• Haberler
  • Gündem
  • TMO Genel Müdürü Güldal, 'İhtiyacı karşılayacak stok gücüne sahibiz'

TMO Genel Müdürü Güldal, 'İhtiyacı karşılayacak stok gücüne sahibiz'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Güldal, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ında katılımıyla, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen TUSAF 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi'nin açılışında konuştu.

Kahramanmaraş, 17 Şubat 2025 -

"Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su ve Tarım" temasıyla Antalya’da başlayan kongrede konuşan Güldal, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun tarım sektöründeki stratejik rolüne vurgu yaptı.

TMO 2023’te tarihi rekor kırdı

Güldal, küresel gıda talebindeki artışın, iklim değişikliği ve jeopolitik risklerle birleşerek tarımı her zamankinden daha stratejik bir noktaya taşıdığını belirtti. 2023/2024 sezonunda hububat üretiminin 42 milyon ton ile rekor seviyeye ulaştığını kaydeden Güldal, üretimi etkileyen başlıca unsurların kuraklık, küresel fiyatlar ve üretici kârlılığı olduğunu ifade etti.

TMO’nun stratejik alım politikalarının da üretimdeki bu artışta önemli bir rol oynadığını dile getiren Güldal, 2023 alım sezonunda dünya hububat piyasalarındaki fiyatların üzerinde bir rakam belirlendiğini söyledi. "Üreticilerimizin bize olan güveni sayesinde, 86 yıllık kurum tarihimizde bir ilke imza atarak 13,1 milyon tonluk alım rekoruna ulaştık" dedi.

TMO, güçlü stok yönetimi ve proaktif satış stratejisiyle hareket ediyor

TMO’nun ülke genelinde yaygın teşkilat yapısı ve organizasyon gücüyle sektörün ham madde ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu belirten Güldal, "Güçlü stok yapımızı ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Güldal, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yoğun iş birliği içinde olduklarını belirterek, farklı satış ve ihracat modelleri geliştirdiklerini söyledi. İç satışlar ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yürütülen satışların yıl sonu itibarıyla belirlenen hedefi aştığını kaydetti.

Un, yem, makarna ve diğer sektör temsilcileriyle düzenli olarak istişareler yürüttüklerini ifade eden Güldal, bu sayede alınan kararların sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde şekillendirildiğini belirtti. Şubat ayı itibarıyla kullanıcısına serbest satış uygulamasına geçildiğini, satışların sektör ihtiyaçlarına göre dengeli şekilde sürdürüldüğünü vurguladı.

TMO, 2025 üretim dönemi için stok tedbirlerini sürdürüyor

2025 üretim dönemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Güldal, bazı bölgelerde yağışların geçen yıla oranla farklılık gösterdiğini belirterek, "Şu anda ciddi bir kuraklık riski yok, ancak Şubat ve Mart aylarında beklenen yağışların gelmemesi durumunda risk artabilir. Bu nedenle TMO olarak gerekli stok politikamızı sürdürüyoruz" dedi.

Konuşmasının sonunda tarım sektörünün sürdürülebilirliği için iş birliğinin önemine dikkat çeken Güldal, sektör temsilcilerine ve Bakanlık yetkililerine teşekkür ederek, yeni hasat döneminin bereketli geçmesi temennisinde bulundu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!