Şule Yüksel Şenler Bilim Merkezi ve Kütüphanesi açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bahçelievler Şule Yüksel Şenler Bilim Merkezi ve Kütüphanesi'nin açılışını yaptı. Merkezde 7'den 77'ye bilim ve teknoloji meraklısı bütün vatandaşların ağırlanacağını belirten Bakan Kacır, 'Astronomi, uzay ve havacılık, doğa bilimleri, matematik, tasarım ve teknoloji alanlarında bilim atölyelerini bünyesinde bulunduran merkezimiz gençlerimizin bilim ve teknoloji yolculuğuna yeni bir soluk katacak.' dedi.
Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji geliştirme üssü haline getirdiklerini anlatan Bakan Kacır, konuşmasında şunları söyledi: “Son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla milletimizin iradesine vurulan vesayet zincirlerini tek tek parçaladık. Bu ülkenin; sanayileşmede, bilimde ve teknolojide akamete uğratılmış hikayelerle dolu tarihine ve talihine yeni bir istikamet kazandırdık.
Araştırma ve inovasyon ekosistemi, planlı sanayi alanları, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji geliştirme üssü haline getirdik. Cumhuriyetin ikinci asrına bilimde ve teknolojide iddia kazanmış, savunma teknolojilerinde mucize sayılabilecek başarılara imza atmış ve merhameti ve adaleti yeniden insanlıkla buluşturan bir Türkiye olarak adım attık.
Milli Teknoloji Hamlesiyle ülkemizde son 22 yılda elde ettiğimiz kazanımları daha ileriye taşıyoruz. Ekonomik ve siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiği anlayışıyla kritik teknolojileri milli olarak geliştirmemize, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmamıza imkan tanıyacak projeleri bir bir hayata geçiriyoruz.
Bayraktar TB-2, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Kaan, TCG Anadolu, Togg, Kızılelma, Kaan. Milli Teknoloji Hamlemizin vizyon eserlerinin hepsinde ömür sermayesini bu ülkenin kalkınması ve güçlenmesi için adayan Türk gençliğinin alın ve akıl teri var. Yapamazsınız diyenlere inat, imkânsız denileni gerçeğe dönüştüren, engel tanımayan TEKNOFEST gençliği milyon milyon, gümbür gümbür geliyor.
Bilimsel araştırmaları, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi destekleyerek gençlerimizi bilime ve teknolojiye yönlendiriyoruz. Böylelikle aydınlık yarınlarımızın teminatı gençlerimizin sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Merak eden, sorgulayan, araştıran, keşfeden ve çözüm üreten bir gençliğin peşinde tüm imkânlarımızı gençlerimiz için seferber ediyoruz.
Bu kapsamda; ülkemiz genelinde teknolojiye yönelik farkındalığı artırmak için 81 ilimizde Deneyap teknoloji atölyeleri kurduk. Ortaokul ve lise öğrencilerimize geleceğin teknolojilerini şekillendirecek yenilikçi disiplinlerde 3 yıl süreli ücretsiz eğitim imkânı sunuyoruz. Öğrencilerimizin bilimsel gelişimine katkı sunmak, bilim ve teknoloji dünyasına adım atmalarını sağlamak amacıyla bilim söyleşileriyle, değerli bilim insanlarımızı öğrencilerimizle bir araya getiriyoruz.
Toplumumuzda bilime olan ilgiyi ve bilim okuryazarlığını pekiştiriyoruz. Araştırma ve proje yarışmaları, bilim olimpiyatları, bilim fuarları ve şenlikleri ile ülkemizin yarını gençlerimizin bilimle iç içe büyümesini sağlıyoruz. “Stajyer Araştırmacı Burs Programı”mızda, 7 binden fazla öğrencimizin araştırma projelerinde yer almasını destekliyoruz.
İstanbul ve Kocaeli’de açtığımız yeni nesil yazılım okullarımızda öğrencilerimize ücretsiz yazılım eğitimi veriyoruz. “Sektör Kampüste Programı” ile binlerce üniversite öğrencimizi; blokzincir, yapay zekâ, dijital dönüşüm ve kuantum gibi başlıklarda sektör profesyonelleri ile buluşturuyoruz.
Bilim merkezlerine yönelik desteklerimizle; toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı, toplumun bilime olan ilgisini, merakını ve farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar büyük ölçekli 10 bilim merkezimizi bilim gönüllülerinin hizmetine sunduk. 6 ilimizde daha bilim merkezi kurulması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.
Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde bugüne kadar 10 milyon 500 bin vatandaşımızı ağırladık. Diğer yandan ilçe ölçeğinde bilim merkezlerimizle de bilim ve teknolojiye olan ilgiyi artırıyor ve bilime ve teknolojiye erişimi sağlıyoruz. Bugüne kadar 13 ilçemizdeki bilim merkezlerimizde gerçekleştirilen eğitim atölyelerimize 775 binin üzerinde öğrencimiz katıldı.
Astronomi, uzay ve havacılık, doğa bilimleri, matematik, tasarım ve teknoloji alanlarında bilim atölyelerini bünyesinde bulunduran merkezimiz gençlerimizin bilim ve teknoloji yolculuğuna yeni bir soluk katacak.
Gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarını bu merkezde keşfediyor olacağız. Farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireylere bilim ve teknolojiyi daha anlaşılır ve ulaşılır kılacak. Türkiye Yüzyılının mimarı gençlerimizin; coğrafyamızda hür ve egemen yaşamamızı temin edecek teknolojileri geliştirme tutkularının destekçisi olmayı sürdüreceğiz.
Ülkemizin dört yanında pekçok modern kütüphaneyi hizmete aldık. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesini, Rami Kütüphanesini gençlerimiz başta olmak üzere, yediden yetmişe farklı yaş gruplarından vatandaşımızın hizmetine sunduk. Geçtiğimiz hafta Gaziantep’teydim, Şahinbey’de hizmet verecek muhteşem bir kütüphane. Bugün de bilim merkezlerimizle aynı adreste yer alan bir kütüphanenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Aynı anda 130 kişiye hizmet verebilecek kütüphanemiz şimdiden araştırmak, okumak, yazmak, öğrenmek isteyen gençliğin buluşma noktası oldu.”