Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, 'Bakanlık olarak, Türkiye'nin yeni yüzyılının daha da güçlü biçimde sürdürülmesi ve insanlığa hizmet için akademik işbirliklerini her zaman önemsiyoruz.' dedi.

Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye ve Japonya arasında ikili anlaşmayla özel statüde kurulan üniversitede kısa sürede büyük yol kat edildiğini kaydeden Yozgatlıgil, ilk öğrencilerin bir sene sonra eğitime alacağını ifade etti.

İki ülke arasında iş birliği

Yozgatlıgil, "Bilim ve teknoloji alanında Türkiye’nin başta savunma sanayi, sağlık ve eğitim alanları olmak üzere Türk ve japon akademisyenlerin birlikte geliştirdikleri teoriler, projeler ve gerçekleştirdikleri Ar-Ge ile yüksek impact faktörlü dergilerde yapılacak yayınların, ulusal ve uluslararası kongrelerde akademisyenlerin öğrencileri de çalışmalarında olacak şekilde sözlü ve poster bildirilerinin, patentlerin alınacağı, bu alınan patentlerin de Türkiye’deki sanayi bölgelerinde üretime geçirileceği, ürünlerin insanlığın faydasına kullanıma geçtiği çalışmalarında hızla gerçekleşeceğini şimdiden görüyoruz." dedi.

Yeni nesil teknolojiler

İnsanlığı ileriye taşıyacak inovasyonların geliştirileceği, yeni nesil teknolojilerle donatılmış mezunların yetiştirileceğini anlatan Yozgatlıgil, "Yapılan akademik çalışmalarla Nobel ödülleri alacak akademisyenlerin olacağı, dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde üst sıralarda yer almasını beklediğimiz üniversitemizde geliştirilen inovasyonları ürünleri sadece Türkiye ve Japonya da degil tüm dünyada kullanılacağı günleri gururla paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Bilgi ve tecrübe üretimi

Tüm dünyada dikkatlerin, özellikle son 30 yıl içinde, elde edilen bilimsel bilginin üretim süreçlerine en kısa sürede aktarılmasına yönelik çalışmalara çevrildiğini kaydederek, "Yeni teknolojiler eşliğinde yani yapay zeka, yapay organlar, nesnelerin interneti, robotik sistemler, sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, blockchain, büyük data, sensörlü sistemler, nanoteknoloji derken büyük bir değişim içerisindeyiz. Üniversitelerde bilgi/ tecrübe üretilirken; sanayide de bunlar üretime dönebilmektedir.

Kısaca üniversitelerde üretilen varolan hali hazırdaki patentlerin sanayi ile buluşması bu anlamda çok mühim olduğu gibi şirketlerin ürünlerinin tasarım ve tekniksel geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Yüksek katma değer

Endüstri destekli üniversite araştırmalarının genellikle topluma fayda sağlayan pratik uygulamalara dönüştürüldüğünü belirten Yozgatlıgil, "Bu uygulamalar arasında yeni geliştirilmiş tıbbi cihazlar, teknikler ve tedaviler; verimli enerji gelişimi; ve bilgi teknolojilerindeki yenilikçi elektronik teknolojiler. Üniversite-sanayi ortaklıkları, küresel çapta rekabet avantajını artıran yeni endüstriler de yaratabilir. Üniversite laboratuvarları en son teknolojik ekipmanlara cihazlara sahiptir. Bu altyapı, fakültenin verimliliğine katkıda bulunan araştırmalar yapmayı sağlarken siz değerli iş dünyası için de ürünlerinizin test analiz ve benzeri çalışmaları için yatırım yapmadan sadece hizmet almak suretiyle kullanabileceğiniz sistemlerdir.  Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden büyük beklentilerimiz var. Ülkemizin patent sayılarını, ülkemizin ihracat değerlerini artıracak. Girişimci akademisyen ve öğrencileri ile global markalar oluşturacak. Şirketlerimize ve akademi dünyamıza daha da değer kazandıracak. İnovasyonlara imza atacak. Sanayimizle iş birlikleri ile yapılan araştırmalar ve üretilen yüksek katma değerli ürünlerin olacağı yeni nesil bir üniversite." ifadelerini kullandı.

Yatırım, istihdam ve üretim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iderliğinde Türkiye ekonomisini yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmekte kararlı olduklarını vurgulayan Yozgatlıgil, "Bu çerçevede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye’nin yeni yüzyılının daha da güçlü biçimde sürdürülmesi ve insanlığa hizmet için akademik işbirliklerini her zaman önemsiyoruz." dedi.

Sanayi ve teknoloji

Sanayi ve teknoloji alanındaki potansiyelin en üst düzeye çıkarılacağına işaret eden Yozgatlıgil, "Uluslararası iş birliklerinin daha da güçlendirilmesi ülkemiz zeka ve yeteneklerinin keşfedilip doğru yönlendirilmesi ile birlikte geleceğe daha teknolojik, daha inovatif ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etme yolunda her türlü desteği sağlayacağımızı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme