok ülkesine altın gönderiyoruz. Artık Kahramanmaraş bir tekstil kenti olmanın ötesine geçti. Geçen hafta İhracat Destek Ofisi’nden arkadaşlarımız bir projeyle bakanlığın desteğiyle 13 arkadaşımızı Özbekistan’a götürdüler. Özbekistan’da tespit ettikleri bire bir müşterilerle konuşup, tekstil makinesi ihraç etmeye başlayacağız.   Artık kumaşla beraber makine de göndereceğiz.” İfadelerine yer verdi.

KASİAD Başkanı Mikail Utlu ise: “Bu projeyi biz KASİAD olarak çok önemsiyoruz. Çünkü geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize sahip çıkmamız lazım. Y,Z ve Alfa kuşağı arkadan geliyor. Biz gençlerimize sahip çıkarsak, şirketlerimizi daha uzun ömürlü yapabiliriz. Bunun  içinde bu projeye her zaman destek olmamız lazım. Bizlerin bazı hedefleri var. Bu hedeflerde geleceğimizle mümkün. Geleceğimize şirketlerimizi doğru şekilde emanet edemezsek, bunun sürdürülebilirliği mümkün olmayacak.” Dedi.

TÜMSİAD Başkanı Adnan Toprak: “Şehrimiz coğrafi olarak 3 bölgenin kesiştiği bir yerdedir. Bu 3 bölgenin kültürünü, dokusunu bünyesinde barındıran istiklal madalyasına sahip dünyanın nadir illerinden bir tanesidir. Cumhurbaşkanımız ülkemizle ilgili ekonomik olarak bir hedef belirtmişti; bu hedef 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmaktı. Şahin Başkanımda Kahramanmaraş için 5 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koymuştu. Geldiğimiz noktada bu hedefin uzak olmadığını görüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk: “Bizler dijital neslin ilk temsilcisiyiz. Ama ben alfa neslin annesiyim. Biz çok problem yaşamıyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ta gerçekten müteşebbis bir ruh var. Bu durum gençlere geçmiş. Aslında farklı kuşakların birbirinden öğreneceği çok şey var. Maalesef bu pandemi dönemini bize farklı yaşam alışkanlıkları kazandırdı. Dijitalleşmeye adapte olmayan hiçbir şirket ayakta kalamayacak gibi görünüyor ve bizim ebeveynlerimizde dijitalleşmeye adapte olursa gerçekten bir şirket ruhu oluşacak gibi duruyor. Ben öyle yönetici bir babayla çalışıyorum.” Dedi.

Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu ise: “Üzerimizde ciddi bir sorumluluk var. Tabii dönem dönem diğer illerdeki genç girişimciler kurullarıyla bir araya geliyoruz. Burada şunu gözlemliyorum; diğer illere kıyasla Kahramanmaraşlı gençler eğitimlerini alıp, tecrübelenip tekrar gelip bu şehre bir değer katabilmek için gayret ediyorlar. Bu bizim için büyük bir kazanım. Genç girişimciler olarak birbirimizle entegre halinde güzel ve özverili bir şekilde hareket ediyoruz.” İfadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!