Orta hasarlı binaların dönüştürülmesi kolaylaştırıldı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hayrettin Güngör, İlçe Belediye Başkanlarıyla birlikte şehirde yürütülen çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.

İmar planı ile birlikte diğer çalışmaların detaylarını anlatan Başkan Güngör, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Deprem sonrası en önemli hususlardan biri, takip ettiğiniz gibi şehrimizin imar ve inşaat süreci. Bu kapsamda mikro bölgeleme çalışmalarımız da sona gelindi. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda ön bir çalışma yapılmıştı. Şu an nihai bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmayı müteakip şehrimizin o yıkılmış olan alanlarındaki hem imar planları hem de kentsel tasarımlarıyla ilgili süreçler de inşallah netleşmiş olacak. Bu süreyi de sizlerle paylaşmış olacağız. Şu an sahada sondaj ekibi çalışıyor Burada üniversitelerimizden bir akademik grup bu çalışmayı yürütüyor. Biz bu heyete özellikle bizim geçmişimizin tarih ve hikayemizin olduğu Trabzon Caddesi, Azerbaycan Caddesi ve bu alandaki bölgede mikro bölgeleme çalışmalarına önceliklendirmelerini talep ettik. Onlar da sağ olsun ilk önce bu alana yoğunlaşıp diğer alanlarda inşallah yaygınlaşmış olacak. Burada bir ayrıntıyı vermek istiyorum. İmar planlı esas, jeolojik etüt raporları 2011’den sonra olan ilçelerimizde jeolojik etüt raporları geçerli. Bunlardan yeni bir rapor istenmeyecek. Bu durumda olan ilçelerimizde böyle bir süreç, sorun yaşanmamış olacak. 

Tüm ilçelerimizde hasarlı ve hasarsız olan inşaatların devamına izin vermiştik. Burada da her zaman şu kıstası özellikle belirtmek istiyorum. Her zaman belki tek tek ifade etmiyoruz. Bu yaptığımız çalışmalar bir defa bölgelemede yapı yasağı olmayan alanlar dışındaki alanları kapsıyor. Bu şu demek. Fay hatlarında yapı yasağı, olan yerlerde dere yataklarında bu alanlarda bu söylediklerimiz geçerli olmadığını tekrar altını çizerek ifade etmiş olayım. 

Bugünkü konumuz orta hasarlı binalarla ilgili süreç. Bunda çok büyük soru almıştık bu süreç ne olacak diye. Bugün de bunu kolaylaştırdık. Bununla ilgili biraz daha detaylı bilgi vermek istedim. Orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için üç tane yöntemimiz var. Bunlardan birisi güçlendirme. Bir diğeri hak sahipliğine konu olma, bir diğeri de yerinde dönüşüm yönteminden yararlanma. Şimdi bunlar nelerdir? Eğer bir bina orta hasarlıysa, süreçler tamamlanmış ve sisteme orta olarak girmiş ise orta hasarlı binalarımızın malikleri kat mülkiyeti kanunundaki çoğunluğu sağlayarak bu da yüzde 80’lik bir mutabakat. Yani oradaki maliklerin yüzde 80’i bizim binamızı güçlendirmek istiyoruz diyorlarsa bu orana varmışlarsa güçlendirmeyle ilgili projelerin hazırlayıp ruhsat veren belediyelere büyükşehirlerde, ilçe belediyelerimize müracaat etmelerinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. 

Belediyelerimiz de bu projeleri inceleyerek, değerlendirerek imar mevzuatına uygun olan bu projelere ruhsatlandıracaklar, ruhsat verecekler, güçlendirme ruhsatı vererek bunların güçlendirilmesi sağlanmış olacak. Burada tabii ki şu çok önemli. Bu projelerin hazırlanacak projelerin imar mevzuatına uygun olması gerekiyor. Burada da belediyelerimiz gerek kendi ekipleriyle, gerek görülmesi halinde ortak bir uzman grup dahilinde bunların incelemesini yapacak, uygun görülenlere bu ruhsatlar verilmiş tadilat güçlendirme ruhsatları buradan da ilerlemiş olacağız. Bunlar için AFAD'ımızın mevzuatında bir kredi desteği var. 

Orta sahalı binalarla ilgili yöntem hak sahipliğine konu olmalı. Hatırlarsanız TOKİ'mizin yaptığı konutlar yani AFAD'ın hak sahipliği ağır hasarlı ve üstü hasarlı binaları kapsıyordu. Üzerinde binasın yıkılmış olacak ve kayıtlı sağlam iş yeri ve konut olmayanlara biliyorsunuz bunlar hak sahiplerine konu olup iş yeri ve konut veriliyor idi. Normalde orta hasarlı binalarda böyle bir hak sahipliği söz konusu değil. Ancak güçlendirme raporu sonucunda güçlendirilmesi mümkün olmayan orta hasarlı binaların yıkılması durumunda yıkıldığı anda bunlar aynen ağır hasarlı ve binaları yıkılmış gibi hak sahipliğine konulabiliyorlar.

Üçüncü yöntem, yerinde dönüşümden yararlanma. Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisimizin yasalaştırdığı, kabul ettiği kanuna göre yerinde dönüşümle ilgili bir kanun çıktı Bu kanun kapsamı gerçekten çok önemli. Orta hasarlı binaları da dahil etti. Orta hasarlı bir bina eğer malikleri burada olan biraz daha farklı. Yarıdan bir fazlası müracaat ettiklerinde biz yerinde dönüştürmek istiyoruz. Güçlendirme imkanı olsa da olmasa da tercihi bu yönde kullanmış iseler aynı şekilde diğer yani ağır hasarlı ve binaları yıkılmış malikler gibi hak sahipleri gibi bunlar da yıkıp yerinde dönüşümden yararlanabilirler. Artık kendileri için hangi yöntem uygun ise bunlardan birini tercih ederek orta hasarlı binaların malikleri bu süreçleri yürütebilirler.” 

Toplantıya Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Ekinözü Belediye Başkanı Bilal Eker, Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan ve Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan katıldı.
 

Bakmadan Geçme