TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla düzenlenen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda sektörlerin sorunlarına çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve gelecekte izlenecek yol haritaları hususlarında istişarelerde bulunuldu.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla İstanbul Dış Ticaret Kompleksi Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda düzenlendi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin başkanlığındaki toplantıya, ihracatçı birlik başkanları ile sektör konseyi başkanları katıldı. Sektörlerin sorunlarına çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve gelecekte izlenecek yol haritalarının oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen toplantıda ihracatçılardan gelen talep, görüş ve öneriler üzerine fikir alışverişlerinde bulunuldu.
Uygulamaya alınacak her destek çok önemli
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'ndaki açılış konuşmasında, teknolojinin, ihracatın sürdürülebilir büyümesinde hayati bir role sahip olduğunu belirterek, “Katma değerli üretim, yenilikçi çözümler ve dijital dönüşüm, küresel pazarlardaki rekabet gücümüzü artırıyor. Bu bağlamda, Bakanlığınızın çalışmaları ihracatçılarımız için büyük önem taşıyor.” dedi.
Toplantıda, sektörlerden gelen talepleri ve çözüm önerilerini de paylaşacaklarını ifade eden Gültepe, “İş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Yüksek maliyetler sebebiyle sanayimizin içerisinde bulunduğu bu zorlu süreçte, desteklerin çeşitlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Bu anlamda uygulamaya alınacak her destek çok önemli. Bakanlığımızdan bu hususta yeni müjdeler bekliyoruz.” diye konuştu.
Türkiye'nin, OSB ve teknoloji merkezleriyle ciddi atılım yaptığını kaydeden Gültepe, “Bu sürecin devamını, ticarileşen ürünlerle ve ihracatla taçlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Sanayi kapasite kullanım oranında bu yılın en yüksek seviyesine yüzde 77,2'yle mart ayında ulaşmıştık. Kasımda açıklanan rakam 75,6. Kapasitemizi verimli kullanmanın yollarını aramamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye, büyüme ve kalkınma yolculuğuna kesintisiz bir şekilde devam ediyor
Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dünya jeopolitik, ekonomik, teknolojik ve hatta ideolojik katmanların iç içe geçtiği bir gerilim ortamıyla karşı karşıya. Kurulu eski düzende çözülmelerin başladığı, güç dağılımında kırılmaların yaşandığı, yeni hegemonyaların ortaya çıktığı ve kutuplaşma ikliminin daha da güçlendiği bir dönemden geçiyoruz. Ticaret ve teknoloji savaşlarının kızıştığı bu tabloda sanayi ve teknoloji politikaları gün geçtikçe ülkelerin bugününün ve gelecek vizyonunun belirleyicisi bir hale geliyor. Katma değerli üretim, inovasyon ve teknolojinin öne çıktığı 21. yüzyılda doğru adımları atamayan ülkeler, küresel rekabet yarışında geri kalma riskiyle karşı karşıya.” dedi.
Türkiye'nin son 22 yılda elde ettiği güçlü üretim ve teknoloji altyapısı, araştırma ve geliştirme kabiliyetiyle büyüme ve kalkınma yolculuğuna kesintisiz bir şekilde devam ettiğini belirten Kacır, “İhracat odaklı üretim yapımız, güçlü yan sanayimiz ve tedarik zincirimizle Avrupa'da ticari araç üretiminde lider, motorlu araç üretiminde ise dördüncü sıradayız. Güçlü markalarımız ve uluslararası standartlarda uyumu mümkün kılan üretim altyapımızla Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisiyiz. Sanayinin birçok koluna kritik ara malı tedarik eden demir-çelik üretiminde Avrupa'da ilk ikideyiz. Artan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla önem kazanan güneş paneli üretiminde Avrupa'da lideriz. 22 yılda tesis ettiğimiz siyasi istikrar iklimi, inşa ettiğimiz yeni ticaret köprüleri, yatırımcı dostu mevzuat düzenlemeleri yalnızca üretimde büyük kazanımlar getirmedi; küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bu dönemde ihracatta da sizlerin gayretleriyle yeni başarıların önünü açtı.” ifadelerini kullandı.
Mevcut kazanımlarımızın üzerine yenilerini bina edecek programları kararlılıkla hayata geçiriyoruz
Türkiye'nin 22 yıl önce 36 milyar dolar olan ürün ihracatının bugün 262 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Kacır, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye, dünya standartlarında kaliteli ve sürdürülebilir ürünlere rekabetçi maliyetlerle erişim arayışındaki firmalar için önemli bir üretim ve tedarik üssü. Çin'den sonra Orta Avrupa'ya kadar uzanan kuşakta en fazla sayıda ürünü, en fazla sayıda ülkeye rekabetçi şekilde ihraç etmektedir. Türkiye ekonomisinin katma değer odaklı dönüşümünün göstergesi olarak gördüğümüz hizmet ihracatındaki olumlu tablo da bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Başarımızı daim kılacak ve Türkiye'nin küresel değer zincirlerindeki rolünü güçlendirecek reçetenin olmazsa olmazının katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretim anlayışı olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda mevcut kazanımlarımızın üzerine yenilerini bina edecek programları kararlılıkla hayata geçiriyoruz.”
Bugünkü birlikteliğimiz istişare ortamının somut delilidir
AB Sınırda Karbon Düzenlemesi'nden yoğun olarak etkilenecek çimento, demir-çelik, alüminyum ve gübre gibi enerji girdisi yoğun sektörler başta olmak üzere sanayinin tüm sahalarında yeşil üretim yatırımlarını gerçekleştirmek için yeni finansman enstrümanlarını devreye alacaklarını dile getiren Kacır, “Ülkemizde sanayi alanlarını büyütmek, sanayicilerimizin yatırım talepleri yerini en uygun koşullarda cevaplayabilmek en önemli hedeflerimizden biridir.” diye konuştu.
“Siz kıymetli ihracatçılarımızla, ülkemizin küresel değer zincirindeki konumunu, uluslararası ticaret potansiyelini birlikte güçlendireceğiz.” diyen Kacır, “Bugünkü buluşmamızı Türk ekonomisinin bugünü ve geleceğini ekonomik zemin üzerinden de değerlendirme vesilesi olarak görüyorum. Şunu hiçbir zaman unutmamanızı isterim; sizlerin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat adına beklenti ve talepleriniz her zaman başımızın üstündedir. Bugünkü birlikteliğimiz de bu istişare ortamının somut delilidir.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.