Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 3,6 milyon kadın çiftçiye eğitim
Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, çeşitli alanlarda toplam 750 bin tarımsal eğitim, yayım, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmasıyla 15 milyon çiftçiye ulaşıldı.
Eğitimlerde kadın ve gençlerin etkin şekilde yer almasına büyük önem veriliyor. Kadın çiftçilerin bilgi ve becerilerini artırarak, sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerin yapılması ve kaliteli ürün artışının sağlanması amacıyla çeşitli eğitimler düzenleniyor. Bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipekböcekçiliğine kadar birçok tarımsal konuda çeşitli yayım teknikleri kullanılarak 81 ilde eğitimler veriliyor.
Ayrıca kadın çiftçilerin sosyal yaşantılarını modern hayat seviyesine ulaştırmak, onları sosyoekonomik yönden geliştirmek için ev ekonomisi ve çeşitli sosyal konularda da (aile kaynakları ve yönetimi, beslenme, çocuk gelişimi ve eğitimi, el sanatları gibi) eğitim çalışmaları yürütülüyor. 2003 yılından bu yana kırsalda tarım, ev ekonomisi ve sosyal konularda 3 milyon 620 bin 424 kadın çiftçi yüz yüze ve uzaktan eğitim aldı.
81 ile yönelik projeler devrede
Eğitim faaliyetlerinde öne çıkan çalışmalardan Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi, eğitimlerde kırsalda kadına yönelik birçok çalışmanın çatısını oluşturuyor. 2002'ye kadar 19 ilde yürütülen proje, daha sonra 81 ile yaygınlaştırıldı. Bu kapsamda, proje bazında eğitimlerin yanında fide, fidan, arıcılık malzemeleri, süt sağım makineleri gibi girdi temini de yapılarak projeler desteklendi.
Proje kapsamında 10 bin 968 çiftçi toplantısında, 120 bin 716 kadın çiftçi eğitim aldı. Projeyle 3 program yürütüldü. Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'nda 5 bin 292 kadın çiftçiye girişimcilik eğitimi verildi.
Kadın Çiftçilere Yönelik İl Özel Projeler Programı'nda 43 özel proje ile 2 bin 608 kadın çiftçiye proje konularına göre eğitim imkânı tanındı. 450 kadın çiftçinin işletme, atölye ve kooperatif kurmaları sağlandı.
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı'nda ise 180 tarımsal yayım projesi ile 8 bin 670 kadın çiftçi eğitim aldı ve çeşitli faaliyetlerden faydalandı.