• Haberler
  • Ekonomi
  • TİM Başkanı Gültepe, 'Türkiye 2023'te ihracatta yeni bir rekora imza attı'

TİM Başkanı Gültepe, 'Türkiye 2023'te ihracatta yeni bir rekora imza attı'

2023 yılı ihracat verileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantıyla Ankara'da açıklandı. Cumhuriyetin 100. yıldönümünün kutlandığı 2023'te 255,8 milyar dolara ulaşan ihracata en büyük katkıyı otomotiv sektörü verdi. Otomotiv 35 milyar dolarla ihracat şampiyonu olurken, kimyevi maddeler 30,5 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 19,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “İkinci yüzyıla Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. 2028 için 375 milyar dolarlık mal ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi ilk ciddi sınavımız olacak. Hedefleri Delegeler Çalıştayı'mızda mercek altına alarak yol haritamızı oluşturduk.” Dedi.

Küresel ticaretteki 2 trilyon dolarlık daralmaya rağmen Türkiye'nin ihracatındaki artış trendi 2023'te de devam etti. Türkiye, Cumhuriyetin 100. yıldönümünün kutlandığı 2023'te, 255,8 milyar dolarla ihracatta rekor tazeledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 2023 yılı ihracat verilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun da katıldığı toplantıyla Ankara'da açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe toplantıda yaptığı konuşmada 2023 yılının ihracatçılar için zor geçtiğinin altını çizdi. Küresel ticaretin geçen yıl 2 trilyon dolar daraldığını hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti: “Talebin gerilediği bir dönemde, emek yoğun sektörlerimiz, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandı. Depremler, bölgesel savaşlar ve çatışmalar da ticaretimize olumsuz yansıdı. Kayıplarımızı telafi etmek için, alternatif pazarlara yöneldik. Tarihimizin en fazla heyet organizasyonuna imza attık. 72 alım heyeti organize ettik. 150 ticaret heyeti düzenledik. Toplamda 1,5 milyon kilometre yol kat ettik. Bir başka ifadeyle dünyanın çevresini 40 kez dolaştık. Tüm bu çalışmalarla 2023'ü artıda kapattık. Küresel ihracattaki payımızı, yüzde 1,02'den 1,06'ya çıkardık. 2023'te ihracat ailemize 18 bin firma daha kattık. Toplam ihracatçı firma sayısında 120 bine ulaştık. 10 sektörde en yüksek ihracat değerine ulaştık. 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. En çok ihracat yaptığımız üç ülke Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı. 113 ülkeye ihracatımızı arttırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50'ye çıkardık. Birim ihracat değerimizi 1,57 dolar oldu.”

Türkiye'nin ihracatı son 20 yılda 7 kat büyüdü

Mustafa Gültepe, Türkiye'nin 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde her alanda olduğu gibi ihracatta da önemli mesafe kat ettiğinin altını çizdi. İhracatın son 20 yılda 7 kat büyüdüğünü vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti: “Ortada büyük bir başarı var ama Türkiye'nin potansiyeli çok daha yüksek. Bu nedenle ülkemiz daha fazlasını hak ediyor. İhracatçılar olarak ülkemize hak ettiğinin en iyisini vermeyi kendimize borç biliyoruz. Bu bilinçle ikinci yüzyıla Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık.

12. Kalkınma Planı'nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık mal ihracatı ve 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerimiz ilk ciddi sınavımız olacak. Bu hedefleri Delegeler Çalıştayı'mızda mercek altına aldık. 27 sektörümüzün tümünün görüş ve önerileri doğrultusunda yol haritamızı oluşturduk.”

Asgari ücret desteğinin bin 400 liraya çıkartılmasını talep ediyoruz

Mustafa Gültepe ihracatta büyük hedeflere ulaşabilmeleri için daha çok yatırım yapmak ve katma değerli üretimi artırmak durumunda olduklarını vurguladı. Katma değerin yolunun teknolojiden, Ar-Ge'den, inovasyondan, tasarımdan, sürdürülebilir üretimden ve markalaşmaktan geçtiğini hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti: “Böyle bir alt yapıyı hazırlamak için uygun koşullarda finansmana erişim büyük önem taşıyor.

Finansman ihtiyacının çözümü için, 2023'te önemli bir adım attık. Türkiye'nin milli sermayeli ilk özel bankası olan Türk Ticaret Bankası'nı ihracatçılarımıza kazandırdık. İnşallah, Türk Ticaret Bankası bundan böyle 'ihracatçılarımızın ikinci adresi' olacak. Finansmana erişim konusunda, geçen yılın ilk yarısında zorlandık. Sorun ikinci yarıda büyük ölçüde çözüldü. Biz de kamu ve özel 11 bankamızla uygun koşullu finansman için protokol imzaladık. Protokol uyarınca 5 bin civarında firmamız 1,7 milyar dolarlık kredi kullandı. Huzurlarınızda Türkiye Bankalar Birliği'ne teşekkür ediyorum. Yeşil dönüşümün finansmanı konusunda da benzer bir işbirliği üzerinde beraberce çalışıyoruz. Küresel ticarette değişen koşullar yeni ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Örneğin 2023, emek yoğun sektörlerimizde, rekabet gücünün zayıfladığı bir yıl oldu. İstihdama da büyük katkı veren bu sektörlerin, yeniden rekabetçi düzeye gelebilmeleri için Cumhurbaşkanımızın desteğini esirgemeyeceğinize inanıyoruz. Bu çerçevede 700 lira olan asgari ücret desteğinin bin 400 liraya çıkartılmasını talep ediyoruz. Devlet desteklerinin ihracatımıza pozitif katkısını net bir şekilde görüyoruz. Kredilerde her yüzde 1'lik artış, 300'ü aşkın yeni firmanın ihracata başlaması anlamına geliyor. Bu nedenle desteklerin artırılması, Eximbank kaynaklarının genişletilmesi büyük önem arz ediyor.”

Devletin desteği devam ettikçe ihracatçıların ulaşamayacağı hedef olmadığını belirten Gültepe, 2024'ü yeni bir rekorla tamamlayacaklarına inandığını sözlerine ekledi.
 

Bakmadan Geçme