Türkiye 131 ülkede 349 noktaya uçuyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı'nda konuştu. Türkiye olarak 70'e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yaptıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, 'Bu ülkelerden 28'i ile ikili veya transit taşımaları serbestleştirdik. Geçiş belgesi teati ettiğimiz ülkelerden aldığımız belge sayısı da 1,7 milyonu aştı.' dedi.
Kahramanmaraş 25 Aralık-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda konuştu. Bakan Uraloğlu sözlerine, bugün Balıkesir’de yaşanan patlamadan dolayı hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Bakan Uraloğlu, küreselleşen dünyada ulaştırma koridorları ve transit taşımacılığın ekonomik kalkınmanın, küresel ticaretin ve ülkeler arası iş birliğinin omurgasını oluşturduğunu kaydetti. Uraloğlu, “Özellikle ticaretin hızlandığı, sınırların aşıldığı bu dönemde, ulaştırma koridorları kıtalar arası bağların güçlenmesini, transit taşımacılık ise lojistik verimliliğin artmasını sağlamaktadır. Ülkemiz Türkiye Yüzyılı vizyonuyla bölgesel ve küresel ölçekte güçlü bir aktör olmayı hedeflemektedir.” açıklamasında bulundu.
Türkiye 4 saat uçuş mesafesinde 67 ülkenin merkezinde
Ulaştırma sektörünün bu vizyonun en kritik taşıyıcı unsurlarından biri olduğunu aktaran Bakan Uraloğlu, “Bildiğimiz üzere Türkiye, 4 saatlik bir uçuş ile yaklaşık 1,5 Milyar insanın yaşadığı ve Dünya Bankası verilerine göre toplam 51,2 Trilyon Dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip 67 ülkenin merkezindedir. Bu konumumuzu güçlendirecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar birçok projeyle Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yapıyoruz
Transit taşımacılığın sadece iki ülke arasında değer katan bir faaliyet değil, bölgesel ve uluslararası alandaki ticareti, hareketliliği, refahı ve istikrarı canlandıran bir faaliyet olduğunun da altını çizen Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu noktada 2002 yılından bu yana bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 101 kilometreden 29 bin 713 kilometreye çıkardık. 8,5 milyon taşıt vardı ve şehirlerarasındaki ortalama hız saatte 40 kilometre saatti. Bugün 30,5 milyon taşıt var ve şehirlerarasındaki ortalama hız 90 kilometre saatlere çıkmış durumda. Bunu yapmamış olsaydık neyle karşılaşmış olurduk çok rahat hesabını yapabiliriz. Türkiye olarak 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yapıyoruz. Bu ülkelerden 28’i ile ikili veya transit taşımaları serbestleştirdik. Geçiş belgesi teati ettiğimiz ülkelerden aldığımız belge sayısı da 1,7 milyonu aştı. Mısır ile kara ulaştırmasıyla ilgili anlaşma sürecini de başlattık.”
Fiziksel belgelerin yerini alacak elektronik geçiş belgelerinde de dünyada öncü olduklarının altını çizen Uraloğlu, “Özbekistan’dan sonra Azerbaycan ile de entegrasyon sağladık. Türkiye’nin geliştirdiği model, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki diğer ülkelerde de kullanılmaya başlandı.” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de sürücü temini konusunda sıkıntılar yaşandığının farkında olduklarını belirterek “Ülkemizde sürücülerle ilgili sıkıntılar olduğunu biliyorum. Biz 69 yaşına kadar önümüzdeki senede de tekrar gerekli işlemlerin yapılmasının olurunu verdik.” dedi.
Türkiye’yi lojistik bir güç haline getirme hedefi kapsamında denizcilik sektöründe atılan adımların önemine vurgu yapan Uraloğlu, “2024 yılı, denizcilik sektörümüz açısından önemli projelere imza attığımız bir yıl oldu. Deniz ticareti açısından baktığımızda, bin Groston ve üzeri Türk sahipli ticaret filomuzun dünya sıralamasında 11. sıraya yükselmesi, yılın en önemli gelişmelerindendi. 2025 hedefimiz, bu başarıyı daha da ileri taşıyarak Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına çıkarmaktır. Türkiye'yi lider denizci ülkeler arasında hak ettiği yere ulaştıracağız.” şeklinde konuştu.
Türkiye 131 ülkede 349 noktaya uçuyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine de dönüştürdüklerini söyleyerek “Bugün iç hatlarda uçuş noktamızı 26 noktadan 58 noktaya çıkardık. Dünya’da da 131 ülkede 349 noktaya havayoluyla ulaşıyoruz. Amerika kıtasında Brezilya, Meksika, Kolombiya, Panama gibi ülkelerle frekans kısıtı yok. Arjantin ile de yakın zamanda benzer bir mutabakat zaptı var.” ifadelerini kullandı.
Havacılıkta 2002 yılında 34 milyon yolcu taşıdıklarını belirten Uraloğlu, “Geçen seneyi 213 milyonla kapattık. Bu seneyi inşallah 231 milyon ile kapatacağız. Bakın, kargalar mı uçacak dedikleri Sabiha Gökçen bu seneyi 40 milyonla kapatmış olacak. Tek başına 2002’nin üzerine çıkmış olacak.” dedi. Türkiye Yüzyılı’nın her alanda olduğu gibi hiç şüphesiz ulaşım sektöründe de büyük dönüşümlere sahne olacağını vurgulayan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu dönüşümde, teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha verimli ulaşım sistemleri inşa edeceğiz. Otonom araçlar, yapay zeka destekli lojistik çözümleri, yüksek hızlı trenler ve denizcilikte yeni teknolojiler, ulaşımın geleceğini şekillendiren önemli unsurlardır. Ulaşımın, sadece ekonomik bir boyutuyla kalmayıp, aynı zamanda sosyal bir sorumluluğumuz olduğunu da unutmuyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele ederken, ulaşım sektörünün çevreye olan etkilerini azaltmaya büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda temiz enerji kaynaklarına dayalı ulaşım araçları ve altyapılarını yaygınlaştırarak, karbon emisyonlarımızı azaltacak ve sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atıyoruz. Yeni ulaşım ve altyapı projelerimizde, çevre hassasiyetine, daha az karbon emisyonuna, hızlı, güvenli ve ekonomik ulaşıma yönelik planlarımızı projelerimize uyarlıyoruz.”