• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • Prof. Dr. Arif Yavuz'dan 2024-2026 ekonomik öngörüler ve işletme stratejileri analizi

Prof. Dr. Arif Yavuz'dan 2024-2026 ekonomik öngörüler ve işletme stratejileri analizi

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Arif Yavuz, Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şubesi tarafından düzenlenen Türkiye ekonomisinin değerlendirilmesi ve ekonomik öngörüler ile işverenlere tavsiyeler programına katıldı.

2024-2026 yılları arasını ekonomik göstergelerle MÜSİAD Kahramanmaraş Şubesi üyelerine anlatan Prof. Dr. Arif Yavuz, işverenlere de tavsiyelerde bulundu.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Şerafettin Özcan, Prof. Dr. Arif Yavuz’a verdiği bilgiler için teşekkür etti.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Arif Yavuz, “2020 Mart ayından beri artan emtia fiyatları 2022 yılı Mart-Nisan aylarında zirve yapmış ve düşüş trendine dönmüştür. Biz, bundan sonra 2024 Eylül ayına kadar, Asya ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik durgunluğun devam edeceğini beklediğimiz için, sanayi metallerinin belirli bir bant da yatay hareket edeceğini öngörüyoruz. Şu anda, ABD ekonomisi iyidir. Avrupa ve Asya ekonomisinde ise durgunluk vardır. 2024 yılı ilk 9 ayında Avrupa ve Asya ülkelerinde ılımlı ekonomik yavaşlamanın devam edeceğini öngörüyoruz. Dünya ekonomisinin 2024 yılı 3.çeyrekten sonra düzeleceğini tahmin ediyoruz. Mevcut ekonomi yönetiminin ve uygulanan ekonomik politikaların devam etmesi çok önemlidir. Bu raporda ki bütün öngörüler ve tavsiyeler mevcut ekonomi yönetiminin ve politikalarının devam etmesi şartına bağlıdır. Eğer mevcut ekonomi yönetimi ve politikalar değişirse, Maalesef Türkiye ekonomisi stagflasyona (yani hem durgunluk hem enflasyon) girer. Şu anda, mevcut ekonomi yönetiminin değişmesi ihtimalinin çok düşük olup % 10 olduğunu düşünüyoruz.” Dedi.

Firmaların daha fazla aktif olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arif Yavuz, şu önerilerde bulundu, “Firmalarımızın, Daha fazla aktif olmaları gerekir. Yeni ürünler, yeni müşteriler ve yeni pazarlar bulmaları gerekir. Firmalarımızın kesinlikle verimliliklerini arttırması gerekir. Kredi faizleri yüksek olduğu için uzun vadeli satış yapmamak gerekir. Her ay düzenli olarak gelir-gider tablosu, bilanço, nakit akış tablosu ve finansal rasyoların yapılmasını tavsiye ediyoruz. Eğer mümkün ise firmalarımızın alacak sigortası yapmasını tavsiye ediyoruz. Buna göre bütçeyi gözden geçirmelerini ve stok yapmamalarını ve ihracat yapmalarını öneriyoruz. Ekonominin dip noktası olacak 2024 Temmuz-Ağustos aylarında yatırım yapılmasını tavsiye ediyoruz.” Dedi.

Döviz borcu olanların endişe etmemeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arif Yavuz, “Eğer döviz borcumuz var ise, endişe etmemek gerektiğini ve döviz açık pozisyonunun durabileceğini ve yukarıdaki rakamlara göre hesap yapılmasını öneriyoruz. Şu anda Forward kurları uygun olmadığı için ve dövizin, enflasyonun ve faizlerin altında artacağını öngördüğümüz için FORWARD yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Aynı şekilde, Viop kurları da yüksek olduğu için VİOP yapılmasını da uygun bulmuyoruz. Eğer iç piyasaya mal satıyorsak; Dolar -TL kurunun, Haziran ayı için 33,0 TL, Temmuz ayı için 33,5 TL, Ağustos ayı için 34,0 TL, Eylül ayı için 35,0 TL, Ekim ayı için 36,0 TL, Kasım ayı için 37,0 TL ve Aralık ayı için 38,5 TL alınmasını öneriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Arif Yavuz, programın sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!