• Haberler
  • Gündem
  • TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Savunma Sanayii düzenlemeleri ertelendi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Savunma Sanayii düzenlemeleri ertelendi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Ancak komisyon, teklifin görüşmelerini daha detaylı incelemeler yapılması amacıyla erteledi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, teklifin ilk imza sahibi olarak komisyona teklife dair bilgi verdi. 

Altınsoy, dünyada artan risk ve tehditler nedeniyle savunma sanayiinin gelişmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Bölgesel çatışmalar, terörizm, düzensiz göç ve diğer küresel sorunların, Türkiye'nin jeopolitik konumunu daha da kritik hale getirdiğini ifade etti. 

Altınsoy, “Savunma sanayimizin gelişimi ve güçlenmesi, bir ihtiyaçtan ziyade zaruret haline gelmiştir,” diyerek Türkiye’nin askeri açıdan güçlü olmasının gerekliliğini vurguladı.

1 trilyon 133,5 milyar liralık kaynak ayrıldı

Altınsoy, Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) ve diğer savunma güvenlik birimlerine 2024 yılı bütçesinden toplam 1 trilyon 133,5 milyar lira kaynak ayrıldığını belirtti. SSDF gelirlerinin vergi paylarından oluştuğunu ve savunma sanayisinin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla bu kaynağın önemli olduğunu ifade etti.

Teklifte, savunma sanayisine katkı sağlamak amacıyla motorlu taşıtlar vergisi ve Özel Tüketim Vergisi kapsamında bazı düzenlemeler de yer aldı. Altınsoy, insansız hava araçları ve bazı eğlence amaçlı motorlu oyuncaklar gibi ürünlerin vergi kapsamına alınmasıyla SSDF’ye ek kaynak sağlanacağını söyledi.

Görüşmeler ertelendi

Komisyon Başkanı Mehmet Muş, teklifin genel görüşmelerinin ardından toplantıyı sonlandırdı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayiinin Türkiye için önemine değindi ve özellikle yeni geliştirilen çelik kubbe hava savunma sistemi gibi projeler için ciddi ek kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Güler, teklifin daha detaylı incelenmesi ve vatandaşlardan gelen itirazların değerlendirilmesi için görüşmelerin ertelendiğini açıkladı.

Güler, 2025 yılı bütçesi sonrasında teklifin yeniden ele alınacağını, gerektiğinde değişiklik yapılabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla ilgili detaylı bir inceleme yapılması talimatı verdiğini belirtti.

Savunma sanayiinin önemi ve bu alanda yapılacak düzenlemeler, Türkiye'nin geleceği açısından kritik bir role sahip. Komisyonun aldığı erteleme kararı, daha geniş kapsamlı bir değerlendirme sürecine olanak tanıyacak.
 

Bakmadan Geçme