- Haberler
- Kahramanmaraş
- Ormancılık Sektörünün Ülkemizdeki Geleceğinin Sosyoekonomik Boyutları paneli düzenlendi
Ormancılık Sektörünün Ülkemizdeki Geleceğinin Sosyoekonomik Boyutları paneli düzenlendi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde 'Ormancılık Sektörünün Ülkemizdeki Geleceğinin Sosyoekonomik Boyutları' konulu panel düzenlendi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve UNDP GEF SGP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Küresel Çevre Fonu-Küçük Destek Programı) işbirliğinde yürütülen Kalkınma ve Çevre Diplomasisi Toplantıları Projesi kapsamında düzenlenen panel KSÜ Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Pak, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Serin, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.
KSÜ olarak şehrimizi, ülkemizi ve dünyayı ilgilendiren her meseleyle yakından ilgilendiklerini ve gündeme taşıdıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Can, “Üniversitelerin memleketin her meselesine sahip çıkması gerekiyor. Üniversitelerin eğitim, öğretim, teknolojik ve bilimsel faaliyetlerin yanında toplumsal sorumlulukları da var. Biz KSÜ olarak bu toplumsal sorumluluklarının bilincinde olan bir üniversiteyiz. Bugün de çok kıymetli hocalarımızın katılımıyla ‘Ormancılık Sektörünün Ülkemizdeki Geleceğinin Sosyoekonomik Boyutları’ birçok yönüyle ele alınacak.” şeklinde konuştu.
TÜDAV adına konuşma yapan Dr. Betül Gökkır ise panel hakkında katılımcıları bilgilendirirken, panele ev sahipliği yapan KSÜ’ye teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından panel oturumuna geçilirken panelin moderatörlüğünü KSÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü yaptı.
Panelde ilk sözü alan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen ‘İklim Değişikliği ve Orman Yangınlarının Artış Sebepleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ketmen, Türkiye genelinde yürütülen orman yangınlarıyla mücadele faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz ise “Türkiye’nin Biyoçeşitliliği ve Orman Yangınlarının Biyoçeşitlilik Üzerine Olası Etkileri’ başlıklı sunumunu yaptı. Prof. Dr. Karagöz ‘Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı’ isimli kitabında derlediği bilgileri özetle katılımcılara aktardı.
Panelin moderatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Özden Görücü, ‘Ormancılık Sektörünün Ülkemiz Kalkınmasındaki Rolü ve Önemi’ başlıklı sunumuyla da panele katkı sağladı. Prof. Dr. Özden Görücü 2004-2023 dönemini kapsayan Ulusal Ormancılık Programı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Panelde son sözü alan KSÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Eker ‘Orman Yangınlarının Hukuki Boyutlarının Değerlendirilmesi’ başlıklı sunumunu yaptı. Osmanlı döneminde orman ile ilgili hukuki düzenlemelerden bahseden Dr. Öğretim Üyesi Eker, Anayasa ve mevzuatımızdaki orman ve ormanla ilgili işlenen suçlar hakkındaki düzenlemeleri katılımcılara paylaştı.
Program katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından son bulurken, günün anısına üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can tarafından panele katkı sağlayanlara çeşitli hediyeler takdim edildi.