Tehlikeli atıklarda anlık takip sistemi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından atıkların güvenli ve çevreye zarar vermeyecek şekilde taşınmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Projesi ile 2016'dan bu yana 22 milyon ton atık çevreye zarar verilmeden taşındı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tehlikeli atıkların karayolunda taşınmasını izlemek ve denetlemek amacıyla 2016 yılında Mobil Atık Takip Sistemi’ni (MoTAT) devreye aldı. Nakliye sürecinin anbean takip edildiği sistem elektronik alt yapısıyla işletmelerin de işini kolaylaştırdı.

Konum ve zaman verileri anlık olarak Motat’a gönderiliyor

İşletmelerden, kurum ve kuruluşlardan çıkan tehlikeli atıklar ile plastik atıklar, MoTAT ile üretildiği noktadan geri dönüşümünün ya da bertaraf işleminin yapıldığı alana kadar konum bilgileriyle çevrimiçi izleniyor.

3 bin 460 araçla profesyonel taşıma

Uygulama kapsamında atık taşıma lisansına sahip araçlara mobil takip cihazları yerleştiriliyor. Bu cihaz sayesinde atığın araca yüklenmesi, taşınması ve araçtan boşaltılması sırasındaki konum ve zaman verileri anlık olarak MoTAT’a gönderiliyor. Taşıma araçlarının konum ve zaman bilgilerinin 7 gün 24 saat izlenmesi ile illegal taşımanın da önüne geçiliyor. MoTAT’da 3 bin 460 nitelikli araçla taşıma yapılıyor. MoTAT kapsamında, 2016’dan bu yana taşınan atık miktarı 22 milyon tona ulaştı.

Basılı kağıtlara gerek kalmadı

İşletmeler atık taşıma talep işlemlerini de 1 Ocak 2018'den bu yana MoTAT üzerinden yürütüyor. Bu sayede, basılı formlar üzerinden yapılan kayıt, izleme ve denetleme işlemlerinde yaşanan zorluklar son buldu.

Tehlikeli atıkların taşınma süreci nasıl işliyor?

Tehlikeli atıkların taşınmasında güvenlik öncelikli olarak ele alınıyor ve MoTAT üzerinden gerçekleştirilen taşımalar için lisans alma zorunluluğu bulunuyor. Bu lisans sürecinde, taşıma firmalarından ve araçlardan, güvenliği sağlamak adına Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC5) gibi belgeler talep ediliyor. Ayrıca, araçlarda taşınacak atıkların fiziksel ve kimyasal özelliklerine uygun güvenlik önlemleri alınması, acil durumlar için gerekli malzemelerin ve koruyucu ekipmanların bulundurulması da zorunlu bulunuyor. TSE'den alınan "Taşıt Uygunluk Belgesi" de araçların taşıyacakları atıklara uygunluğunu garanti altına alıyor. Bu süreçte, araçların sızdırmazlık, sabitleme, bölümleme gibi donatıları kontrol ediliyor.

Bakmadan Geçme