• Haberler
  • Eğitim
  • Öztunç, ABİDE'nin açıkladığı raporu TBMM gündemine taşıdı!

Öztunç, ABİDE'nin açıkladığı raporu TBMM gündemine taşıdı!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Parti Meclis (PM) Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından geçen yılın Nisan ayında düzenlenen ve yerli PISA raporu olarak bilinen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi(ABİDE) eğitim araştırmasından çıkan sonuçları TBMM gündemine taşıdı.

Öztunç, ABİDE'nin açıkladığı raporu TBMM gündemine taşıdı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye genelinde binlerce 4. ve 8. sınıf öğrencisine yönelik yapılan 'ABİDE' eğitim araştırmasının veri analizleri tamamladı. Rapora göre, derslerde yetersizlik ilkokulda başlıyor ve artarak ilerliyor. 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 16'sı dört işlem yapamıyor. 4 öğrenciden birinin Türkçe bilgisi, temel ve temel altı seviyede.

 

Öztunç, Bakan Selçuk’a sordu

 

Eğitim her geçen sene daha kötüye giderken ürkütücü tablo karşısında uzun yıllardır eğitim politikalarına yön veren hükümetin gerekli önlemleri alıp alamayacağı da tartışma konusu oldu. ABİDE raporu sonrası harekete geçen CHP’nin çalışkan isimlerinden Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kamuoyunun merak ettiği sorulara yanıt bulabilmek adına Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

Öztunç’un önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce, 81 ilde bin 230 okulda 75 bin 8'inci sınıf öğrencisine ve bin 62 okulda ve 41 bin 54 dördüncü sınıf öğrencisine yönelik geçen yılın Nisan ayında düzenlendiği ABİDE (Akademik Becerilerin İzlenmesi Ve Değerlendirilmesi) araştırma sonuçları eğitim sistemimizin içler acısı halini gözler önüne sermektedir. Rapora göre derslerde yetersizlik ilkokulda başlıyor; 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 16'sı dört işlem yapamıyor, dört öğrenciden birinin Türkçe bilgisi, temel ve temel altı seviyededir. ABİDE 8. sınıflar raporuna göre, öğrencilerin en yetersiz olduğu alan matematik, yüzde 85,8’si orta ve alt düzeyde, yüzde 53'ü ise temel ve temel altı düzeyde matematik bilgisine sahip, yüzde 16,4'ü, dört işlem sorularını çözememekte ve basit hesaplamalar yapamamaktadır. Ana dilimiz Türkçe ‘de ise, öğrencilerin yüzde 66,1'i orta düzey ve altında, bu öğrenciler, deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor ve neden-sonuç ilişkisi kuramıyor. Fen bilimlerinde öğrencilerin yüzde 86'sı, sosyal bilimlerde yüzde 65, 3'ü orta ve alt düzeyde. Yüzde 39, 8'i vücuttaki organların görevini bilmiyor, her dört öğrenciden biri harita okuyamıyor iki farklı olay arasında bağ kuramıyor.”

 

Buna istinaden;

 

-              17 yıldır tek başına Milli Eğitimi yönetmenize rağmen yukardaki sonuçların sorumlusu kimdir? Eğitimin neden bu durumda olduğu yönünde tespitler yapılmış mıdır? Bu konuda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

 

-              Bu sonuçlara bakıldığında, uygulanan program mı yetersiz, yönetim anlayışınız mı eksik, yoksa öğretmenler mi yetersizdir?

 

-              Bakanlığınızın eğitim politikalarına yön veren kadrolarda görev yapan (TTK, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Orta Eğitim Genel Müdürlüğü) bürokratları hakkında herhangi bir tasarrufta bulunacak mısınız? Bu kadrolarda eğitimci olmayan yönetici ve uzman var mıdır?

 

-              Eğitimin içinde bulunduğu ve yönetemediğiniz bu sistem için tüm paydaşların katılacağı bir eğitim şurası düzenleyecek misiniz?

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!