• Haberler
  • Ekonomi
  • Şirikçioğlu Grup, çevre dostu projelerine hız verdi

Şirikçioğlu Grup, çevre dostu projelerine hız verdi

Şirikçioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, Ekonomi-X Gazetesine verdiği özel röportajında 2024 yılı itibarıyla toplam Güneş Enerjisi Sistemi (GES) yatırımlarının 30 milyon doları bulduğunu açıkladı. Şirket, 2025 yılında 18 MW'lık yeni bir GES yatırımı planladığını duyurdu. Tekstil, enerji, inşaat, perakende, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren Şirikçioğlu Grup, özellikle tekstil alanında entegre üretim yapısıyla ISO İlk 500 listesinde yer alıyor.

Atıf Şirikçi, grubun tekstil sektöründeki üretim gücünü vurgulayarak, günlük 300 ton iplik ve aylık 10 milyon metre kumaş üretimi gerçekleştirdiklerini ve sağladıkları istihdamın 4 bini bulduğunu belirtti. Şirket, 55 ülkeye doğrudan ihracat yaparak, özellikle Tunus, Fas, Mısır ve İtalya gibi pazarlarda yüksek talep görüyor.

İhracat cirosunun 2024 itibarıyla yüzde 40’a ulaşmasını bekleyen Şirikçi, uzun vadede bu oranı yüzde 60’ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Çevre dostu yatırımlar: 40 MW GES Projesi

Kahramanmaraşlı üretici Şirikçioğlu Grup, 2024 yılına GES yatırımlarını planlayarak başladığını ve 27 MW’lık çatı GES yatırımının 22 MW’lık kısmını Mayıs ayında devreye aldıklarını belirtti. 2025’te 18 MW’lık yeni yatırımlar ile toplamda 40 MW’lık GES projelerini tamamlamayı hedefliyorlar. Bu projeyle tüm işletmelerde kullandıkları enerjinin yüzde 25’ini yenilenebilir enerjiden sağlayarak çevreye katkıda bulunacaklar.

İşgücü sirkülasyonu ve sürdürülebilirlik

2023’teki depremin etkisiyle üretim kaybının yüzde 25, 2024’te ise yüzde 15 seviyelerine indiğini belirten Şirikçi, hükümet destekleri ve çalışanların katkılarıyla süreci güçlenerek atlattıklarını ifade etti. Şirikçi, ancak işgücü sirkülasyonu gibi sorunların devam ettiğine dikkat çekerek, istihdamın desteklenmesi için hükümetten daha fazla yardım beklediklerini belirtti.

Şirketin sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda, organik, geri dönüştürülmüş ve sertifikalı hammaddeler kullanıldığını, üretim süreçlerinin optimize edilerek sıfır atık hedefi doğrultusunda çevresel etkilerin minimize edilmeye çalışıldığını vurguladı.

Tekstil sektöründeki yeni trendler

Tekstil sektöründe fiyat odaklı ürünlere olan talebin arttığını belirten Şirikçi, sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretimin en büyük trendler arasında yer aldığını kaydetti. Şirket, dijitalleşme ve otomasyon süreçlerine büyük önem veriyor ve gelecekte çevre dostu hammaddelere olan bağlılıklarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, üretimlerinin yüzde 25’ini yenilenebilir enerjiden sağlamayı ve su ile enerji kullanımını azaltmayı amaçlıyorlar.

Şirikçi, çevre dostu elyaflar ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak, atıkların geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi için özel sistemler kurduklarını belirterek, hem maliyet tasarrufu sağladıklarını hem de çevreye olan etkilerini azaltmayı başardıklarını ifade etti.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!