• Haberler
  • Eğitim
  • Özel eğitim uygulama okulları için üretilen malzemeler 20 tırla 20 ile uğurlandı

Özel eğitim uygulama okulları için üretilen malzemeler 20 tırla 20 ile uğurlandı

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 'Özel Eğitim Uygulama Okullarında Kurulacak Beceri Uygulama Alanlarının Tanıtımı ve Malzemelerinin Dağıtımı Programı'na katıldı.

Ders Aletleri Yapım Merkezi'nde düzenlenen "Özel Eğitim Uygulama Okullarında Kurulacak Beceri Uygulama Alanlarının Tanıtımı ve Malzemelerinin Dağıtımı Programı"na katılan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık olarak son 19 yılda eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını artırmak için önemli yatırımları hayata geçirdiklerini söyledi.
 
Bu kapsamda özel eğitimde de okullaşma oranlarının arttığını vurgulayan Özer, eğitimde fırsat eşitliğinde özel eğitim okullarının hiç unutulmadığını ifade etti. Özer, "Yaklaşık 367 bin özel eğitim öğrencimiz; gerek kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla gerekse özel eğitim anaokullarında, özel eğitim uygulama okullarında, özel eğitim meslek okullarında her türlü hizmeti almaktalar." diye konuştu.
 
Millî Eğitim Bakanlığı olarak özel eğitimde sunulan hizmetlerin kapasitesini artırmak için özellikle son yıllarda özel eğitim anaokullarına ağırlık verdiklerini dile getiren Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Daha önceden sadece 28 ilimizde olan özel eğitim anaokullarını büyük bir seferberlik başlatarak 81 ilde 2021 itibarıyla 112 anaokuluna ulaştırdık. Artık özel eğitim anaokulu olmayan hiçbir ilimiz kalmadı. Bu sene okul öncesi eğitim seferberliğimiz var. Özel eğitimi de bu anlamda unutmuyoruz, 23 özel eğitim anaokulunu hizmete aldık ve dolayısıyla özel eğitim anaokulu sayısını 135'e çıkardık. 2022 yılında yatırım programına 165 özel eğitim anaokulunu da dâhil ettik. Yani, 2022 yılı sonu itibarıyla 81 ilimizde 300 özel eğitim anaokulu hizmete girmiş olacak."
 
"517 bin özel eğitim materyallerini tüm okullarımıza ulaştırdık"

Son yıllarda Bakanlık olarak özel materyallerin de üretimine ağırlık verdiklerine işaret eden Özer, "Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Özel Çocuklara Özel Materyaller Projesi kapsamında son 4 yıl içinde 517 bin özel eğitim materyallerini tüm okullarımıza ulaştırdık. Bu yıl sonu itibarıyla özel eğitim materyallerini 1 milyona çıkaracağız." bilgisini paylaştı.
 
Bakan Özer, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yeni bir projenin de başlatıldığını aktararak 5 beceri uygulama alanında çocukların uygulama becerilerini, yaşam becerilerini artırmak için yeni alanlar oluşturulduğunu söyledi.
 
Bugün 20 ildeki özel eğitim uygulama okullarına 210 bin 971 adet malzemeyi ulaştırmak üzere 20 tırın yola çıkacağını belirten Özer, "Görsel sanatlardan müziğe, bahçe bakımından hayvan bakımına, spordan bedensel aktiviteleri artırmaya 5 farklı alanda çocuklarımız için 1007 özel eğitim uygulama okulunda 'beceri uygulama alanları' oluşturuyoruz. Şu ana kadar, bugünkü 20 ilimize göndereceğimiz 20 tır ile birlikte yaklaşık 250 bine yakın malzemeyi illerimize iletmiş olacağız." diye konuştu.
 
Özer, haziran ayından sonra hedeflerini güncelleyeceklerini bildirerek "Diğer tüm özel eğitim uygulama alanlarına da en az bir olmak üzere beceri uygulama alanlarından kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.
 
"Özel eğitim materyallerini Millî Eğitim Bakanlığı dışarıdan satın almıyor"

Millî Eğitim Bakanlığının kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir duruma geldiğine dikkati çeken Özer, "Özel eğitim materyallerini Millî Eğitim Bakanlığı dışarıdan satın almıyor. Burada bulunduğumuz Ders Aletleri Yapım Merkezi, büyük özveriyle yıllardan beri eğitim öğretim materyalleri üretiyor. Aynı zamanda son yıllarda üretim kapasitesini artırmış olduğumuz meslek liselerimiz, büyük bir özveriyle eğitimin tüm kademelerindeki eğitim materyalleri ihtiyaçlarını karşılamak için tüm kapasitesini kullanıyor." diye konuştu.
 
Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Hanımefendi'nin himayesinde Kütüphanesiz Okul Kalmasın Projesi'ni başlattık. Amacımız, okullar arası imkân farklılıklarını azaltmaktı. İki ay gibi bir sürede, kütüphanesi olmayan 16 bin 361 okulumuza kütüphane yaptırdık. Günlük ortalama 272 kütüphane yapıldı. Bunu, meslek liselerimizin üretim kapasitesini devreye sokarak sağladık.
 
Meslek liselerimiz, mobilyadan tefrişata tüm malzemeleri kendileri üretti. Bizim ülke olarak üretim kapasitesini artırdığımız zaman hem kaynaklarımızı verimli kullanabilme hem de eksikliklerimizi hızla giderebilme imkânımız var. İnşallah, Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu kapasitemizi her geçen gün daha iyi noktalara taşımak için çalışacağız."
 
Bu projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Özer, materyallerin özel çocuklar için hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
 
Konuşmasının ardından beceri uygulama alanlarını gezerek bilgi alan Özer, çocuklarla da sohbet etti.
 
Bakan Özer, program sonunda malzemeleri taşıyan tırları beraberindeki heyetle birlikte özel eğitim alan çocuklarla uğurladı.
 
Öte yandan törene bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, projeye katkı sunan herkese teşekkürlerini ileterek şunları ifade etti: "Milli Eğitim Bakanlığımız, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımıza büyük bir hassasiyet ve alandaki bilimsel gelişmelerle tasarlanmış materyal ürettiği gibi, eğitim ortamlarını sürekli zenginleştiriyor. Sayısı günbegün artan eğitim materyalleri, eğitimcilerimizin verimini artırdığı gibi öğrencilerimizin kazanımlarını güçlü bir şekilde destekliyor. 
 
Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımızın, hayatlarını bağımsız bireyler olarak idame ettirebilmelerinin büyük önemi var. Bu noktada, yaparak ve yaşayarak öğrenme imkânı sunan 'beceri uygulama alanları'nın hazırlanmasını takdirle karşılıyorum. Görsel sanatlardan spora birçok alanda kazanacakları beceriler, çocuklarımızın potansiyelini keşfetmelerine de hizmet edecek."
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!