• Haberler
  • Asayiş
  • Ticaret Bakanlığı, 2024'te rekor denetimlere imza attı

Ticaret Bakanlığı, 2024'te rekor denetimlere imza attı

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında gerçekleştirdiği kapsamılı denetimlerle kamu maliyesine büyük katkı sağladı. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı koordinesinde yapılan denetimler sonucunda toplamda 91,6 milyar TL vergi ve idari para cezası tahakkuk ettirildi. Bakanlık, gümrükten perakendeye, tüketici haklarından fiyat istikrarına kadar çeşitli alanlarda adil ve şeffaf ticaret için yoğun bir çalışma dönemi geçirdi.

Kahramanmaraş, 24 Ocak 2025 -

Gümrük işlemlerinde tespit edilen usulsüzlüklerin üzerine giden Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı boyunca 1.562 rapor hazırladı. Bu raporlarla Hazine’nin uğradığı vergi kayıpları ortaya çıkarılarak toplamda 4,6 milyar TL vergi tahakkuku yapıldı ve 82,1 milyar TL idari para cezası uygulandı. Sonradan kontrol denetimleriyle gümrük beyannamelerinin ve işlemlerinin detaylı bir incelemesi yapıldı.

Planlı ve plansız olarak gerçekleştirilen bu denetimlerde 250 firma gümrük işlemleri açısından mercek altına alındı. Otomotiv, tekstil, tüketici elektroniği, gıda ve kozmetik gibi 17 sektörde yapılan denetimlerle toplamda 1,5 milyar TL kamu alacağı tahakkuk ettirildi.

Ticaret Bakanlığı, yapılan denetimlerle ilgili yaptığı kamuoyu duyurusunda şu ifadelere yer verdi, “Hızlı ve kolay ticaret anlayışıyla Ticaret Bakanlığımızca sunulan kamu hizmetlerinin etkin, hızlı ve verimli olmasını sağlamak amacıyla, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımız tarafından rehberlik, teftiş ve denetim çalışmaları 2024 yılında da etkin bir şekilde yürütülmüştür.

Bu çerçevede, gümrük işlemlerinde tespit edilen usulsüz işlemlere ilişkin 2024 yılında sonradan yapılan teftiş, inceleme, denetim ve soruşturmalar neticesinde 1.562 adet rapor düzenlenmiştir. Bu raporlarla Hazine’nin vergi kaybına uğratıldığı tespit edilerek, 4,6 milyar TL tutarında vergi tahakkuku ve 82,1 milyar TL tutarında idari para cezası uygulanması sağlanmış; toplamda 86,7 milyar TL kamu alacağı tahakkuk ettirilmiştir.

2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen sonradan kontrol denetimleriyle, yükümlülerce yapılan gümrük işlemlerinin geçmişe dönük incelenmesi ve eşyanın tesliminden sonra gümrük beyannamelerinin kontrolü gerçekleştirilmiştir. Otomotiv, tüketici elektroniği, tekstil, gıda, makine, kozmetik ve oyuncak sektörleri başta olmak üzere, 17 farklı sektörde faaliyet gösteren 200 firmanın planlı sonradan kontrol denetimi ve muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren 50 firmanın plan dışı sonradan kontrol denetimi yapılmış olup, bu kapsamda toplam 250 firmanın gümrük işlemleri denetime alınmıştır. Bu denetimler sonucunda 399,5 milyon TL tutarında vergi tahakkuku, 1,1 milyar TL tutarında idari para cezası uygulanarak toplamda 1,5 milyar TL kamu alacağı tahakkuk ettirilmiştir.

Diğer taraftan, fiyat istikrarının sağlanması ve fahiş fiyatın engellenmesi suretiyle adil bir iç piyasa oluşturmak amacıyla sektör bazlı denetimlerin yanında fahiş fiyat denetimlerine de hız kesilmeden devam edilmiştir. Bu kapsamda, otomotiv, hazır beton/çimento, özel okullar, tavukçuluk, yumurta, zincir marketler, alışveriş merkezleri, sebze-meyve ticareti, ekmek, süt, fındık, Antep fıstığı, ambalajlı su ürünleri ve yemek kartları gibi önemli sektörlerde, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde denetimler yapılmıştır.

Bunun yanı sıra, 2024 yılında firmaların mevzuata uyum durumlarını kontrol etmek, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak ve bilinçlendirmek amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca denetimler gerçekleştirilmiştir. Finansal kuruluşlar, abonelik hizmetleri, taksitle satış, mesafeli satışlar, devre tatil, ön ödemeli konut satışları, işyeri dışında yapılan satışlar, satış sonrası hizmetler ve paket tur sektörlerinde yürütülen denetimler sonucunda, tüketici mağduriyetine yol açan uygulama ve işlemler nedeniyle firmalara toplam 3,5 milyar TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ticaret Bakanlığı, faaliyet alanı çerçevesinde, denetimsiz bir alan bırakılmamasını hedefleyen bir anlayışla hizmet sunum kapasitesini genişletmek, vergi kaybını önlemek, kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomiyi engellemek, fahiş fiyat uygulamalarını durdurmak ve tüketiciyi korumak gibi vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını doğrudan etkileyen konularda denetim faaliyetlerini sürdürmüştür. Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı Müfettişleri tarafından 2024 yılında gerçekleştirilen teftiş, inceleme ve soruşturmalar neticesinde toplam 91,6 milyar TL idari para cezası ve kamu alacağı tahakkuk ettirilmiştir.

2025 yılında da Ticaret Bakanlığı ve Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, rehberlik anlayışını ön planda tutarak hızla değişen ve gelişen kurumsal yönetim ve denetim sistemleriyle uyumlu şekilde teftiş, inceleme ve denetimlere azami hassasiyetle devam edecektir. Mevzuata aykırı işlemlerle haksız kazanç sağlayan ve kamu zararına yol açan firmaların tespit edilmesi, vergide adaletin sağlanması ve Devletimizin gelir kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar aynı kararlılıkla sürdürülecektir. Ayrıca, spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek ve stokçuluğu ortadan kaldırmak amacıyla adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısını tesis etmeye yönelik denetim ve uygulamalar kesintisiz devam edecektir.”
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!