• Haberler
  • Ekonomi
  • TİM Başkanı Gültepe, 'Zor bir yılı daha başarıyla tamamladık'

TİM Başkanı Gültepe, 'Zor bir yılı daha başarıyla tamamladık'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracat performansıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, küresel ekonomik zorluklara rağmen Türkiye'nin ihracatta tarihi bir başarıya imza attığını belirtti. Gültepe, '2023'te olduğu gibi 2024'te de ihracat ailesi olarak ülkemizin hedeflerine ulaşması için kararlılıkla çalışıyoruz' dedi.

Gültepe, 2023 yılının ihracat açısından büyük başarılarla geçtiğini ifade ederek, “Küresel talepteki yavaşlamaya ve rekabetçiliğimizin zayıflamasına rağmen ihracat ailesi olarak bir yılı daha başarıyla geride bırakmanın haklı gururunu yaşadık. Mal ihracatında 12 ayın sekizini artıda tamamladık. Yılın son ayında 23,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aralık ayı ihracatını gerçekleştirdik. Yüzde 2,5 artışla 262 milyar dolara ulaşan yıllık ihracatta rekorumuzu yeniledik. Küresel mal ihracatındaki payımızı yüzde 1,08'e çıkardık.

Bu anlamlı başarıda katkısı olan tüm ihracat ailemize şükranlarımı sunuyorum. TİM olarak biz de firmalarımızı yeni pazarlarla ve yeni müşterilerle buluşturmak için yıl boyunca yoğun bir mesai harcadık. 2023'te olduğu gibi 2024'te de heyet programlarına ağırlık verdik. İhracatçı birliklerimiz ile 58 ülkeye 135 heyet düzenledik. Firmalarımızın toplamda 35 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirmesini sağladık. 350'ye yakın fuarda ülkemizi temsil ettik.

Geçen yıl ihracat ailemize 15 yeni firma kattık. 31 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. 59 ülkede ihracat rekoru kırdık. Yüksek teknolojili ürün ihracatımızı 8,8 milyar dolara, orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızı 92,4 milyar dolara taşıdık. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının toplam ihracatımızdaki payını yüzde 41 seviyesine çıkarmamız, katma değerli üretim hedeflerimiz doğrultusunda kaydettiğimiz ilerlemelerin en güçlü göstergesi oldu.

2024'e 110 milyar dolar hedefiyle başladığımız hizmet ihracatında ise 10 ayı 97,1 milyar dolarla tamamladık. Yıllıklandırılmış rakamlara göre ekim ayı itibarıyla 112,5 milyar dolara ulaşmış bulunuyoruz. Aynı dönemde 54 milyar dolarlık hizmet ticareti fazlası, Türkiye'nin dış ticaret dengesine önemli bir katkı sundu.  

Bu tablo, üretim gücümüzü, teknolojik dönüşümümüzü ve dünyaya açılan vizyonumuzu somut bir şekilde yansıtıyor. Başarıları kalıcı hale getirmek için daha çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Üretimin ve ihracatın sürekliliğini sağlamak, firmalarımızın rekabet gücünü artırmak ve küresel ticaretteki yerimizi sağlamlaştırmak için atılacak her adım hayati önem taşıyor. Sanayicimizin korunması, finansman maliyetlerinin düşürülmesi, enflasyonla kurun dengeli gitmesi, önceliklerimiz arasında yer almalı. Bu kapsamda devletimizin atacağı her adımda, elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız.

Yakın coğrafyamızdaki çatışmalara ve küresel belirsizliklere rağmen biz 2025'e 280 milyar dolar gibi iddialı bir hedefle başlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda 2025'te çok daha fazla heyet düzenleyerek firmalarımızı yeni müşterilerle buluşturmaya devam edeceğiz. Küresel siyasi ve ekonomik konjonktürü dikkate alarak firmalarımızın yönlendirilebileceği hedef pazarları belirlemek için çalışmalarımızı tamamladık. Bu süreçte Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri de göz önünde bulundurduk.

2024'te hızımızı kesen engellerin kaldırılması halinde hedefe ulaşmanın hayal olmadığına inanıyorum. Bu inançla 2025'in tüm ihracat ailemize ve ülkemize güzellikler getirmesini diliyorum.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!