TIW24'te Türkiye'nin girişimcileri ödüllendirildi

Türkiye İhracatçılar Meclisinin ev sahipliğinde bu yıl 11. kez düzenlenen Türkiye Innovation Week 2024, 'Out of the Box: Human, Culture, Model' temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinliğin son günündeki Türkiye'nin Girişimcileri, İnovaTİM İnovasyon Yarışması ile İnovaLİG Şampiyonları Ödül Törenleri'nde şampiyon firmalara ödülleri takdim edildi.

Ticaret Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin ev sahipliğinde bu yıl 11'incisi düzenlenen Türkiye Innovation Week, üçüncü ve son gününde ödül törenine sahne oldu. 

Ana stratejik partneri Trendyol, stratejik partnerleri ise Türk Ekonomi Bankası (TEB), Turkcell, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türkiye Sigorta, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE), Türkiye Teknoloji Fonu (TTF) ve Hayat Holding'den oluşan etkinliğin son gününe Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte 6 bakan katıldı. 

Etkinliğin ev sahibi TİM Başkanı Mustafa Gültepe konuşmasında, ilk iki günde inovasyonun farklı yönlerini keşfederek, pek çok etkinlikte bir araya geldiklerini söyledi. Gültepe, “Hem ana sahnemizde hem de diğer etkinlik alanlarımızda dolu dolu bir programa tanıklık ettik. İnovasyonu tüm boyutlarıyla ele aldık.” dedi. Küresel inovasyon liginde, son 12 yılda 74'üncülükten 37'nci sıraya çıktıklarını hatırlatan Gültepe, yüksek teknolojili ürün ihracatını 10 yılda 2 katına çıkardıklarını, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatında 100 milyar dolara koştuklarına dikkat çekti. 

“Out of the Box: Human, Culture, Model” temasıyla düzenlenen etkinlikte bu yıl ABD, Çin ve İsveç'in paydaş ülke olduğunu belirten Gültepe, “TİM olarak, uluslararası iş birliklerimizi pekiştirerek Türkiye'yi inovasyon ekosisteminin merkezine taşımak istiyoruz” dedi. Gençlere de seslenen Gültepe, “Yenilikten, denemekten, yanılmaktan korkmayacağız. Sizi bugünlere getiren azminiz, bundan sonrasında size yol gösterecek olan ise cesaretinizdir. Yakın gelecekte aranızdan, ülkemizi müreffeh yarınlara taşıyacak girişimciler, projeleriyle dünyada ses getirecek mühendisler, geleceğe yön verecek ekonomistler çıkacak.” ifadelerini kullandı. 

İhracatçılar, Türk ekonomisinin akıncıları

Türkiye Innovation Week kapsamında düzenlenen İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ihracatı geliştirmek, Türkiye'nin gurur kaynağı olan şirketleri teşvik etmek amacıyla başlatılan İnovaLİG programının bu yıl 11'incisini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yılmaz, programın 2014 yılında 460 başvuruyla başladığını, her sene bir önceki yıldan daha fazla teveccüh olduğunu, geçen yıl ilk kez 2 bin sınırının aşılmasının sevincini yaşadıklarını, bu yıl ise 67 farklı ilden 2 bin 302 firmanın başvuru yaptığını belirtti. 

Firmalarda, inovasyona dayalı ihracat bilincinin her yıl daha fazla yaygınlaştığını aktaran Yılmaz, geçen yılın inovasyon şampiyonu 30 firmanın 2023'te toplamda 6,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Yılmaz, bugünkülerle birlikte 124 farklı firmaya ödül verdiklerine dikkati çekerek, gelecek yıl 2 bin 500 başvuruyu geçeceklerine inandığını dile getirdi. Yılmaz, “Türk ekonomisinin akıncıları” olarak gördükleri ihracatçıları her zaman desteklediklerinin ve sıkıntılarında yanlarında olduklarını vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde verdikleri mücadelenin neticelerini her alanda görmenin haklı sevincini yaşadıklarını belirten Yılmaz, “Son 22 yılda dolar bazında Türkiye ekonomisi hacim olarak yaklaşık 5 kat büyüdü. Kişi başına gelirimiz 3 bin 600 dolardan, geçen sene sonu itibariyle 13 bin 243 dolara çıktı. Bu yılın rakamları henüz çıkmış değil ancak Orta Vadeli Program'ımızda bu yıl sonu itibariyle çok ciddi bir büyüklüğe ulaşacağız. 1,3 trilyon doları aşan bir milli gelir, 15 bin dolar kişi başı gelir bekliyoruz.” dedi.

