- Haberler
- Kahramanmaraş
- Sahipsiz hayvanlar ve zoonoz tehlikesi
Sahipsiz hayvanlar ve zoonoz tehlikesi
Ekonomi-X Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Erdal Gök, sahipsiz hayvanların kontrolsüz bir şekilde çoğalmasının sadece köpek saldırılarına değil, aynı zamanda hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıkların artmasına neden olabileceğine dikkat çekti.
Veteriner Halk Sağlığını korumanın veteriner hekimlerin temel görevlerinden biri olduğunu belirten Gök, "Zoonoz hastalıklar ihmale gelmez. Özellikle kuduz hastalığı, %99 öldürücü ancak %100 önlenebilir bir hastalıktır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25.000’i aşan belediyelerin 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmaları zorunlu hale gelmiştir." dedi.
Kuduz hastalığına dikkat çekiyoruz
Gök, yapığı açıklamada, “Sahipsiz hayvanların kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucunda yaşanılan köpek saldırıları olayları Veteriner Hekimlerinin aklına hemen zoonoz yani hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar gelmektedir. Çünkü Veteriner Hekimlerinin temel görevlerinden biri de Veteriner Halk Sağlığını korumaktır. İşte bu nedenden dolayı Veteriner Hekimleri olarak zoonoz hastalıklardan sürekli bahsediyoruz. Çünkü konu çok önemli! İhmale asla gelmez.
Zoonoz tehlikesi
Son zamanlarda artan sahipsiz başıboş köpek saldırıları dikkatlerimizi zoonoz bir hastalık olan kuduz hastalığına doğru çekmiştir. Unutmayalım ki kuduz hastalığı %99 öldürür, %100 önlenebilir bir hastalıktır. Bu sebepledir ki sahipsiz hayvanlar sorununun çözümü için hayvanları koruma kanunu güncellenmiş ve günümüz sorunlarına cevap verebilecek şekle getirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalarda 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunun’ da değişiklik yapılması ile birlikte, Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25.000 i aşan belediyelerin hayvan bakım evleri kurması gerekiyor. Yapılan değişiklikte bakım evi olmayan ve yukarıda belirtilen belediyelerin 31 Aralık 2028 e kadar kurmaları gerekiyor. Hali hazırda kurulu olan bakım evlerinin de koşullarının iyileştirilmesi yükümlülüğü bulunmaktadır.
Hayvan bakımevi tanımı yeniden düzenlendi
Ayrıca 09.07.2021 tarihinde kanunda yapılan değişiklik Hayvan bakımevi tanımı “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis.” olarak yapılmış ve bu sayede sokaklarda başıboş gezen hayvanların önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Veteriner hekimler iş birliğine hazır
Özellikle belirtmek isterim ki konu Veteriner Halk Sağlığı olunca Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin öncülüğünde Veteriner Hekimleri her zaman iş birliğine hazırdır.
Yapılan değişiklik ile birlikte ilimiz ilçelerinin 2023 yılı nüfus sayımına göre nüfus sayısı 25.000 in altında olan Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit ilçeleridir. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecektir.” İfadelerine yer verdi.