• Haberler
  • Gündem
  • Sigorta sektöründe endişe verici trend: Sigortalılık oranlarında düşüş

Sigorta sektöründe endişe verici trend: Sigortalılık oranlarında düşüş

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Üyesi ve Finans Kurumları, Sigortacılar, Emlakçılar Komisyonu Başkanı Adem Toraman, Ekonomi-X Gazetesine yaptığı özel açıklamalarda, Türkiye'deki sigortalılık oranlarında kaygı verici bir düşüş olduğunu belirtti.

Toraman, özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında sigortalılık oranlarında artış yaşandığını ancak yenileme döneminde bu oranların gerilediğine dikkat çekti. yüzde 10 civarındaki sigortalılık oranının düşük olduğunu ve özellikle KOBİ'lerin bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

Depremlerde sigorta sektörünün ödediği riskin Türkiye ekonomisinin yüzde 10'una denk gelen 105 milyar dolarlık bir zarar karşısında sadece yüzde 5 olduğunu belirten Toraman, bu durumun devletin üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ifade etti.

Sigortalılık oranlarında kaygı verici düşüş

Finans Kurumları, Sigortacılar, Emlakçılar Komisyonu Başkanı Adem Toraman, “6 Şubat depremlerinde görüldüğü üzere Sigortalılık oranı yüzde 10 civarıydı ve bu çok düşük bir oran. KOBİ'ler de zaten yüzde 10’u bile göremiyoruz. Türkiye'de yaklaşık 4 Milyon KOBİ var ve bunların ancak yüzde 10’u sigortalı. Onların da birçoğu bankadan kredi kullandığı için. Deprem sonrası sigorta ve DASK anlamında ciddi bir artış oldu. Ama yenileme dönemi geldiğinde bu oran geri düştü. Şu an çok az ve halkımız sigortayı sadece abonelik için yaptırıyor. 6 Şubat depremlerinde yaklaşık 105 milyar dolar yani bu Türkiye ekonomisinin yüzde 10’una denk geliyor. Sadece sigortanın aldığı risk, yani ödediği risk 5 milyar dolar. Yani sigortalar sadece yüzde 5 ödeme yaptı ve bu oran bakıldığında çok düşük. Bu yükün çoğunluğu devletin üzerinde bindi. Aslında burada sigortalılık oranı yüksek olsaydı sigorta karşılayacaktı. 

Şu an sigortalarda büyük sıkıntı var. Sigortalı adet bazında çok düştü buna zıt olarak prim bazında artışlar çok oldu. Şu an için zaten özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da sigorta firmaları poliçe kesmekte biraz imtina ediyor. Özellikle konut poliçelerinde veya iş yeri poliçelerinde büyük sıkıntı var. Bundan dolayı da vatandaş ve sigortacı acenteleri çok karşı karşıya geliyor. Bir başka sıkıntıda Trafik Sigortalarında var. Çünkü sigorta firmaları şu an için özellikle trafik poliçelerini yapmak istemiyor. Sigortalı, sigortaya ulaşmakta sıkıntı çekiyor. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen yaptırmak istiyor ancak firmalar poliçe kesmek istemiyor. Burada şirketleri de anlamak gerekiyor çünkü tüm riskleri Sigorta firmaları alıyor ancak fiyatı devlet belirliyor buda doğal olarak poliçe düzenlenmesinde sıkıntılar yaratıyor. 

Vatandaşlara yetkili acenteler aracılığıyla sigorta yaptırma önerisi

Biz her zaman müşterilerimize Online veya diğer kuruluşlara sigorta yaptırmak yerine Yetkili sigorta Acentelerin den poliçe almasını öneriyoruz. Neden yetkili acenteleri öneriyoruz çünkü müşterimizin başına Allah korusun bir kaza geldiğinde ulaşılabilirlik önemli. Acenteye ulaşabilir ama diğer kanallara ulaşmak zor. Burada biz ulaşılabilirliği ön planda tutuyoruz. 

Konut ve sağlık poliçelerindeki önemli noktalar

Konut poliçelerinde vatandaşlarımız muhakkak deprem teminatı, su baskınını gibi doğa olaylarını içeren maddeleri poliçelerine alsınlar. Yani poliçeyi yaptırırken sadece poliçe yaptırmak için yaptırmasınlar. Diğer bir önemli husus Tamamlayıcı Sağlık poliçeleri. Günümüzde Özel hastanelerde Muayene ve tedavi süreçleri oldukça yüksek bir külfet. Biz vatandaşlarımıza Tamamlayıcı Sağlık poliçesi öneriyoruz çünkü Tamamlayıcı Sağlık poliçesi özel hastanelerdeki ödenmesi gereken Muayene ve tahlil tetkik ücretlerini bu poliçeler karşılıyor. Sağlık poliçelerinde anlaşmalı hastaneler özellikle önemli. Bu poliçeleri alırken yani zorunlu olmayan poliçeleri alırken müşteriler sigortacısına güvensin. Aksi takdirde çok mağduriyet yaşayabilirler. Nitekim de yaşandı depremlerde olduğu gibi. Yapılan birçok konut poliçelerinin içi boş çıktı.

2024 yılında yapılan DASK poliçelerinde güncel durum

DASK zaten ayrı bir kurum Sigorta firmaları DASK poliçelerini DASK Kurumu üzerinden müşterilerine sunuyor. DASK kurumu depremde de iyi bir sınav verdiğini düşünüyorum. Ancak her sektörde eksikler olduğu gibi DASK’ta da eksiklerinin olduğunu depremde fark etti. Bunlar neydi? Poliçe bir kere yapılıyor ve enflasyona göre ayarlanmıyordu bina değeri artıyor ancak DASK poliçesinde bu tutar artmıyordu Deprem sonrası bu giderildi ve artık bina bedelleri enflasyona göre artıyor. DASK metre kare çarpanını 2023’te değiştirdi ve müşterilerden poliçe bedellerini güncellemesi için mesaj gönderdi acentelerde müşterilerine bu yönde bilgi verdi. 2024 yılında yapılan poliçeler güncel ve enflasyona bağlandı zaten. DASK poliçelerinde bir diğer sorun metrekareydi DASK Kurumu buna da bir çözüm bularak 2014 yılından sonra yapılan binalarda artık metre kare otomatik olarak sisteme aktarıldı 2014 öncesi içinde çalışmalar devam ediyor. Bizim vatandaşlarımızdan ricamız DASK poliçelerini yaptırırken düşük metre kare yaptırmasınlar ev ve iş yerlerinin gerçek metrekareleri neyse onun üzerinden yaptırsınlar. ” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!