Sır Barajı havzasında organik zeytin yetiştiriciliği projesi!

Sır Barajı havzasında başlatılan organik zeytin yetiştiriciliği projesi kapsamında açıklama yapan Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Kahramanmaraş İli Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması programı ile başlatılan organik zeytin yetiştiriciliği projesinin tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.

Müdürlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Projeyi uygulamaya karar verildiğinde sektörün tüm bileşenlerini öncelikle bir araya getirmek amacıyla 15 Şubat 2018 tarihinde "Kahramanmaraş İli Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması " programını gerçekleştirdik.

 

Programda zeytin tarımından, zeytinyağı imalatına, zeytin ve zeytinyağında kalite kriterleri, hasat ve mekanizasyonu ve pazarlamaya kadar her bir konu üniversite,  araştırma enstitüsü ve sektörden katılan uzmanların izahları ile tartışmaya açıldı ve değerlendirildi.

 

Yapılan zeytinyağı tadım paneli ile kaliteli bir yağın duyusal olarak nasıl anlaşılacağı uygulamalı olarak katılımcılara öğretildi. İl Müdürlüğümüzce yaklaşık 10 yıl önce başlatılmış olan “ Sır Barajı Zeytin Havzası”nın oluşturulmasına yönelik yoğun gayretler neticesinde Sır Baraj havzasının iki yakasındaki yaklaşık 30 Mahallemizi kapsayan alanda Fiilen İlimizde bir zeytin havzası oluşmuş oldu ve her geçen gün yeni bahçe tesisleriyle gittikçe büyümektedir. Havza ile yağmur erozyonuna açık olan havzadaki marjinal alanları koruma altına alınarak zeytin fidanları ile buluşturuldu. Hem erozyona açık çıplak alanlar bitki ile donatılmış, hem de katma değeri yüksek ürünle bölge halkının ekonomisine katkı sağlanmıştır.

 

 

2018 yılında, yapılan bu çalışmalar taçlandırılarak bölgede organik zeytin yetiştiriciliği başlatılmıştır. Sır Barajı göleti ve yatağının tarımsal kirlilikten kurtarılması hedeflenmektedir. Proje ile havzanın gerek nitrat kirliliği gerekse de pestisit kalıntılarından uzak tutulması mümkün olabilecektir.

 

Proje kapsamında üretimde kullanılan girdiler tamamen biyolojik kökenli olup çevre ve insan sağlığına duyarlı preparatlardır. Bizler biliyoruz ki bu uygulamayı devam ettirdiğimizde bir süre sonra ekolojik dengeye ulaşacağız, zararlı böcekleri kendisine av yapacak faydalı böceklerin popülâsyonunda ciddi artışlar olacaktır. Organik üretim sisteminde evrendeki tüm canlıların yaşam alanlarını gözetmek esastır.

 

Projeye 2018 yılında 13 çiftçi ve 300 dekar zeytin alanı ile başlandı. Proje alanında Maraş yağlık, Gemlik ve Ayvalık zeytin çeşitlerimiz mevcuttur. Zeytin ağaçları 8 ila 50 yaş arasındadır. Zararlılar monitör tuzaklarla takip edilerek zarar eşiğine ulaştığında biyolojik preparat kullanılarak mücadele yapılmıştır. Projedeki her bir üreticimize fidan tırtılı, zeytin güvesi, zeytin sineği gibi zararlıların farklı yaşam evreleri (pupa larva ergin ), olası hastalıkların belirtilerini tanımaları tarla okulları eğitimi ile uygulamalı olarak öğretilmiş olup, önümüzdeki yıllarda gerek kendi bahçelerinde gerekse de çevrelerinde çok bilinçli bir üretim yapma imkânları oluşacaktır. İl ve Onikişubat İlçe proje ekibinde görevli teknik personellerimiz belirli aralıklarla proje alanını takip ve kontrol altında tutarak gerekli müdahalelerin zamanında ve doğru olarak uygulanmasını sağlamışlardır. Yabancı ot kontrolünde odun talaşı ile maçlama yapılmıştır.

 

Bitki besleme açısından üreticiler yeşil gübrelemenin yapıldığı organik bahçe ziyaretine götürülerek tecrübe edinmeleri sağlanmış, kendi bahçelerinde uygulama yapma isteği oluşturulmuştur. Yine çiftlik gübresi ve Şekerpancarı melası bitki besleme materyali olarak kullandırılmıştır.

 

Hasadı yapılan zeytinlerin bekletilmeden kasalar içerisinde zeytinyağı işletmelerine intikal ettirilmesi de son derece önem arz etmektedir. Hasat ve taşımada kasa kullanımını teşvik etmek ve yaygınlaştırabilmek adına İl Müdürlüğümüzce proje kapsamında kasalar temin edilerek üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Yaşam iksiri zeytinimizi en doğal hali ile sofralarımıza ulaştırabilmek umuduyla"

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!