• Haberler
  • Gündem
  • TBMM Başkanı Kurtulmuş: Gazze için elimizden geleni ortaya koyuyoruz

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Gazze için elimizden geleni ortaya koyuyoruz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Zeytinburnu Mozaik Müzesi ile Fahreddin Paşa, Medine Müdafii Sergisi ve Sosyal Tesis Açılış Programı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savaşında olduğu gibi İsrail-Filistin çatışması karşısında rolünün ne olacağına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, Gazze’ye yönelik saldırılarda insanlığın çok büyük sınamalarından birine şahit olduklarını belirtti.

İsrail’in 12 gündür Gazze’yi acımasızca bombaladığını, 3 bini aşkın kişinin vefat ettiğini, elektrik, su, yakıt ihtiyacı bulunduğunu ancak bütün bunların ötesinde Gazze’de sıkışıp kalmış 2 milyon insanın geleceğe dair ümitlerinin olmadığını ifade eden Kurtulmuş, bazı ülkelerin de Gazze’de yaşananları tiyatro izler gibi izlediğini, bazılarının ise tamamıyla duyarsız olduğunu ve meseleye karşı “Ne yapalım? Orta Doğu’da böyle şeyler olur.” tutumunda yaklaştıklarını belirtti. 

Kurtulmuş, “İşlenen açık bir insanlık suçudur, açık bir savaş suçudur. Savaşın da bir ahlakı vardır. Bizim ecdadımız savaş cephesinde kendisiyle savaşmayan hiç kimseye karşı elini kaldırmamıştır.” ifadesini kullandı.

Bilerek, isteyerek, uçakları kaldırarak, dünyanın en ağır bombalarını, yasa dışı bombalarını kullanarak, Gazze’deki 2 milyon insanın yaşam şartlarının zorlaştırıldığını ifade eden Kurtulmuş, bütün bunlar yetmiyormuş gibi sahilden bombaların atıldığını, Refah Sınır Kapısı’ndan geçişe izin verilmemesi gibi ağır insanlık suçunun giderek daha da ağır hale getirildiğini vurguladı.

Hakkaniyetten, adaletten yana ve vicdan sahibi olan bütün insanları seslerini en yüksek seviyede çıkarmaya davet ettiklerini dile getiren Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı: “Sesimizi o kadar güçlü çıkaralım ki sadece mazlumlar sesimizi duyarak rahatlamasınlar, zalimlerin de korkacağı şekilde yüksek perdede bu sesin çıkarılması lazım. Bunun için Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Nasıl Ukrayna-Rusya Savaşı’nda sivil kayıpların ortadan kaldırılması için sonuna kadar mücadele ettiysek ve etmeye devam ediyorsak, burada da Türkiye olarak onun bunun gemisine binmeden, kendi milli menfaatlerimiz ve insanlık istikametinde, Gazze halkının yaşadığı bu sıkıntıların atlatılması için elimizden geleni ortaya koyuyoruz.”

Orta Doğu’da zorla, zorlamayla bir şekilde sonuç alınamayacağını biliyoruz

Türkiye’nin bütün uluslararası platformlarda Gazze meselesini gündeme getirdiğini aktaran Kurtulmuş, Türkiye ve Türk milleti olarak öteden beri olduğu gibi bugün de Filistin halkının yanında olduklarının altını çizdi.

Kurtulmuş, “Biz, Orta Doğu’da barıştan yanayız. Orta Doğu’da zorla, zorlamayla bir şekilde sonuç alınamayacağını biliyoruz. Bir tek insanın dahi ölmesinin insanlık için çok büyük bir kayıp, çok büyük bir acı olduğunu biliyoruz. Burada insani kayıpların ortadan kaldırılması için olmazsa olmaz şart da karşılıklı olarak saygı temelinde, ‘iki devletli’ bir çözüm temelinde yeni bir Orta Doğu’nun inşa edilmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.
 

Bakmadan Geçme