Önce Milas zeytini sonra Çağlayancerit cevizi ve Maraş tarhanası AB yolunda

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Milas yağlı zeytini Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Bakan İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin coğrafi işaretli tarım ürünlerinin değerini artırmak için uluslararası arenada çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda Milas yağlı zeytini AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece AB'den tescil alan ürün sayısı 14'e ulaşırken, Milas'ın AB tescili alan ürün sayısı da 2'ye yükseldi. 

Sırada ise Kahramanmaraş’ın cevizi ve tarhanası ile Maraş çöreği var. Beklemede olan ürünlerin listesi ise Resmi Gazete’de yayımlandı. 

AB tarafından tescil edilen ürünler şöyle: Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini.

Sırada 4 ürün var, 40 ürün beklemede

AB coğrafi işaret tescili için Edremit körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ile Maraş tarhanası olmak üzere 4 ürün AB Resmi gazetesinde yayımlandı ve 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.

AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen ürün sayısı ise 40. Bu ürünler ise şöyle: Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Aydın Memecik zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Safranbolu safranı, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Araban sarımsağı, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi / Gaziantep Melengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu / Kırkağaç melon, Milas Çekişke zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı.

Bakmadan Geçme