Güncel gelişmelere de değinen Yılmaz, “Meclis'imize bir paket teklif edilmiş durumda. Özellikle Savunma Sanayii Fonu'na destek amaçlı bir paket. Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek. Bu son pakette ortaya konan tüm unsurlar savunma sanayiini güçlendirmeye dönük çalışmalarımıza tahsis edilecek.” dedi.

İnovasyonda da öncü olmak istiyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da inovasyon ve teknolojik dönüşümün üretim ve ihracat hedefleri için kilit öneme sahip araçlar olduğunu belirterek, “Bu kapsamda, 2012 yılından bu yana yüksek teknolojili ürün ihracatını iki katına çıkardığımızı, orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatında ise 100 milyar dolar seviyesine yaklaştığımızı gururla ifade etmek isterim.” dedi. 

Bolat, girişimci ruhunun ve yenilikçi kapasitenin bir göstergesi olan bu tür organizasyonlar sayesinde Türkiye'nin Ar-Ge faaliyetleri, teknoloji girişimleri ve inovatif çözümleriyle dünyaya örnek olduğunu belirtti. Bu tür organizasyonların Türkiye Yüzyılı'na yakışır şekilde ülkenin teknolojik ve entelektüel kapasitesinin gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Bolat, “Tarihte görülmemiş bir biçimde inovatif dönemin içinden geçmekteyiz. Şirketler ve endüstriler yapay zekâ, kuantum, biyoteknoloji, nanoteknoloji, blok zinciri, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler ile daha önce yaşanmamış bir dönüşümden geçiyor. Bu süreç, inovasyon odaklı ilerleyenler ve Ar-Ge'ye daha çok yatırım yapanların önde koştuğu, kazandığı bir dönemdir. Biz de bu bilinçle, ülkemizin inovasyon ekosistemini daha cazip hale getirmek için tüm kaynaklarımızı seferber ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bolat, “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde ülkeyi her alanda olduğu gibi inovasyonda da öncü konuma taşımak için çabalamaya devam ettiklerini ifade ederek, “Amacımız, ülkemizi hem bölgesel hem de küresel çapta pek çok startupa, unicorna hatta decacorna ev sahipliği yapan, ileri teknolojiler üreten inovatif firmalar açısından bir cazibe merkezi haline dönüştürmektir.” dedi. 

Akıl ve alın terine güvenen bir Türkiye var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yaptığı konuşmada, dünyada ezberlerin değiştiği, alışkanlıkların terk edildiği bir dönemin içinde olunduğunu belirterek, “Bu yeni döneme teknoloji üretme ve geliştirmede yapamazlar, başaramazlar diyenlere inat, artık kendi evlatlarının kabiliyetlerine, akıl ve alın terine güvenen bir Türkiye var.” dedi.

Kacır, Türkiye'nin Girişimcileri Ödül Töreni ve İnovaTİM İnovasyon Yarışması Ödül Töreni'nde konuştu. İnovaTİM İnovasyon Yarışması'nda gençlerin yapay zekâ ve sürdürülebilirlik alanlarında özgün fikirlerinin ürün ve hizmete dönüşme serüveninin heyecanını deneyimlediğini ifade eden Kacır, teknolojik dönüşüm rüzgârının tarihte hiç olmadığı kadar hızlı ve kuvvetli estiğini ifade etti. Kacır, “Geleneksel iş modelleri ve süreçlerin yenilikçi teknolojilerle süratle dönüştüğü; eş zamanlı olarak da bu teknolojileri odağına alan inovatif girişimlerin kısa sürede büyüyüp köklü firmaları yerinden ettiği bir döneme hep birlikte şahitlik ediyoruz. Teknoloji odaklı ürün ve hizmetler sunma kabiliyetinin, sürdürülebilir başarı ve rekabet avantajını belirlediği bu yeni dönemde iş dünyası için inovasyon, dijitalleşme ve Ar-Ge'ye yatırım yapmak artık bir tercih değil zorunluluktur.” ifadelerini kullandı.

“Dünyada ezberlerin değiştiği, alışkanlıkların terk edildiği bir dönemin içindeyiz.” diyen Kacır, “Bu yeni döneme teknoloji üretme ve geliştirmede yapamazlar, başaramazlar diyenlere inat, artık kendi evlatlarının kabiliyetlerine, akıl ve alın terine güvenen bir Türkiye var. Bölgesinde güç sahibi, dünyada söz sahibi, olana bitene seyirci kalmayan, kuvveti tesirli bir Türkiye var artık. Afrika'dan Orta Doğu'ya, Avrupa'dan Uzak Asya'ya köprü kuran, yeni iş birlikleriyle geliştiren, oyun değiştiren bir Türkiye var. Nitelikli, genç ve üretken beşeri sermayesiyle, eşsiz ticari bağları ve lojistik imkânlarıyla yatırımcıların gözdesi bir Türkiye var. Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda, Türkiye'yi AR-GE'de, teknolojide ve inovasyonda dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline getirmek adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” diye konuştu. 

