• Haberler
  • Eğitim
  • Öğretmenlik kariyer sınavı için örnek soru kitapçığı yayımlanacak

Öğretmenlik kariyer sınavı için örnek soru kitapçığı yayımlanacak

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında yaptığı toplantıların altıncısını Sakarya'da gerçekleştirdi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Uşak'ın ardından Sakarya'da resmî okul müdürleri ile bir araya geldi. 
 
Toplantıda yaptığı konuşmada Millî Eğitim Bakanlığının okulların ihtiyaçlarını karşılayamadığına yönelik yanlış algıları ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan tüm ödenekleri okullara bizzat gönderme kararı aldıklarını, bu nedenle hazırlık toplantılarını okullar kapanır kapanmaz başlattıklarını ifade etti. 
 
Son 20 yılın eğitimde devasa yatırımların yapıldığı bir döneme karşılık geldiğini belirten Özer, 2000'li yıllardaki okullaşma oranlarına bakıldığında ilkokul hariç eğitim tüm kademelerinde okullaşma oranlarının yüzde 50'nin altında olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "2000'li yıllarda okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 11. Bugün yüzde 93. Ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44. Bugün yüzde 90. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14. Bugün yüzde 48.5. Ne demektir bu? Ülkenin en kalıcı sürdürülebilir sermayesinin niteliğini artırmakla ilgili son 20 yılda devasa bir yatırım yapılmış. Ve bu yatırımlar da sahada karşılık bulmuş."
 
Türkiye'nin eğitimde kitleselleşme ve evrenselleşme evresini OECD ülkelerinden 70 yıl sonra tamamladığını ifade eden Özer, son yılda eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların kaldırıldığını ve sistemin demokratikleştiğini kaydetti. 
 
Eğitimde bu kadar büyümeyi sağlarken kaliteyi de odağına koyabilen başka bir ülke olmadığını vurgulayan Özer, bunun göstergesinin öğrencilerin PISA ve TIMSS gibi uluslararası araştırmalardaki başarısı olduğunun altını çizdi. 
 
Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu dönemde 3 şeye odaklandıklarını ifade eden Bakan Mahmut Özer, bunlardan ilkinin eğitimde fırsat eşitliği, ikincisinin mesleki eğitimin güçlendirilmesi, üçüncüsünün de öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerinin çok boyutlu olarak desteklenmesi olduğunun altını çizdi.
 
Öğretmenlik Meslek Kanunu'na da değinen Özer şöyle konuştu: "60 yıllık bir rüyaydı. İstediğimiz şey şuydu: Öğretmenlerimize uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili bir kariyer sistematiği geliştirelim. Küçük eğitimlerle ve basit bir sınavla öğretmenlerimizin özlük hakkında ciddi bir iyileşme sağlıyor."
 
Bu konuda yapıcı eleştirilere açık olduklarını kendilerinin de "Nasıl daha iyi yapabiliriz?" diyerek Bakanlık çalışanları ile bir araya geldiğini belirten Özer, "Uygulama nedir? Eğitim, alınan bu eğitimlerden küçük bir sınav. Dileğimiz zaten büyük çoğunluğunuzun geçmesini sağlamak. Bizim derdimiz size engel olmak değil. Bakın arkadaşlar, 614 bin öğretmen var. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe başvuran... Uzman öğretmenlerin eğitimi ne zaman bitecek? 5 Eylül'de bitecek değil mi? Bugün 11 Ağustos. Yaklaşık 1 ay var. 358 bin 859 öğretmen eğitimini tamamlamış. Başöğretmenliğe 70 bin öğretmen başvurdu. 41 bin 576 öğretmen eğitimini tamamlamış. Yani üçte ikisi zaten bitirmiş eğitimi. Sözün özü şu: Biz hak ettiğiniz özlük haklarını almanız için çok rahat bir şekilde üstesinden gelebileceğiniz mekanizmalarda bunu size sağlamaya çalıştık. İstirhamımız aramıza kimseyi sokmayalım. Biz birlikte üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir problemin olmadığına inanıyoruz." dedi.
 
Özer, ilk defa sınav yapılacağı için eğitimler bittikten sonra Eylül ayı içinde örnek kitapçıklar yayınlanmasına karar verdiklerini duyurdu.

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!