• Haberler
  • Eğitim
  • TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'dan 'Girişimcilik ve Liderlik' dersi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'dan 'Girişimcilik ve Liderlik' dersi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ 2023-2024 eğitim öğretim yılı açılışında, 'Girişimcilik ve Liderlik' dersinde öğrencilerle bir araya geldi.

TOBB ETÜ’nün bugün dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında yer aldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Geldiğimiz noktada TOBB ETÜ’nün başarılarıyla hepimiz gurur duymalıyız. Çok şükür her gün, TOBB ETÜ’lü öğrencilerimizin, sayısı 10 bini aşan mezunlarımızın ve hocalarımızın başarılarıyla göğsümüz kabarıyor. Hepsini takip ediyorum; Tesla’dan Apple’a hatta TOGG’da, dünya devlerinde mezunlarımız başarılı işlere imza atıyor. TOBB ETÜ’de aldığı eğitimle New York Barosu’nun sınavını kazanıp Amerika’da avukatlık yapan mezunlarımız var. Dünyanın en prestijli okullarından olan Avrupa Koleji’ne kabul alan mezunlarımız var. Geçtiğimiz dönem gerçekleşen TEKNOFEST 2023’ten, TOBB ETÜ takımlarımız birinciliklerle geldi. Yakın zamanda “Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü” tarafından düzenlenen uçak motoru tasarım yarışmasında öğrencilerimiz dünya birincisi oldu. Tıp Fakültemiz başarılı gidiyor. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda kısa sürede ilk 3’e girdi. Geçtiğimiz dönemlerde hem TUS hem KPSS birincisi TOBB ETÜ’den çıktı. Ben siyasete girmem. Gençlere girişimci olun tavsiyesinde bulunurum. Beni dinlemediler. Mezunlarımız arasında milletvekili seçilenler var. Hem de Meclisin en genç milletvekili bizden. TOBB ETÜ’lü bürokratlar, yöneticiler de var. Artık Bakanlıklara gittiğimde TOBB ETÜ mezunlarımızı görüyorum. Ne güzel, TOBB ETÜ büyük bir networke dönüşüyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, dünyanın büyük bir değişim geçirdiğini, bu süreci yakından takip etmenin, buna adapte olmanın son derece önemli olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu son dönemde yaptıkları çalışmalardan bahsederek, “Yüksek teknoloji yatırımlarını desteklemek için TOBB ETÜ bünyesinde Teknokent kuruyoruz. Değerli girişimcilerimizi de buralarda görmek istiyoruz. Kuantum alanında da TOBB ETÜ olarak ASELSAN ile Kuantum Laboratuvarı kurduk. Çalışmalarımızın sonucunda, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı inşallah TOBB ETÜ’de üretilecek. Gurur duyabilirsiniz! Türkiye’nin Otomobili TOGG’un Ar-Ge’si işte bu kampüste yapıldı. Biz girişimci kültüre, girişimci ruha sahip bir üniversiteyiz. Bunu her fırsatta ilklere imza atmamız ile gösteriyoruz” dedi.

Girişimciliğin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, zenginleşmenin ve işsizliğin çözümünün girişimcilikten geçtiğini, dünyanın en büyük 10 ekonomisinin, en girişimci 10 ülke olduğunu söyledi.

Türkiye’de müthiş bir girişimci potansiyelin olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, dünyada yaklaşık 600 milyon girişimci olduğunu, her yıl yaklaşık 100 milyon startup doğduğunu belirterek, “Bunların % 60’ı sıfır sermaye ile kurulmuş. Eskiden tek fikir, tek bilgisayar yetiyordu. Şimdi size bir sorum var: Dünyanın en değerli arazisi neresidir? En değerli arazi işte hepimizin elinin altında. Cep telefonu. İşte bu ekran. Elinizin altındaki bu fırsatı değerlendirin” dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ mezunlarından binden fazla öğrencinin kendi işini kurduğunu aktararak şöyle devam etti: “Buradan nasıl bir girişimci potansiyelimizin olduğunu görüyorsunuz. Zenginliğin anahtarı burada. Hep vurguladığım gibi bu devirde asıl sermaye para değildir. Her şey hayalle başlıyor. Sınırımızın olmadığı tek yer orası. En özgür olduğumuz alan. Forbes’un 2023 milyarderler listesinde 30 yaşının altında 15 kişi var. Yeter ki hayal kurun, hedef koyun ve çalışın!

İkincisi marka olmak lazım. Marka yapmak için yola çıkacaksın! Marka olduğunuzda hem itibarınız hem de kazancınız artar. Bu devirde kazanmak istiyorsak ürününü, şehrini, ülkeni marka yapacaksın!”

Andrew Carnegie’nin mezarında “Burada kendisinden daha akıllı insanları çalıştıran birisi yatıyor” yazdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, iyi bir takım kurmanın önemine değindi.

Hisarcıklıoğlu, öğrencilerden ortaklık kültürünü benimsemelerini isteyerek, paylaşmasını bilmeyenin hiçbir şeyin sahibi olamayacağını, birlikte rahmet ve bereket olduğunu söyledi.

“Yenilikçi olmak zorundayız” diyen Hisarcıklıoğlu, “İcat çıkarma diye yetiştirildik. Devir icat çıkarma devri. Eski köye yeni adet getirin. Devir teknoloji devri. Her işin içine teknolojiyi sokmalısınız. Her 4 çalışandan biri önümüzdeki yıllarda işsiz kalacak. Yapay zeka en büyük rakibiniz olacak. Yüksek teknoloji devrini yaşıyoruz. Dünyanın en değerli 10 şirketinin 7’si teknoloji şirketi” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu öğrencilere kendine düstur edindiği, “İşten artmaz, dişten artar", "İşin hilesi dürüstlüktür", "Önce kontrol, sonra itimat", "Hafızasına güvenen daima yanılır" ve "İşte idare olmaz" ilkelerini aktardı.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, “Konfor alanınızdan çıkın. Yaptığınız her işte, bulunduğunuz her ortamda vicdanlı olun. Adaletli olun. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya için çalışın. Okumaktan, araştırmaktan hiç vazgeçmeyin. Başkasının değil, kendi hikayenizin kahramanı olun. En önemlisi de dilinden, dininden, kimliğinden, görüşünden, etnik kökeninden dolayı kimseyi ötekileştirmeyin” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “Minnettar olduğumuz önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri başarılı gençlerle meydana gelir’. İşte onlar sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme