Türkiye, Avrupa 4'ncü büyük gaz piyasasına sahip
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu'nda önemli açıklamalar yaptı. 'Gaz Piyasası 2024: Yeni Dünya Düzeni Ana Hatları' oturumunda konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp olduğunu buna karşın 80-85 milyar metreküplük giriş kapasitesi bulunduğunu söyledi.
Bakan Bayraktar, “İstanbul Finans Merkezi’nde ticareti yapılabilecek ciddi miktarda fazladan gaz kapasitesine sahibiz.” diyerek Rusya’nın en büyük doğal gaz şirketi GazProm’la bu proje için çok yakın çalıştıklarını ve önümüzdeki birkaç ay içinde bu konuda bazı somut gelişmeler yaşanacağını kaydetti.
Enerjide dönüşüm
Bayraktar konuşmasında küresel ısınmayı azaltmak için kömürden doğal gaza geçmek gerektiğine işaret ederek doğal gazdan enerji üretmenin kendilerine esneklik, rekabetçilik ve uygulanabilirlik gibi avantajlar sağladığını söyledi. Yenilenebilir enerjiye entegrasyon için de doğal gaza ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, yenilenebilir kaynakların doğası gereği kesintili olduğunu anımsattı.
Avrupa’da 4’üncü
Bayraktar, bu nedenle nükleer gibi temiz ve güçlü baz yüklere ihtiyaç olduğunun altını çizerek arz güvenliği noktasında güçlü bir iletim altyapısının da önemini vurguladı. Türkiye’de hanelerde, sanayide ve enerji üretiminde yıllık toplam 50 milyar metreküpün üzerinde doğal gaz tüketildiğinin anlatan Bayraktar, “Bu da Türkiye’yi Avrupa’daki 4’ncü büyük gaz piyasası yapıyor.” dedi.
2030’da 3 katına çıkacak
Bayraktar, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan gaz ithal ettiklerini, bunun yanı sıra altyapıya önemli yatırım yaptıklarını kaydederek “Gazlaştırma kapasitemizi büyük oranda artırdık. Böylece LNG olarak ihtiyacımızı tedarik edebiliyoruz.” diye konuştu. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 2,6 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladıklarını bildiren Bayraktar, “2026’da 7,5 milyar metreküp gaz üretimine ulaşacağız ve uzun vadede 2030’da bu üretimi 3 katına çıkarmak istiyoruz.” dedi.
Tüketimin üstünde
Bayraktar, Rusya’dan Türk Akım ve Mavi Akım yoluyla yaklaşık 31,5 milyar metreküp, Azerbaycan’dan Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP ile 12, 5 milyar metreküp, İran’dan da yaklaşık 11 milyar metreküp gaz alabildiklerini belirterek “Karadeniz’de bizim kendi doğal gaz boru hattımızı da eklerseniz, boru hatlarıyla yaklaşık 63 milyar metreküp gazı Türkiye’ye getirebiliyoruz. Bu bizim tüketimimizin üstünde.” diye konuştu.
Somut gelişmeler göreceğiz
Yeniden gazlaştırma terminalleriyle ek olarak 20-25 milyar metreküp gazı farklı tedarikçilerden sağlayabildiklerini ifade eden Bayraktar, “Halihazırda 80-85 milyar metreküp giriş kapasitesine sahibiz ve bizim tüketimimiz yaklaşık 50 milyar metreküp. İstanbul Finans Merkezi’nde, İstanbul Gaz Merkezi’nde ticareti yapılabilecek ciddi miktarda fazladan gaz kapasitesine sahibiz. GazProm’la bu proje için çok yakın çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki birkaç ay içinde bu konuda bazı somut gelişmeler göreceğiz. Bu hem tedarikçiler hem de tüketiciler için yeni fırsatlar yaratacak bir ortam oluşturacaktır.” değerlendirmesini yaptı.