• Haberler
  • Asayiş
  • Rekabet Kurulu, abonelik tasarımlarındaki yanıltıcılığa sert ceza verdi

Rekabet Kurulu, abonelik tasarımlarındaki yanıltıcılığa sert ceza verdi

Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu'nun gerçekleştirdiği 349 sayılı toplantıda, abonelik hizmetlerine yönelik aldatıcı ticari uygulamalara dair önemli kararlar aldı. Toplantıda, 144 dosyadan 118'i mevzuata aykırı bulunurken, bu reklamlara ilişkin toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Karanlık ticari tasarımlar

Toplantının ana gündem maddesi, dünyada “karanlık ticari tasarımlar” olarak bilinen aldatıcı ticari uygulamalar oldu. Bu tasarımlar, çevrimiçi kullanıcı ara yüzlerinde bulunan ve tüketicileri çıkarlarına en uygun olmayan seçimler yapmaya yönlendiren uygulamalar olarak tanımlanıyor. Tüketicileri yanıltan bu tasarımların önlenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı, 27 ülkeden tüketici koruma otoritelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ICPEN taramasının sonuçlarına dayanarak incelemelere başladı.

Yanıltıcı uygulamalar irdelendi

Toplantıda, önceden seçili olarak sunulan abonelik paketleri ve bunlara bağlı ek hizmetlerin yanıltıcı unsurları değerlendirildi. Tüketicilere sunulan seçeneklerin manipülatif bir şekilde düzenlenmesi, kabul etme seçeneğinin reddetme seçeneğine göre daha çok vurgulanması gibi uygulamalar ele alındı. Ayrıca, abonelik paketlerini yükseltmeden satın alma işlemini zorlaştıran arayüz tasarımları da incelemeye alındı.

Şeffaflık ve veriler

Toplantıda, belirli abonelik paketlerinin popüler olduğu yönünde yapılan vurgular ve ücretsiz deneme fırsatlarının sunulması için tüketicilerden ödeme bilgileri talep edilmesinin yanıltıcı yöntemler olduğu belirtildi. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırımlar uygulanacağı ifade edildi.

Reklam Kurulu, yılın ilk dokuz ayında toplam bin 340 dosya hakkında değerlendirmelerde bulunmuş, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen bin 173 dosya için toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası uygulamıştır. Tüketicilerin dijital mecralarda karşılaştığı bu tür aldatıcı tasarımlara yönelik incelemeler devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması ve adil ticaretin sağlanması amacıyla çalışmalara aralıksız devam edecek.
 

Bakmadan Geçme