Gelecek çılgın Türkler'in

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da konuşmasında genç ve dinamik Türkiye'nin teknolojide, dijitalde ve yapay zekâda da güçlü olması gerektiğini söyledi. Bak, “Bu sene TEKNOFEST muhteşemdi. Adana'da güzel işler oldu. 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti. Heyecan ve coşku, her şey var. İşte Türkiye'nin gücü burada. Sizlere inanıyoruz ve güveniyoruz.” dedi. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile yaptıkları protokol çerçevesinde yaklaşık 950 bin gence yapay zekâ eğitimi vereceklerini vurgulayan Bak, “Hayallerinizin peşinde koşun. Yapmak istedikleriniz için kapılar kapansa da yolunuza devam edin. Engeller sizi durdurmasın. ABD'de Silikon Vadisi varsa Türkiye'de Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi var. Bizim gücümüz var. Gençlerle çok şeyler yapacağız. Çok şey başaracağız.” dedi. 

Gençlere, dünyaca ünlü Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo'yu örnek almalarını tavsiye eden Bak, “Cristiano Ronaldo'ya 'Anneni neden hep yanında bulunduruyorsun?' diye soruyorlar. O da, 'Antrenmanlara giderken, annem dışarıda çalışıyordu, ev temizliyordu, restoranda çalışıyordu ve bana bakıyordu. Ben her şeyi ona borçluyum' cevabını veriyor. Hayatınıza dokunan insanları, anne ve babanızı asla unutmayın. Hayat böyle güzel. Gelecek, Çılgın Türkler'in. Gençlerimizin önünü açtığı için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve TİM'e teşekkür ediyorum. Bu yüzyıl, Türkiye Yüzyılı olacak.” ifadelerini kullandı.  

Ödüle layık görülen girişimler

Türkiye'nin Girişimcileri 2024 Ödülleri'nde TİM-TEB Girişim Evi kategorisinde “En Hızlı Büyüyen Girişimci” ödülünü Shipentegra alırken, “En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Girişimci” ödülü ise Toffu'ya verildi. Türkiye Geneli kategorisinde de “Hedefim Küresel Başarı” ödülünü DRN Lojistik, “Kadın Teknoloji Girişimcisi” ödülünü GC Savunma, “Çevre ve Sürdürülebilirlik Dostu Girişimci” ödülünü Tumurly, “Genç Girişimci” ödülünü de Neuraturk aldı.

İnovaTİM İnovasyon Yarışması'nda Sürdürülebilirlik kategorisinde Retile, Nature's Renewables, Biotexura, Fondöten İstasyonu ve Ecocrate firmaları ödül alırken, Yapay Zekâ kategorisinde ise Sağlıklı Tarlam, Hemix, Effiorbit, Lintech ve Havade ödüle layık görüldü.

İnovaLİG Ödülleri'nde ise KOBİ ölçeğinde “İnovasyon Stratejisi” kategorisinde, S.Y.K. Tekstil, Dof Robotik Sanayi, Sanver Mühendislik, “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde SBS Bilimsel Bio Çözümler, Tunay Gıda, Netpak Ambalaj, “İnovasyon Döngüsü” kategorisinde SMS Sanayi Malzemeleri, Bioclean Çevre Teknolojileri, Destek Patent, “İnovasyon Kaynakları” kategorisinde Termo Isı Sistemleri, Etkin Tıbbi Cihazlar, Simsoft Bilgisayar Teknolojileri, “İnovasyon Sonuçları” kategorisinde Milvus Robotics Teknoloji, Ubc Kimya İnşaat ve Madencilik, Saykal Elektronik ödül aldı.

İnovaLİG büyük ölçekli firmalarda ise “İnovasyon Stratejisi” kategorisinde Roketsan, Borçelik, Aygaz, “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde TUSAŞ, TEI Tusaş Motor Sanayi, THY Teknik, “İnovasyon Döngüsü” kategorisinde Türk Hava Yolları, Asaş Alüminyum, Yiğit Akü, “İnovasyon Kaynakları” kategorisinde Aselsan, Beyçelik Gestamp, Kayalar Kimya, “İnovasyon Sonuçları” kategorisinde Yorglass, Ege Profil, CMS ödüle layık görüldü.

Türk Ekonomi Bankası, Turkcell, Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Türkiye Sigorta, İhracatı Geliştirme AŞ, Türkiye Teknoloji Fonu, Hayat Holding ve Trendyol'a da özel ödül verildi.
 

Bakmadan Geçme